Naleśniki bananowo-gryczane z Miodem Manuka MGO i malinami
Naleśniki bananowo-gryczane z Miodem Manuka MGO i malinami

Naleśniki bananowo-gryczane z Miodem Manuka i malinami

Lato to okres, gdy dostępność rodzimych owoców tj. maliny, truskawki, jeżyny, znacznie wzrasta.  Kochamy sezonowe owoce, które dają nam tak wiele witamin i właściwości odżywczych. Idealnie urozmaicają naszą dietę, a dodatkowo są pyszne. Kto chodź raz nie zjadł soczystej maliny prosto z krzaczka lub łubianki, niech pierwszy rzuci kamieniem. Sezon na maliny rozpoczął się w maju. Dlatego chcąc przywrócić wspomnienia z dzieciństwa zachęcamy Cię do przygotowania zdrowszej wersji naleśników, naładowanej owocami z wartościowym Miodem Manuka MGO.

Sezon na maliny na Twoim talerzu

Sezon na maliny w Polsce trwa od maja do aż do połowy września, w zależności od odmiany owocu i aktualnej pogody. Maliny, choć małe i niepozorne, są bogatym źródłem m.in. witamin z grupy B, a także witaminy C i E. W malinach znajdziesz również składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, magnez, potas. Nic więc dziwnego, że tak chętnie wykorzystywane są w letnich przepisach. Świetnie nadają się do lodów, ciast i… naleśników. Maliny i Miód Manuka MGO to świetne połączenie. Kwaśny smak malin zrównoważy wyjątkową słodycz Miodu Manuka MGO, a właściwości obu składników, sprawią, że twoje danie będzie niepowtarzalne.

przepis na naleśniki z miodem Manuka

Przepis Naleśniki bananowo-gryczane z Miodem Manuka MGO 30+ i malinami

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 125g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g malin
  • 100g orzechów pekan
  • 50g miodu Mānuka MGO30 +

 

  1. W misce rozgnieć dokładnie dwa banany. Możesz użyć do tego blendera.
  2. Do puree z bananów dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę gryczaną, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszaj ponownie, aż uzyskasz gładką konsystencje. Możesz użyć do tego miksera lub trzepaczki do ubijania jajek.
  4. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wlewaj ciasto na rozgrzany olej. Użyj do tego chochli do zupy i formuj małe okręgi.
  5. Po ok 1-2 min., gdy naleśnik przestanie przywierać do patelni, obróć go na drugą stronę i smaż kolejne 1-2 min.

 

Polewa

  1. Na suchej patelni krótko podsmaż na małym ogniu orzechy pekan.
  2. Wyłącz podgrzewanie patelni. Dodaj Miód Mānuka MGO 30+ i delkatnie obtocz orzechy w miodzie. PAMIĘTAJ! Patelnia nie może być gorąca, aby Miód Mānuka nie stracił swoich właściwości.

 

Udekoruj naleśniki orzechami pekan w miodzie, świeżymi malinami, czerwonymi porzeczkami i plasterkami banana. Skrop pozostałym Miodem Mānuka MGO i udekoruj listkami mięty.

Smacznego!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium