Miód neem – jeden z cudów Indii

Neem to wysokie wiecznie zielone drzewo z szerokim pniem, którego niezwykłe właściwości znane były już ponad 4000 lat temu. Drzewo rozwija słodkie, pachnące kwiaty stosowane m.in. w aromaterapii, dla uspokojenia i regeneracji. To z nich też powstaje ekologiczny miód.

  • Występowanie drzewa neem oraz jego niezwykłe właściwości
  • Ekologiczny miód neem
  • Zastosowanie miodu w kuchni i kosmetyce

 

Niezwykłe drzewo neem

Drzewo neem rośnie zwykle w regionach tropikalnych i półtropikalnych, głównie w Indiach, Nepalu, Pakistanie, Bangladeszu, Sri Lance oraz wyspach położonych w południowej części Iranu. Dla Indii jest tym samym, co drzewo manka dla Nowej Zelandii.Wszystkie części drzewa (liście, kwiaty, owoce, ziarna, kora czy drewno) są biologicznie aktywne. Znajdują zastosowanie m.in w kosmetykach, produktach higieny osobistej, ale stanowią również organiczny nietoksyczny herbicyd, pestycyd, nawóz czy paszę dla bydła.Z kwiatów rozwija się owoc podobny do oliwki, a z nasion wytwarza się tłoczony na zimno olej neem. Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła drzewo neem jako „Drzewo XXI wieku”.

 

Jaki jest miód neem?

Miód neem wytwarzany jest przez dzikie pszczoły i zbierany jest przez miejscowe plemiona zazwyczaj nocą, gdy pszczoły śpią. Przechowywany jest w stanie surowym, dzięki czemu zachowuje wszystkie delikatne enzymy i właściwości pochodzące z kwiatów. Zawiera m.in. glifosat, aktywny składnik herbicydu Roundup firmy Monsanto. 

 

Miód neem w kuchni

Miód neem to ciemny miód o bogatym nieco piernikowym smaku. Wyczujemy w nim nuty kwiatowe, smak egzotycznych przypraw czy herbaty chai.

Warto stosować jedną łyżeczkę miodu neem wieczorem, dzięki czemu łatwiej zaśniemy lub rano przed śniadaniem, aby dodać sobie energii na cały dzień.Doskonale sprawdzi się na chlebie, tostach, naleśnikach, waflach. Świetnie smakuje także z płatkami zbożowymi, orzechami czy z niebieskimi serami. Możemy też osłodzić nim kawę lub herbatę. Tylko upewnijmy się, czy napoje nie są zbyt gorące, aby nie zniszczyć dobroczynnych enzymów.

 

Gdzie zastosujemy miód neem?

Ze względu na swoje właściwości miód neem jest niezwykle ceniony zwłaszcza w Ayurvedzie, Jest porównywany często do miodu manuka, który wykazuje podobne własności, choć przeważa nad miodem neem przede wszystkim wysoką zawartością methylglyoxalu.

Mycie twarzy wodą z miodem neem może sprawić, że będziemy cieszyć się czystą i niezwykle miękką skórą. Sprawdzi się również we wszelkiego rodzaju maseczkach czy płukankach do włosów. Warto zauważyć również, że choć jeszcze kilka lat temu miód neem nie był dostępny, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie konsumentów na wysokiej jakości, certyfikowaną żywność ekologiczną, można dostać go już również poza rejonem Indii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium