Jeśli szukasz pikantnego i niezapomnianego smaku, surowy miód dyniowy będzie idealnym rozwiązaniem. Jest jednym z najrzadszych, ale i najciekawszych gatunków miodu. To prawdziwy rarytas, więc kiedy uda Ci się go zdobyć czeka cię niezwykła uczta!
- Piękne żółte kwiaty dyni i słodki nektar
- Wykorzystanie kwiatów dyni w kuchni
- Niezwykle pyszny i niezwykle rzadki miód dyniowy
- Miód dyniowy – doskonały dodatek do potraw słodkich i słonych
Piękne, żółte kwiaty dyni
Dynie wytwarzają lekko pachnące, prawie tej samej wielkości kwiaty męskie i żeńskie. Najpierw kwitnie kwiat męski, a następnie żeński. Jedne i drugie wytwarzają niezwykle słodki nektar, który podobnie jak piękne żółte kwiaty, zwabia okoliczne pszczoły.
Coś na ząb
Kwiaty dyni nie tylko cieszą oko i przyciągają pszczoły. Mogą równie dobrze cieszyć podniebienie i być smacznym uzupełnieniem naszego menu. Duże kwiaty dyni można faszerować, np. serem ricotta i suszonymi pomidorami, a następnie smażyć. To także doskonały dodatek do wszelkich sałatek. Pamiętajmy, że są nie tylko smaczne, ale zawierają też białko, wapń, żelazo i witaminy B1, PP, C oraz A.
Miód dyniowy może być świetnym dodatkiem do deserów
Jak wygląda miód dyniowy?
Miód dyniowy to rzadka odmiana miodu pochodząca z nektaru kwiatów dyni np. Curcubita maxima czy Cucurbita pepo. Zbierany jest zazwyczaj pod koniec sierpnia.
Kwiaty dyni mają ciemny nektar, co daje bardzo ciemny miód. Jednak w zależności od gatunku dyni, miód może przyjmować też jaśniejszą barwę. Zazwyczaj filtrowany jest tylko minimalnie, więc może zawierać pyłek, małe cząsteczki wosku, a nawet, od czasu do czasu, kawałek pszczoły! Niezwykły smak lata i kombinacje kuchenne
Miód dyniowy to niezapomniane doznanie. Z pewnością zaskoczy nas niezwykle pysznym, nieco ziemistym i ostrym smakiem. Można wyczuć w nim m.in. nuty wanilii i czarnego pieprzu. Miód dyniowy idealnie komponuje się z twarogiem czy jogurtem. To idealny składnik sosów oraz deserów. Miód dyniowy nadaje się naturalnie także do ciast oraz wszelkiego pieczywa, zwłaszcza chleba z dyni.
Wyjątkowo dobrze współgra również ze słonymi i pikantnymi potrawami. Jest doskonałym miodem do gotowania, pieczenia oraz idealnym składnikiem marynat do mięs i sosów. To także wspaniały miód pitny!
Ciekawym rozwiązaniem może być smaczne masło miodowe, które warto przygotować samodzielnie w domu poprzez wymieszanie masła z miodem dyniowym. Idealny dodatek do pieczywa!