Słynni kucharze, którzy wykorzystują miód manuka

Miód manuka w Polsce jest często stosowany w postaci „jednej łyżeczki na czczo”. Tymczasem słynni kucharze z różnych części świata używają miodu manuka w swoich przepisach, aby wzbogacać i urozmaicać smak dań. Do jakich potraw pasuje zatem miód manuka? W tym artykule opowiemy Wam, co na ten temat sądzą kucharze.

miód manuka w kuchni kucharz przepisy

 

Kucharze a miód manuka

Wśród kucharzy, którzy wykorzystują miód manuka w swoich przepisach, należy wymienić Jamiego Olivera – brytyjskiego szefa kuchni, autora wielu książek i programów telewizyjnych. Na jego oficjalnej stronie możemy znaleźć przepis na “kulki mocy” (ang. energy balls), w których skład oprócz m.in. daktyli czy pestek dyni wchodzi także miód manuka.

Ja i mój zespół do spraw żywienia ciężko pracowaliśmy, aby stworzyć te super odżywcze, zbilansowane i pełne smaku kulki energetyczne, które zapewniają nam idealną przekąskę pomagającą przetrwać dzień.” – tak opisuje swój przepis sam autor.

Miodu manuka w kuchni używa także amerykański szef kuchni, restaurator i gwiazda programów telewizyjnych – Bobby Flay. Miód manuka jest obecny w jego przepisie na ciasto fasolowe z dodatkiem rumu, które sprawdzi się idealnie na grilla czy domówkę z przyjaciółmi.

Candice Kumai to z kolei amerykańska szef kuchni oraz autorka książek i programów telewizyjnych. Wzięła też udział w programie Top Chef, gdzie była najmłodszą uczestniczką. Jest znana głównie z ekologicznego jedzenia, pełnego naturalnych produktów. Jednym z naturalnych składników, które wymienia w niemal każdej swojej książce i używa do wielu przepisów, jest właśnie miód manuka. 

Szef Kumai kładzie bardzo duży nacisk na jedzenie w sposób zdrowy, ekologiczny i zero waste, jednak nie zapomina o tym, że dania przede wszystkim muszą dobrze smakować. Uważa także, że jedzenie nie powinno wyglądać “zdrowo”. Powinno wyglądać “przepysznie”. I takie właśnie dania tworzy, używając miodu manuka.

 

Gotowanie z miodem manuka

Już w starożytności miód często używany był jako słodzik i podstawowy składnik wielu wypieków. Obecnie zarówno w przepisach na słodko, jak i wytrawnych potrawach podobną funkcję pełni także miód manuka. Może być podstawowym składnikiem receptur na płatki musli czy też stosowany jako dodatek do deserów na bazie jogurtu. Ba, możemy znaleźć go nawet w sernikach!

Jeśli chodzi o przepisy na dania wytrawne, miód manuka doskonale podkreśla smak sosów winegret i barbecue. Oprócz tego doskonale komponuje się z niektórymi serami, na przykład camembertem czy serem kozim. Pasuje także jako sos do delikatnej jagnięciny (np. sos lawendowy z miodem manuka, czosnkiem i skórką pomarańczy). 

Kucharze, którzy wykorzystują miód manuka, są zgodni, że staje się on coraz bardziej popularnym i wręcz modnym składnikiem, a w przyszłości może być wręcz niezbędny w kuchni. 

przepisy kucharz jedzenie miód manuka

Według wielu kucharzy, miód jest coraz bardziej niezbędny w kuchni

 

Miód manuka w restauracjach

Jimmy Boswell, jeden z najlepszych szefów kuchni Nowej Zelandii używa w swoich daniach miodu manuka jako zamiennika cukru. Podczas swoich sesji masterclass uczy także innych kucharzy, aby poszli w jego ślady. Stosowanie miodu manuka to według niego nie tylko sposób na zredukowanie cukru, ale także na wzbogacenie dań o wyjątkowy, niespotykany smak.

Boswell używa miodu manuka w swoich włoskich daniach od wielu lat i wykorzystuje go w kilkudziesięciu przepisach. Do czego dodawać miód manuka? Według Jimmy’ego, z jego intensywnością poradzą sobie tylko równie wyraziste produkty, poleca zatem dodawanie miodu manuka do dań z dużą ilością pomidorów (zarówno świeżych, jak i suszonych) i aromatycznej bazylii. 

Znany szef kuchni Fabian von Hauske Valtierra, który jest również współwłaścicielem restauracji Contra w Nowym Jorku, używa natomiast miodu manuka w deserach. Z czym jeść miód manuka? Idealnie sprawdzi się w deserze semifreddo, w towarzystwie lodów z marakui i bitej śmietany. Szef von Hauske Valtierra również jest zwolennikiem używania miodu jako zamiennika cukru, ponieważ doskonale wydobywa on słodycz – co czyni go idealną “przyprawą” do słodkich dań.

 

Miód manuka w kuchni Nowej Zelandii

Kuchnia Nowej Zelandii jest często określana jako połączenie kuchni europejskiej z egzotyką. Ze względu na to, że jest to kraj bardzo młody oraz przez to, że mieszka tam wielu imigrantów, trudno mówić o tradycyjnej nowozelandzkiej kuchni. Jest to raczej połączenie wielu kultur i zaadaptowanie dań z innych części świata do produktów, których możemy używać na tej szerokości geograficznej. 

Miód manuka w Nowej Zelandii możemy kupić w każdym mniejszym sklepie i dużym markecie, dlatego znajdziemy go w kuchni prawie każdego domu. Dodaje się go do napojów, jogurtów, muesli, tostów, dressingów do sałatek itp. Słowem, wszędzie tam, gdzie my dodajemy znane nam miody, w Nowej Zelandii często używa się właśnie miodu manuka.

 

Źródła: 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium