Przepis na pyszne mango lassi z dodatkiem miodu manuka

Coraz większymi krokami zbliża się lato i wysokie temperatury. W upalne dni chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje, dzięki którym choć na chwilę ochłodzimy zmęczony organizm. Mango lassi z dodatkiem Miodu Mānuka MGO™ to idealna propozycja dla osób pragnących się orzeźwić i jednocześnie dostarczyć do organizmu bogactwa składników odżywczych.

mango owoc tropikalny zdrowie koktaj

 

Czym jest mango lassi?

Mango lassi to hinduski napój przygotowywany na bazie jogurtu, wody, owoców mango i aromatycznych przypraw korzennych, takich jak kardamon, cynamon czy gałka muszkatołowa. Wywodzi się z Indii, z regionu Pendżabu, gdzie od setek lat pije się go, aby orzeźwić się w upalne dni. Hindusi zazwyczaj sięgają po niego bezpośrednio po posiłku, ponieważ uważają, że ma również właściwości wspomagające trawienie.

Klasyczna wersja lassi była przygotowywana na słono i przyprawiana chili, jednak największą popularność zdobyła wersja słodka z owocami. Lassi dosładzane jest zazwyczaj syropem klonowym, cukrem lub miodem. Czasem nie stosuje się żadnego dodatkowego dosłodzenia, jeśli mango jest wyjątkowo soczyste i dojrzałe. Mango lassi warto pić rano, kiedy apetyt nie jest jeszcze zbyt wielki, ale chcemy pobudzić metabolizm.

 

Dlaczego warto pić mango lassi z Miodem Mānuka MGO™?

Mango to owoc, który nie tylko doskonale smakuje, ale wykazuje również właściwości mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Hindusi twierdzili dawniej, że doskonale poprawia przemianę materii, dzięki czemu możemy stracić zbędne kilogramy oraz wpływa na poprawę wyglądu i kondycji skóry.

Właściwości Miodu Mānuka MGO™ są natomiast znane i cenione od dawna, a wiele osób uważa, że miód manuka jest dobry na wszystko. Dodanie go do mango lassi nie tylko zmieni smak napoju na słodszy i bardziej intrygujący, ale także sprawi, że dostarczymy organizmowi jeszcze więcej cennych składników. Miód Mānuka MGO™ charakteryzuje się bardzo wysokim stężeniem methylgloxalu – substancji organicznej, która jest odpowiedzialna za jego wyjątkowe właściwości. 

Mango lassi z Miodem Mānuka MGO™ nie tylko przynosi orzeźwienie w upalne dni, ale także dostarcza do naszego organizmu cennych składników i minerałów. Warto spróbować tego orientalnego napoju, żeby przekonać się, za co pokochali go najpierw Hindusi, potem turyści przybywający do Indii, a w końcu cały świat.

mango lassi zdrowy koktajl miód manuka

Mango lassi nie tylko świetnie smakuje, ale także ma sporo pozytywnych właściwości

 

Przepis na mango lassi z dodatkiem Miodu Mānuka MGO™

Przepis na mango lassi jest banalnie prosty, a jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Składniki, jakich potrzebujemy to:

  • 1 duże, dojrzałe i soczyste mango
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki zimnej wody
  • łyżka Miodu Mānuka MGO™
  • szczypta zmielonego kardamonu

Mango należy obrać ze skóry i obkroić miąższ, aby usunąć pestkę, która jest „trzymana” przez włókna. Gładki miąższ bez włókien włożyć do pojemnika blendera, a następnie dodać resztę składników. Potem wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładki mus. Można dodać również kostki lodu, zwłaszcza w wyjątkowo upalne dni. Smacznego!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium