Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż… choć tegoroczne zapewne różnić się będą nieco od dotychczasowych. To, co jednak niezmienne, to aromaty i smaki świątecznych potraw, które w tym szczególnym okresie zawsze smakują wyjątkowo. Jaki jest zatem nasz przepis na udane Święta? To głęboki zapach korzennych przypraw, bogactwo ziół, orzeźwiający aromat cytrusów, niezwykły smak maku oraz bakalii, ale przede wszystkim wyjątkowa słodycz miodu!
- Przepis na słodko-kwaśne śledzie z miodem na przekąskę
- Przepis na makiełki inaczej, czyli inna wigilijna propozycja pierogów
- Przepis na sernik na zimno z sosem truskawkowym
Tradycyjne świąteczne potrawy to przede wszystkim smaki oraz sprawdzone przepisy naszych mam i babć – takie jak wigilijny barszcz, pierogi, smażony karp, karp w galarecie, kapusta z grochem, kutia, makiełki, staropolski piernik czy makowiec. Warto jednak czasem zaskoczyć najbliższą rodzinę czy znajomych, podając potrawy w nieco mniej konwencjonalny sposób. Nasza propozycja to pyszne dania z miodem manuka.
Przepis na słodko-kwaśne śledzie z miodem na przekąskę
Zamiast tradycyjnych śledzi z olejem i cebulą czy tych „pod białą pierzynką”, proponujemy przełamanie słonego smaku ryb słodkim aromatem miodu manuka, rodzynek i wędzonych śliwek oraz kwaśną nutą octu winnego i pomidorów.
Potrzebujemy:
- płaty śledziowe około 30 dkg,
- 2 cebule,
- słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g,
- garść rodzynek,
- kilka wędzonych śliwek,
- 4 łyżki Mikstury Olei HEPA, czyli tłoczonych na zimno olei: lnianego, z czarnuszki oraz ostropestu,
- ½ szklanki wody,
- 4 łyżki octu winnego,
- 3 łyżki miodu manuka MGO™ 550+,
- 2 liście laurowe,
- 2–3 ziarna ziela angielskiego.
Namoczone wcześniej śledzie kroimy na około 5-centymetrowe kawałki. Następnie Miksturę Olei HEPA mieszamy z wodą, octem winnym, koncentratem oraz miodem. Ponieważ przekąska jest na zimno, warto sięgnąć po nowozelandzki miód manuka z wysoką zwartością methylglyoxalu (MGO).
W międzyczasie kroimy cebule w grubą kostkę lub piórka oraz szklimy na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę odstawiamy do przestudzenia. Namoczone suszone owoce oraz przestudzoną cebulę dodajemy do mieszanki koncentratu pomidorowego, olejów HEPA, octu oraz miodu. Tak przygotowaną marynatą przekładamy kawałki ryby. Śledzie najlepiej przygotować 1–2 wcześniej i odstawić do lodówki. Smacznego!
Przepis na pierożki z makiem i miodem manuka
Spróbujmy zaskoczyć gości i zamiast w formie makiełków czy tradycyjnej kutii, podajmy mak w innym wydaniu – w postaci makowych pierożków.
Któż z nas nie lubi pierogów?
Składniki farszu:
- 1 i ½ szklanki maku,
- ½ litra mleka,
- 2-3 łyżki zmielonych migdałów,
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
- 3 łyżki miodu manuka,
- 20 g masła,
- starta skórka z pomarańczy.
Mak musimy przepłukać i zalać ciepłym mlekiem. Następnie na małym ogniu gotujemy go, aż zmięknie. Po dwukrotnym zmieleniu dodajemy miód manuka, roztopione masło oraz orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy. Następnie przygotowujemy ciasto z mąki, szczypty soli oraz ciepłej wody i formujemy małe pierożki. Przed podaniem możemy polać je rozpuszczonym masłem z dodatkiem miodu.
Przepis na słodki deser z miodem manuka
Lekki deser z miodem to nie tylko smaczna, ale także wartościowa dla naszego organizmu alternatywa dla świątecznych ciast. Ziołowo-korzenny w smaku miód manuka doda naszym deserom charakteru, a nam zastrzyku pozytywnej energii w chłodne, zimowe dni.
Na koniec wigilijnego wieczoru możemy zatem zaskoczyć najbliższych pysznym, orzeźwiającym sernikiem na zimno. Zamiast tradycyjnej galaretki na wierzchu proponujemy pachnący sos truskawkowy.
- 300 g serka mascarpone,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- sok z ½ cytryny,
- 8 łyżek miodu manuka MGO™ 400+,
- 1 łyżka żelatyny,
- ¼ wody,
- 50 g masła,
- paczka mrożonych truskawek,
- musli lub granola.
Serek mascarpone i jogurt ubijamy mikserem na gładką masę. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w zagotowanej wodzie i wraz z sokiem z cytryny oraz 4 łyżkami miodu, dodajemy do masy. Własnoręcznie skomponowane musli lub granolę z płatków owsianych, orzechów oraz suszonych owoców ucieramy z masłem i wykładamy na spód formy. Następnie wszystko zalewamy masą serową i wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Świąteczne gotowanie może być pełne radości
Lekko rozmrożone truskawki blendujemy na gęsty sos z dodatkiem reszty miodu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. Po wyjęciu z lodówki sernik kroimy na kawałki i podajemy, polewając truskawkowym sosem.
Mając nadzieję, że zainspirują Was zaproponowane świąteczne potrawy z miodem, życzymy wszystkim Wam niezwykle smacznych, spokojnych, radosnych Świąt, cudownej rodzinnej atmosfery, a przed wszystkim dużo, dużo zdrowia!