Miód Manuka MGO 400+ prosto z Nowej Zelandii

Pszczoły produkują miód od ponad 120 milionów lat. O tym, że posiada on wiele niezwykłych właściwości, nie trzeba nikogo przekonywać. Natomiast niedawno, bo zaledwie kilkanaście lat temu na rynku pojawił się sprowadzany aż z Nowej Zelandii miód manuka. Na czym polega jego wyjątkowość i dlaczego warto po niego sięgnąć zwłaszcza teraz, kiedy zbliża się jesień?

Spis treści:

 

Miód Manuka od lat stanowi przedmiot szeroko zakrojonych badań naukowych, a to ze względu na jego zaskakujące właściwości naturalne oraz wysoką zawartość methylglyoxalu. Właśnie ten aktywny składnik odróżnia go od innych gatunków i sprawia, że szybko zdobywa nowych miłośników na całym świecie.

Pierwsze doniesienia na temat niezwykłej mocy miodu manuka pojawiły się w latach 80. ubiegłego wieku. Wtedy też biochemik Peter Molan opublikował rozległą pracę naukową dotyczącą właściwości nowego miodu i rozpętał tym „niezłą burzę”. Dziś wartość globalnej rocznej sprzedaży miodu manuka sięga już 270 milionów dolarów! Jego historia rozpoczęła się jednak w dalekiej Nowej Zelandii.

 

Skąd pochodzi miód manuka?

Nowa Zelandia, uznawana za jedno z najpiękniejszych miejsc na Ziemi położona jest na południowym Pacyfiku, około 1600 km od południowo-wschodnich wybrzeży Australii. Składa się z dwóch dużych wysp: północnej i południowej oraz z kilkuset małych wysepek.

Tutejsze krajobrazy naprawdę zapierają dech w piersiach. Wysokie szczyty gór, bujne lasy, krystaliczne jeziora, piękne morskie zatoki, niekończące się plaże u brzegów oceanu, zielone wyspy, wielkie lodowce i fiordy, a przede wszystkim niezwykle czyste powietrze – to właśnie Nowa Zelandia.

Na terenie kraju znajduje się 14 Parków Narodowych. Stanowią one niewątpliwie jedną z ważniejszych atrakcji, można tu bowiem podziwiać przepiękne dziewicze krajobrazy i obcować z dziką przyrodą.

W wodach oblewających wyspy licznie występują wieloryby, delfiny oraz foki. Na szczególne zainteresowanie zasługują tu jednak ptaki. Niektóre z nich, ze względu na brak drapieżników dookoła, nigdy nie rozwinęły skrzydeł w pełni. Najbardziej znanym jest nielot kiwi, nieoficjalny symbol narodowy Nowej Zelandii.

Niewiarygodna, wręcz mistyczna atmosfera na tym dziewiczym i, wydawałoby się, niczym nieskażonym terenie sprawiła, że to właśnie tutaj Peter Jackson postanowił nakręcić sceny do „Władcy pierścieni” czy „Hobbita”. Tutaj rośnie też niezwykły krzew, z którego powstaje wyjątkowy miód – manuka.

 

Miododajny krzew manuka

Krzew manuka z łac. Leptospermum scoparium spotkać można na obu wyspach Nowej Zelandii, a także na terenach południowo-wschodniej Australii. Tamtejsze odmiany mogą jednak znacznie różnić się od tych nowozelandzkich. Najwięcej jest ich w Tasmanii, regionie Wiktorii, a także Nowej Południowej Walii.

Krzew, najprawdopodobniej za sprawą Jamesa Cooka, nazywany jest też drzewem herbacianym. Znany żeglarz szczególnie zasmakował bowiem w aromatycznej herbacie parzonej właśnie z liści manuki. Często wykorzystywane są one także do wytwarzania olejku eterycznego.

Ten wyjątkowy krzew doceniali już rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii, czyli Maorysi. Mieli oni w zwyczaju żuć młode pędy krzewu manuka, a także pić napar z jego nasion, by leczyć czerwonkę czy biegunki. Z kolei napar z liści miał pomagać łagodzić dolegliwości przewodu moczowego i gorączkę, a wywar z kory stosowano do łagodzenia zaparć i kolek oraz jako środek uspokajający i nasenny.

Ta wiecznie zielona roślina szybko się rozmnaża i jest odporna zarówno na trudne warunki glebowe, jak i silną ekspozycję na wiatr. Przeciętnie dorasta do 5 metrów, jednak niektóre okazy mogą osiągać rozmiary całkiem sporego drzewa, którego kora przybiera piękną czerwoną barwę.

W zależności od regionu, krzewy manuki mogą różnić się między sobą kształtem liści, a także rozmiarami i kolorem kwiatów. Zazwyczaj jednak liście są wąskie, ostro zakończone i szorstkie. Krzew zakwita na około 4 tygodnie raz do roku, pomiędzy listopadem a styczniem. Jego delikatne, biało-różowe kwiaty z pięcioma płatkami o silnym zapachu kształtem przypominają gwiazdę. I właśnie one stanowią źródło cennego nektaru.

Drewno manuki odznacza się dużą trwałością i twardością, dlatego w regionach, w których roślina występuje naturalnie, bywa wykorzystywane do produkcji rączek i trzonków narzędzi.

Krzew manuka często mylony jest z kanuką, także rośliną miododajną. Najłatwiej rozpoznać ją po liściach, które w przeciwieństwie do szorstkich liści manuki są gładkie i miękkie w dotyku. Drobniejsze są też tutaj kwiaty.

 

Jak powstaje Miód Manuka MGO 400+?

Pszczoły z gatunku Apis mellifera, przywiezione przez europejskich osadników do Nowej Zelandii zbierają nektar wydzielany przez kwiaty manuki, a następnie produkują z niego ciemny i gęsty miód, którego barwa nieco przypomina nasz miód gryczany.

By wytworzyć 1 kilogram Miodu Manuka MGO 400+, pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, przy czym jeden owad w ciągu całego swojego życia produkuje go nie więcej niż 1 łyżeczkę.

Zebrany pożytek przez długi cienki przełyk trafia do wola miodowego pszczoły. Już na tym etapie zostaje wzbogacony w wydzielinę z gruczołów ślinowych oraz enzymy z jelita środkowego. 

Po przylocie do ula pszczoła zbieraczka przekazuje pożytek koleżankom, które powtarzają wielokrotnie czynność przenoszenia nektaru z języczka do wola. Podczas tego procesu produkt dodatkowo wzbogacany jest w enzymy trawienne oraz pozbawiany do 20% wody. Następnie składowany zostaje w komórkach plastrów, gdzie dojrzewa.

Po odsklepieniu komórek miód jest filtrowany, odwirowywany, a następnie pozostawiany w tzw. w odstojnikach do sklarowania. Podczas tego procesu najcięższe zanieczyszczenia opadają na dno, a lżejsze unoszone są do góry.

Ostatnim etapem jest zebranie zanieczyszczeń z powierzchni miodu oraz przelanie go do beczek. Tutaj ponownie dojrzewa. Podczas wtórnego dojrzewania prowadzone są badania jakościowe określające liczbę ziaren pyłku gatunkowego, niektóre wskaźniki fizykochemiczne, a przede wszystkim zawartość methylglyoxalu w każdej partii. Produkt powinien zawierać w swoim składzie co najmniej 70% pyłku pochodzącego z kwiatów krzewu manuka.

 

Miód manuka MGO 400+ – jak wygląda i jak smakuje?

Miód manuka, taki jak np. Miód Manuka MGO 400+ ma płynną, ale gęstą konsystencję. Wyróżnia go intensywny, nieco ziołowy smak z lekko wyczuwalną nutą karmelową, a także orzechowym, korzennym i ostrym posmakiem.

Jaki jest skład miodów manuka? Ze względu na złożony skład węglowodanowy, w tym zazwyczaj niską zawartość glukozy i fruktozy, miód manuka krystalizuje bardzo powoli, dzięki czemu nie ma potrzeby podgrzewania go przed rozlewaniem do opakowań. Podczas krystalizacji przyjmuje postać kremową lub drobnoziarnistą.

Miód Manuka MGO 400+ zaliczany jest do miodów surowych, czyli takich, które zachowują maksymalną ilość pierwotnych składników. Należy zwracać uwagę na miejsce pochodzenia miodu, bo produkty z Nowej Zelandii są czystymi miodami odmianowymi, natomiast australijskie, które zgodnie z normą również dopuszczone są do sprzedaży, to głównie miody wielokwiatowe.

  

Czym jest MGO, czyli methylglyoxal?

Podczas dojrzewania miodu manuka wytwarzany jest unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Zazwyczaj miody zawierają nie więcej niż 10 mg tego związku na 1 kg produktu, tymczasem w manuce znajdziemy go od 100 do 550 mg. Wyniki wieloletnich badań pokazują, że zawartość methylglyoxalu w produkcie spożywczym na poziomie już 100 mg/kg staje się istotna z żywieniowego punktu widzenia.

Methylglyoxal to produkt przemiany metabolicznej fosforanów trójwęglowych. Związek powstaje z dihydroksyacetonu, obecnego w nektarze wytwarzanym przez kwiaty krzewu manuka oraz w trakcie dojrzewania i przechowywania miodu. Gdy miód jest przechowywany w temperaturze 37°C–40°C, czyli zbliżonej do tej w pszczelim ulu, poziom methylglyoxalu sukcesywnie rośnie. Aby osiągnąć jego wysoką zawartość, miód może dojrzewać nawet przez okres 2 lat.

Poza MGO, miód manuka MGO 400+ zawiera duże ilości innych związków aktywnych biologicznie. To przede wszystkim enzymy, kwasy i minerały, a także śladowe ilości nadtlenku wodoru. Istotnym składnikiem są kwasy fenolowe, takie jak kawowy, izoferulowy, p-kumarowy, galusowy, 4-hydroksybenzoesowy i syryngowy. Miód manuka to także flawonoidy: kwercetyna, luteolina, kemferol i galangina.

Ważne jest, by wybierać miód ze sprawdzonego źródła. Takim właśnie jest Manuka Health New Zeland. Założona w 2006 roku firma to około 1,5 miliarda pszczół oraz zespół wykwalifikowanych specjalistów, którzy starannie wytwarzają i kontrolują miód manuka na każdym jego etapie. Na pierwszym miejscu stawiają sobie miłość do pszczół i ciągle dążą do zrównoważonego rozwoju oferty oraz wysokiej jakości miodów z Nowej Zelandii.

 

Certyfikaty oraz kontrola Miodu Manuka Health New Zealand

Do ustanowienia standardów, związanych z określaniem stężenia methylglyoxalu przyczynił się prof. Thomas Henle, który wraz ze swoimi współpracownikami z Politechniki w Dreźnie pierwszy rozpoczął badania nad składem niezwykłego miodu.

Wyniki jego pracy zostały poparte przez naukowców z Nowej Zelandii, a wśród nich dra Petera Charlesa Molana. Dzięki wspólnym badaniom z firmą Manuka Health New Zealand Ltd. (MHNZ) stworzono obiektywną, a przede wszystkim skuteczną metodę umożliwiającą oznaczanie jakości miodów manuka, czyli MGO.

Oznaczenie MGO informuje o zawartości methylglyoxalu w miodzie manuka w przeliczeniu na kilogram. Co ważne, poziom methylglyoxalu określany na podstawie testu MGO jest badaniem jednolitym, powtarzalnym, uniwersalnym i obarczonym bardzo niskim błędem – do 2%.

Metoda ta jest uznanym przez rząd Nowej Zelandii sposobem określania jakości miodu manuka. Regulują to dokładne wytyczne zawarte w dokumencie: Guidance document: Interim Labelling Guide for Mānuka Honey, opublikowanym 31 lipca 2014 r. przez nowozelandzki odpowiednik ministerstwa rolnictwa – Ministry of Primary Industries.

Każda partia miodu, zanim opuści fabrykę, otrzymuje certyfikat potwierdzający autentyczność produktu. Miód oznaczony jest specjalnym numerem, który dołączany jest do słoiczka i znajduje się na etykiecie.

Niestety metoda MGO nie jest tania, dlatego firmy, które pragną zaoszczędzić, wprowadzają swoje własne, niecertyfikowane, autorskie oznaczenia miodów. Możemy spotkać się z miodami UMF, UMB, RAW, AAH, AMF, czy Active+. Wszystkie mierzą właściwości aktywne miodu manuka, ale niektóre cechuje margines błędu przekraczający nawet 25%!

 

Manuka MGO 400+, czy warto?

Manuka MGO 400+ to jednorodny nektarowy miód, który został wyprodukowany wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii. Najwartościowsze miody to te, które zaczynają się od MGO 100+ poprzez 250+, 400+, skończywszy na 550+.

Zawartość methylglyoxalu w Manuka MGO 400+ wynosi ponad 400 mg/kg. To produkt całkowicie naturalny, niezawierający dodatkowym składników.

Półkilogramowe opakowanie przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek wystarcza na około miesiąc. Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2–3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2–3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Powinno się go przechowywać w temperaturze pokojowej.

Miód posiada słodki, intensywny smak, mocny zapach z wyczuwalnymi nutami wrzosu. Dzięki temu może nadać wyjątkowego charakteru naszym sałatkom, dressingom, koktajlom czy deserom, np. na bazie jogurtu. Doskonale komponuje się też z serami pleśniowymi czy długo dojrzewającymi.

Aby nie utracić dobroczynnego potencjału miodu, najlepiej łączyć go z potrawami oraz produktami, których temperatura nie przekracza 40°C.

Oprócz swojej czystej formy miód manuka dodawany jest również do pastylek do ssania, cukierków, kremów, maseczek, past do zębów czy innych produktów kosmetycznych.

 

Propharma – dystrybutor miodów manuka w Polsce

Od 2007 roku firma Propharma oferuje klientom naturalne produkty oraz suplementy diety, wśród których miód manuka zajmuje miejsce szczególne. W trosce o najwyższą jakość, bezpieczeństwo oraz zadowolenie konsumentów Propharma systematycznie zleca kontrole laboratoryjne, tak by spełnić wymogi jakości handlowej i zgodności z krajowymi oraz europejskimi normami.

Regulują je: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3.10.2003 r. z późniejszymi zmianami w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu oraz Dyrektywa 2001/110/EC zgodna z prawodawstwem Unii Europejskiej. Proces kontroli rozpoczyna się już na poziomie krzewu manuka, a kończy na badaniu satysfakcji konsumenta.

W szerokiej ofercie firmy można także znaleźć unikalne, a przede wszystkim naturalne soki np. z noni, żurawiny czy granatu, a także produkty zawierające oleje i roślinne ekstrakty, takie jak Mikstury Hepa czy Cardio.

Oferowane suplementy diety, które stanowią wygodne rozwiązanie dla aktywnych, a przede wszystkim zajętych osób to m.in. ProOdporność, ProUroda, ProOczyszczenie czy ProMagnez.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium