Przepis na kutię z Miodem Manuka

Mak, pszenica, bakalie oraz miód. Kutia to jedno z niezwykle smacznych i aromatycznych dań na wigilijnym stole. Jak się okazuje, uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Potrawa pochodzi ze wschodu, ale skutecznie zagościła także na naszych wigilijnych stołach. Tradycja tradycją, ale warto poeksperymentować z dodatkami takimi jak choćby bakalie czy miód.

kutia przepis z miodem manuka wigilia święta

 

Czym jest kutia?

Kutia to tradycyjna potrawa kresowa, znana u naszych wschodnich sąsiadów, czyli na Litwie, Białorusi, Ukrainie i w Rosji. Mimo, że obecnie stanowi symbol chrześcijańskiego święta, wywodzi się z obrzędów pogańskich. Spożywano ją m.in. podczas stypy. Wierzono bowiem, że ułatwia zmarłemu przejście ze świata żywych do świata umarłych. Obecnie podawana jest w zasadzie tylko raz w roku podczas wigilijnej kolacji.

Kutia wigilijna to niezwykle słodka kombinacja pszenicy, maku, miodu i bakalii i choć każda gospodyni ma swój własny sposób jej przygotowania, to główne składniki są zazwyczaj niezmienne.

 

Kutia – składniki i ich symbolika

Mak już w starożytności miał specjalne, symboliczne znaczenie. W naszej kulturze stanowił symbol płodności i dobrobytu. Z kolei ziarna pszenicy symbolizowały moc i nieśmiertelność, ale także były gwarancją pomyślności finansowej, urodzajnych plonów i zdrowia.

Miód spożywany w czasie wieczerzy wigilijnej miał zapewnić gospodarzom oraz gościom przychylność sił nadprzyrodzonych, a także dostatek i długie życie. W połączeniu z bakaliami zapewniał miłość i szczęście.

 

Przepis na kutię z Miodem Manuka

Jak zrobić kutię? Nasz sprawdzony przepis na kutię zawiera dodatek w postaci wyjątkowego Miodu Manuka MGO™ z wysoką zawartością aktywnego składnika methylglyoxalu (w skrócie MGO). W zaproponowanej przez nas fit kutii stanowić będzie zamiennik cukru, który często występuje w tradycyjnych przepisach. Z kolei dodawany zazwyczaj cukier lub aromat waniliowy proponujemy zastąpić świeżą laską wanilii.

Kutia świąteczna to oprócz maku, pszenicy i miodu oczywiście bakalie. Proponujemy dodać, obok tradycyjnych rodzynek i skórki pomarańczowej, także trochę daktyli i śliwek.

przepis kutia miód manuka mgo jak zrobić

Miód może być świetnym dopełnieniem smaku kutii

 

Kutia – kiedy robić?

Warto potrawę przygotować dzień przed wigilią. Najlepiej bowiem smakuje, kiedy jest dobrze schłodzona i postoi w lodówce co najmniej 12 godzin, by wszystkie aromaty się połączyły.

Trzeba też pamiętać, że przed jej przygotowaniem należy wcześniej moczyć pszenicę przez co najmniej kilkanaście godzin.

 

Kutia z Miodem Manuka – składniki

– 300 g łuskanej pszenicy,

– 300 g maku,

– 2 szklanki mleka,

– 1/2 szklanki Miodu Manuka MGO™,

– 1/4 szklanki rodzynek, daktyli oraz suszonych śliwek,

– 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,

– 1/4 szklanki posiekanych migdałów,

– 1 łyżka skórki pomarańczowej,

– 2 laski wanilli.

 

Kutia – sposób przyrządzenia

Pszenicę musimy najpierw dobrze wypłukać, a następnie zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka godzin (na przykład na noc), aby napęczniała. Na drugi dzień odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez minimum 3 godziny. Po ugotowaniu pszenicę odcedzamy.

W międzyczasie mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 40 minut. Po tym czasie również przecedzamy go mielimy w maszynce z gęstym sitkiem.

Mak łączymy z ugotowaną pszenicą, miodem manuka i ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy posiekane bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie kutię wigilijną wstawiamy do lodówki.

 

Jakie ma właściwości kutia z Miodem Manuka?

Kutia, oprócz tego, że stanowi niezwykle smaczny deser, zawiera ogromne bogactwo witamin i minerałów. Ziarna zbóż to przede wszystkim źródło białka, cynku, żelaza, jodu, litu, manganu, selenu, witaminy E oraz witamin z grupy B.

Mak, podobnie jak orzechy, zawiera bardzo korzystne dla naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, ale także białko, wapń i magnez oraz alkaloidy o działaniu uspokajającym, a nawet przeciwbólowym. Rodzynki, daktyle, czy śliwki to nie tylko spora dawka błonnika pokarmowego, który pomoże nam lepiej trawić wigilijne potrawy, ale także źródło wielu witamin.

I wreszcie Miodu Manuka MGO™. Ten wyjątkowy gatunek powstaje z nektaru krzewów o tej samej nazwie porastających czyste, dziewicze tereny Nowej Zelandii. Doceniono jego właściwości stosunkowo niedawno, jednak z roku na rok jego popularność stale rośnie.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium