Naleśniki bananowo-gryczane z Miodem Manuka i malinami
Lato to okres, gdy dostępność rodzimych owoców tj. maliny, truskawki, jeżyny, znacznie wzrasta. Kochamy sezonowe owoce, które dają nam tak wiele witamin i właściwości odżywczych. Idealnie urozmaicają naszą dietę, a dodatkowo są pyszne. Kto chodź raz nie zjadł soczystej maliny prosto z krzaczka lub łubianki, niech pierwszy rzuci kamieniem. Sezon na maliny rozpoczął się w maju. Dlatego chcąc przywrócić wspomnienia z dzieciństwa zachęcamy Cię do przygotowania zdrowszej wersji naleśników, naładowanej owocami z wyjątkowym Miodem Manuka MGO.
Sezon na maliny na Twoim talerzu
Sezon na maliny w Polsce trwa od maja do aż do połowy września, w zależności od odmiany owocu i aktualnej pogody. Maliny, choć małe i niepozorne, są bogatym źródłem m.in. witamin z grupy B, a także witaminy C i E. W malinach znajdziesz również składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, magnez, potas. Nic więc dziwnego, że tak chętnie wykorzystywane są w letnich przepisach. Świetnie nadają się do lodów, ciast i… naleśników. Maliny i Miód Manuka MGO to świetne połączenie. Kwaśny smak malin zrównoważy wyjątkową słodycz Miodu Manuka MGO.
Przepis Naleśniki bananowo-gryczane z Miodem Manuka MGO 30+ i malinami
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 125g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g malin
- 100g orzechów pekan
- 50g miodu Mānuka MGO30 +
- W misce rozgnieć dokładnie dwa banany. Możesz użyć do tego blendera.
- Do puree z bananów dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
- Dodaj mąkę gryczaną, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszaj ponownie, aż uzyskasz gładką konsystencje. Możesz użyć do tego miksera lub trzepaczki do ubijania jajek.
- Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wlewaj ciasto na rozgrzany olej. Użyj do tego chochli do zupy i formuj małe okręgi.
- Po ok 1-2 min., gdy naleśnik przestanie przywierać do patelni, obróć go na drugą stronę i smaż kolejne 1-2 min.
Polewa
- Na suchej patelni krótko podsmaż na małym ogniu orzechy pekan.
- Wyłącz podgrzewanie patelni. Dodaj Miód Mānuka MGO 30+ i delkatnie obtocz orzechy w miodzie. PAMIĘTAJ! Patelnia nie może być gorąca, aby Miód Mānuka nie pełnił jedynie funkcji słodzidła.
Udekoruj naleśniki orzechami pekan w miodzie, świeżymi malinami, czerwonymi porzeczkami i plasterkami banana. Skrop pozostałym Miodem Mānuka MGO i udekoruj listkami mięty.
Smacznego!