Nowa Zelandia – jako była kolonia brytyjska i stosunkowo młody kraj – nie zdołała wykształcić własnej kuchni czy zwyczajów kulinarnych. Posiada jednak swoje charakterystyczne potrawy oraz produkty, które uchodzą dumę narodową. Jednym z nich jest oczywiście miód manuka, a drugim… lody. Hokey Pokey w połączeniu z miodem manuka tworzą najbardziej nowozelandzki deser, jaki jesteśmy w stanie sobie wyobrazić!
Kuchnia Nowej Zelandii
Kuchnia Nowej Zelandii jest swego rodzaju połączeniem egzotyki z europejskimi i amerykańskimi zwyczajami. W Nowej Zelandii można bez problemu znaleźć burgery, hot-dogi i frytki, ale nie oznacza to, że nie możemy spróbować tam czegoś nowego. Nowozelandczycy mają swoje narodowe potrawy oraz produkty, z których są wyjątkowo dumni.
Wśród takich produktów należy wymienić dwa najważniejsze: miód manuka oraz lody hokey pokey. Stanowią one dumę narodową i będąc w Nowej Zelandii, z pewnością trzeba spróbować obydwu. A najlepiej – ich połączenia!
Hokey pokey – co to jest?
Nazwa hokey pokey była w Nowej Zelandii używana od końca XIX wieku w odniesieniu do toffi o strukturze plastra miodu. Etymologia tego określenia nie jest znana, jednak obecnie termin hokey pokey jest używany jako określenie konkretnego smaku lodów. Hokey pokey to drugi, po waniliowym, najpopularniejszy smak lodów w Nowej Zelandii.
Lody hokey pokey to lody waniliowe, do których dodane są właśnie hokey pokey, czyli toffi o strukturze plastra miodu (honeycomb toffee). Jest to szybki do przygotowania, chrupiący i twardy przysmak z cukru, miodu i sody oczyszczonej, który w buzi zamienia się w klejącą masę o smaku toffi – po prostu „mordoklejkę”. Smak lodów hokey pokey trudno jest opisać, ale z pewnością określenie „niebo w gębie” sprawdzi się tutaj doskonale.
Miód Manuka jako dodatek do lodów
Miód Manuka sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Możemy dodać go do ulubionego musli, jogurtu czy smoothie, ale także do wytrawnych dań, przygotowując na przykład dressing. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów.
Lody z manuką z pewnością będą źródłem nowych, intrygujących doświadczeń w naszych kubkach smakowych. Ze względu na mniej słodki, lekko ziemisty, orzechowy smak miodu manuka, dodanie go do ulubionych lodów zapewni unikalne doznania.
Miód może być smacznym dodatkiem do lodów
Lody hokey pokey z miodem manuka
Przygotowanie hokey pokey z dodatkiem miodu manuka jest gwarancją zupełnie nowego smaku tych kultowych nowozelandzkich lodów. Gotowy deser można także dodatkowo polać miodem manuka.
Lody hokey pokey z miodem manuka to najbardziej nowozelandzki deser, jaki można sobie wyobrazić. Korzystając z dobrego przepisu, możemy przygotować je w domu i cieszyć się ich smakiem w domowym zaciszu. Niemniej jednak zachęcamy także do podróży do wspaniałej Nowej Zelandii, aby odkrywać te intrygujące smaki również na miejscu!