Wyraźnie krótsze dni, coraz chłodniejsze wieczory i poranki… Cóż, nadeszła jesień. Jak zatem przetrwać nadchodzące miesiące, zyskać nową energię i nie dać się jesiennej chandrze? Nasza propozycja to egzotyczny zapach kwiatów białego jaśminu oraz słodycz Miodu Manuka MGO™. Taki duet w połączeniu z zieloną herbatą postawi na nogi każdego!
Dlaczego właśnie herbata jaśminowa?
Jaśmin to roślina blisko spokrewniona ze śródziemnomorską oliwką – należy bowiem do rodziny oleaceae. Na całym świecie występuje kilkaset gatunków tego krzewu, a wszystkie zachwycają niezwykłym aromatem kwiatów. To podobno dzięki niemu Kleopatra uwiodła Juliusza Cezara.
Jak się okazuje, niepowtarzalny zapach kwiatów jaśminu bardzo dobrze wchłaniają liście herbaty. To właśnie dlatego herbata jaśminowa zagościła w tradycyjnej kulturze azjatyckiej już tysiąc lat temu.
Ciekawy jest sposób obróbki kwiatów jaśminu. Zbiera się je zazwyczaj wczesnym rankiem, a następnie przechowuje w chłodnym miejscu przez cały dzień. Wieczorem, zanim się otworzą, umieszcza się je w pobliżu zielonej herbaty, tak aby wchłonęła ich silny aromat. W nocy otwarte kwiaty miesza się z herbatą i ogrzewa.
Z czym pić herbatę jaśminową?
Herbata jaśminowa ma jasnożółty kolor i delikatny, specyficzny aromat i smak. Świetnie wzbogaci ją zatem odrobina słodyczy, a także charakterystycznej ostrości i intensywności miodu manuka.
Wyraźne jaśminowe nuty świetnie łączą świeżość i cierpkość zielonej herbaty oraz słodycz miodu. Herbata z miodem manuka dzięki swojemu aromatowi odpręży nas po całym dniu.
Herbata jaśminowa jest świetnym pomysłem na jesienne wieczory
Przepis na herbatę jaśminową
Herbatę jaśminową możemy naturalnie kupić w formie gotowej. Wystarczy wówczas zalać ją wodą o temperaturze 70–80 °C, czyli około 2 minuty po przegotowaniu wody (w proporcji 1 łyżeczki na 150–200 ml).
Możemy też własnoręcznie przygotować swoją kompozycję jaśminowej herbaty z miodem manuka. Potrzebujemy:
– 5 g zielonej herbaty (np. matcha lub sencha),
– 2 g suszonych kwiatów jaśminu,
– 200 ml wody o temperaturze 70–80 °C,
– 2 łyżeczki Miodu Manuka MGO™.
Herbatę należy parzyć przez około 2 minuty, a następnie odcedzić liście herbaty i suszone kwiaty. Miód Manuka MGO™ dodajemy dopiero po jej przestudzeniu. Pamiętajmy, że temperatura herbaty nie powinna być wyższa niż ta panująca wewnątrz ula, czyli około 37 °C.
Jaśminowa herbata z miodem manuka to także świetny pomysł na orzeźwiającą herbatę mrożoną. Wystarczy po przestudzeniu dodać kilka kostek lodu i gotowe!