Babeczki, które zawsze wychodzą! Przepisy na muffinki z Miodem Manuka MGO™

Śliczne, malutkie, w środku puszyste i mięciutkie, na zewnątrz chrupiące. Czekoladowe, waniliowe, miodowe, a czasem wytrawne. Z polewą, posypką, owocami, jak kto chce! O czym mowa? Oczywiście o muffinkach. Choć do Światowego Dnia Muffina jeszcze ponad miesiąc, już dziś zapraszamy na pyszne babeczki z miodem Manuka MGO™.

muffinki z miodem manuka babeczki miód zdrowa przekąska

 

Trochę historii…

Wbrew pozorom korzeni muffinek nie znajdziemy w Ameryce, ale wiktoriańskiej Anglii. Przygotowywały je dla siebie i służby kucharki z resztek chleba, drożdżowego ciasta oraz pozostałych po obiedzie gotowanych ziemniaków.

Zupełnie nie przypominały popularnych obecnie babeczek, miały formę płaskiego ciasta i smażono je do wyrośnięcia na rozgrzanej płycie lub ogniu. Drożdżowe placki były miękkie w środku, a jednocześnie chrupiące na zewnątrz. Nic dziwnego, że wkrótce pokochała je cała Anglia.

Owszem w znanym nam i popularnym kształcie babeczki przywędrowały do Europy właśnie z Ameryki. To Amerykanie zaczęli piec je w maleńkich foremkach, a drożdże zastąpili proszkiem do pieczenia. Obecnie to jeden z najpopularniejszych wypieków na świecie. Dlaczego? Bo są pyszne i niezwykle proste do zrobienia.

 

Babeczki z miodem na słodko

Przepisów na babeczki w wydaniu słodkim jest całe mnóstwo… Z dodatkiem czekolady, miodu, wanilii, cynamonu czy owoców. Różne też są sposoby ich dekorowania. Możemy wybrać lukier, polewę czekoladową, bitą śmietanę, owoce świeże, owoce suszone, orzechy, migdały, kolorowe posypki itd. Możliwości są praktycznie nieograniczone.

słodkie muffinki babeczki jak zrobić miód manuka zdrowe przekąski

Słodkie muffinki i kwaskowate borówki to połączenie idealne!

 

Miód Manuka – przepis na muffinki

Nasza propozycja to domowe muffiny miodowe z unikalnym Miodem Manuka MGO™, powstającym z krzewów lub niewielkich drzew typowych dla roślinności obu wysp Nowej Zelandii. Ten wyjątkowy gatunek od lat stanowi przedmiot szeroko zakrojonych badań naukowych, a to z powodu jego niezwykłych właściwości naturalnych.

Jak zrobić muffinki z miodem? Oczywiście można dodać miód do ciasta i przygotować np. piernikowe babeczki, idealne na święta Bożego Narodzenia. Trzeba jednak pamiętać, że Miód Manuka, podobnie jak inne odmiany miodu, podczas obróbki cieplnej powyżej 37°C traci swoje niezwykłe właściwości. Dlatego też zdecydowanie lepszym pomysłem jest ozdabianie babeczek miodem Manuka.

Zanim jednak przejdziemy do dekorowania, musimy przecież muffiny wcześniej upiec :) Nasz sprawdzony przepis na babeczki jest niezwykle łatwy i szybki. Potrzebujemy:

– 2 szklanki mąki pszennej

– ½ szklankę cukru

– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

– 1 szklankę mleka

– ½ kostki masła

– 2 jaja

Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy mleko, rozpuszczone wcześniej masło i jaja, a następnie wszystko wlewamy do miski z mąką i razem łączymy. Najlepiej mieszać jak najkrócej, masa nie musi być idealnie gładka, wtedy babeczki będą bardziej puszyste.

Gotowe ciasto wylewamy do malutkich foremek lub papierowych papilotek, które umieszczamy w specjalnej foremce z otworami. Pamiętajmy, by nie wypełniać ich po brzegi, ponieważ muffinki sporo urosną.

Foremki wypełnione ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy jakieś 25 minut. Aby sprawdzić czy nasze muffinki są już gotowe możemy użyć drewnianego patyczka. Jeśli po wyjęciu jest suchy to oznacza, że możemy wyjmować je z pieca. Najlepiej nie od razu, warto poczekać aż przestygną w lekko uchylonym piekarniku, aby nam nie opadły.

 

Babeczki z polewą miodową

Czas na polewę z miodu. Jak zrobić babeczki z polewą miodową? Proponujemy dwa rozwiązania. Pierwsze i najprostsze to po prostu polanie przestudzonych wcześniej babeczek Miodem Manuka MGO™.

Ten unikalny miód znacznie odbiega od znanych nam polskich gatunków. Miód Manuka MGO™ jest gęsty i kremowy. Jego konsystencja przypomina nieco lukier, dlatego doskonale nadaje się na gotową polewę. Dla złamania miodowej słodyczy, ciasteczka możemy przyozdobić świeżymi owocami, takimi jak borówki, maliny czy porzeczki.

Nasz kolejny przepis z miodem Manuka to polewa czekoladowa. Około 100 g masła podgrzewamy, aż się rozpuści i dodajemy 50 g kakao. Kiedy masło przestygnie dodajemy ½ szklanki miodu Manuka i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta możemy wlać kilka łyżek mleka. Czekoladową masą polewamy nasze muffinki i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.

babeczki muffinki jak zrobić przepis miód manuka

Przygotowanie idealnych babeczek jest szybkie i proste!

 

 

Wytrawne muffiny z miodem

Ponieważ zrobiło się już bardzo, bardzo słodko, na koniec proponujemy proste babeczki z miodem w wydaniu serowo-pomidorowym. Doskonale zastąpią codzienne kanapki na śniadanie, ale mogą być też świetną przekąską w ciągu dnia.

Nasze składniki to:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka mleka

– 100 g suszonych pomidorów

– 150 g sera pleśniowego

– 2 jaja

– 100 g masła

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– sól i pieprz do smaku

Do przygotowania miodowego dressingu potrzebujemy:

– 4 łyżki miodu Manuka

– 3 łyżki musztardy francuskiej

– sok z ½ cytryny

Suszone pomidory odsączamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Podobnie, jak w przypadku słodkich babeczek w jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, czyli mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Do drugiej zaś wlewamy mleko, rozpuszczone masło i wbijamy jaja. Ubijamy trzepaczką aż składniki się połączą. Następnie przelewamy do miski z mąką, dodajemy pokruszony drobno ser pleśniowy i pokrojone pomidory.

Masę przelewamy do foremek, posypujemy na wierzchu pokruszonym serem, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy dressing z miodu, musztardy i cytryny.

Smacznego!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium