Od kilku już lat obserwujemy niesłabnącą popularność Miodu Manuka zarówno na świecie, jak i w naszym kraju. W związku z zawrotną karierą tego gatunku, sam produkt budzi coraz większe emocje oraz kontrowersje i narosło wokół niego wiele mitów. Najwyższa pora rozprawić się z niektórymi z nich. Zapraszamy do poznania całej prawdy o nowozelandzkim Miodzie Manuka MGO™.
- Co warto wiedzieć o Miodzie Manuka?
- Co wyróżnia Miód Manuka?
- Jak powstaje Miód Manuka?
- Jak jest zbierany Miód Manuka?
- Miód Manuka – fakty i mity
- Jak miód Manuka trafia do Polski?
Co warto wiedzieć o Miodzie Manuka?
Gdzie powstaje Miód Manuka? Ojczyzną Miodu Manuka jest oczywiście Nowa Zelandia, słynąca z niezwykle dziewiczych i czystych terenów. Jest praktycznie nie skażona ingerencją człowieka.
Z czego powstaje Miód Manuka? To jednoodmianowy gatunek produkowany z nektaru kwiatów krzewu manuka (łac. Leptospermum scoparium), zwanego też drzewem życia. Porasta wschodnie wybrzeża obu nowozelandzkich wysp, ale także południowo-wschodnią Australię. W Nowej Zelandii Manuka jest krzewem o oryginalnym genomie – nie zmienionym pomimo gatunków, które pojawiały się w kraju wraz z napływem europejskich osadników.
Co wyróżnia Miód Manuka?
Nowozelandzkim gatunkiem zainteresowano się stosunkowo niedawno, bo dopiero w latach 30-tych XX wieku. A wszystko za sprawą niezwykle aktywnego składnika – methylglyoxalu (MGO). Zaobserwowano, że związek ten występuje w ilościach kilkadziesiąt razy wyższych, niż w innych znanych dotąd odmianach.
Manuka wyróżnia się też intensywnym ziołowo-kwiatowym aromatem oraz nieco ziemistym posmakiem. Ma gęstą, aksamitną konsystencję będącą wynikiem procesu kremowania oraz głęboki bursztynowy kolor, który może z czasem jeszcze ciemnieć.
Jak powstaje Miód Manuka?
Podobnie jak w przypadku większości miodów, podstawą produkcji jest nektar. Pszczoły zbierają go i gromadzą w wolu, a następnie przenoszą do ula. Krzewy Manuka kwitną w okresie między listopadem a styczniem, więc owady mają zaledwie kilka tygodni na zebranie drogocennego pożytku.
Podczas transportu pszczoły wzbogacają zebrany nektar enzymami, które mają ogromny wpływ na bioaktywne właściwości końcowego produktu. Gdy miód osiągnie tzw. „dojrzałość” zostaje wyjęty z plastrów przez odsklepienie, a następnie podlega odwirowywaniu. W przypadku Miodu Manuka to jednak jeszcze nie koniec. Wszystkie partie poddawane szczegółowej ocenie, podczas której sprawdzana jest m.in. jego czystość oraz zawartość methylglyoxalu, aby każdy słoiczek mógł zostać oznaczony odpowiednim symbolem MGO™.
Na jeden słoiczek Miodu Manuka musi pracować wiele pszczół
Jak jest zbierany Miód Manuka?
Oryginalny, jednoodmianowy miód jest niezwykle trudny do pozyskania. Może być bowiem produkowany tylko na obszarach obfitujących w rodzimy gatunek krzewu, a wiele uli znajduje się w bardzo odległych częściach Nowej Zelandii.
Aby też zapewnić, bezpieczne, czyste środowisko z dala od obszarów miejskich, ule pszczele rozsiane są po całym kraju, począwszy od surowego płaskowyżu wulkanicznego w środkowej części Wyspy Północnej, po porośnięte krzakami wzgórza Northland. Bardzo często transport Miodu Manuka z takich miejsc może odbywać się tylko z pomocą helikoptera lub po prostu pieszo.
Miód Manuka – fakty i mity
Czy prawdziwy Manuka MGO™ musi pochodzić z krzewów rosnących w Nowej Zelandii? Zdaniem nowozelandzkich producentów tak. Podobnie, jak prawdziwy szampan pochodzi tylko z regionu Champagne we Francji.
Najintensywniejszy okres kwitnienia krzewu Manuka przypada najczęściej na połowę grudnia i może wynosić czasem tylko kilkanaście dni. Grudzień to okres letni w Nowej Zelandii, a Manuka kwitnie od 2 do 6 tygodni, jednak pojedyncze kwiaty mogą być otwarte zaledwie przez 5 dni. To niezwykle krótki czas dla pszczół na zebranie pożytku. Tymczasem pszczoły potrzebują około 22 700 wycieczek, aby zebrać nektar potrzebny do stworzenia jednego słoika miodu.
Czy wszystkie kwiaty Manuki wytwarzają nektar, który daje wysokie stężenie najważniejszych markerów chemicznych? Niestety nie. Tak więc, pomimo ogromnej pracy pszczelarzy, finalny produkt może nie osiągać wymaganych poziomów unikalnych właściwości.
Aby wytworzyć prawdziwy Manuka MGO™, pszczoły muszą zapylać wyłącznie kwiaty manuka. Czysty miód powstaje, gdy pszczoły z własnej woli decydują się na zapylanie kwiatów wyjątkowego krzewu. W przeciwnym razie powstaje wielokwiatowy miód manuka, który ma znacznie mniejsze stężenie methylglyoxalu (MGO) od jednoodmianowego produktu.
Miód Mānuka jest najczęściej badanym miodem na świecie. Na jego temat opublikowano już ponad 9 000 artykułów naukowych. Najnowsze badania przeprowadzone przez Analytica Laboratories w Nowej Zelandii zidentyfikowały ponad 15 000 różnych związków i pierwiastków śladowych w Miodzie Manuka. Niektóre z nich są unikalne tylko dla tego gatunku.
Na opakowaniu oryginalnego miodu Manuka znajduje się informacja dotycząca stężenia MGO, która wskazuje ile związku znajdowało się w produkcie w momencie umieszczania go w opakowaniu. Podczas przechowywania miodu, ilość methylglyoxalu może naturalnie wrosnąć nawet o kilkadziesiąt procent, co jest procesem zupełnie naturalnym.
Im wyższa zawartość MGO, tym miód jest bardziej wartościowy. Jednocześnie jednak rekomendowana ilość to przedział od 30 do 550 mg/kg. Na rynku możemy spotkać się z deklarowaną zawartością MGO™ sięgającą nawet 2000 mg/kg. Tak wysoki poziom może wynikać z przegrzania miodu, które skutkuje utratą cennych właściwośc
Miód Manuka jest wyjątkowy dzięki wysokiej zawartości methylglyoxalu (MGO)
Jak Miód Manuka MGO™ trafia do Polski?
Zazwyczaj Miód Manuka MGO™ jest importowany przez certyfikowanych dystrybutorów, którzy prowadzą regularny nadzór podczas wytwarzania i dystrybucji miodu. Proces kontroli rozpoczyna się na poziomie krzewu manuka i kończy na badaniu satysfakcji konsumenta.
Jednym z nich jest Manuka Health New Zealand (MHNZ), firma z wieloletnim doświadczeniem w produkcji miodów Manuka. Jako pionier w zakresie badania zawartości methylglyoxalu wprowadziła do obrotu produkty z oznaczonym jego stężeniem i jest właścicielem znaku towarowego MGO™.
Z uwagi na wysoka cenę miodu, zdarzają się także nieuczciwi sprzedawcy sprzedający podróbki. Dlatego niezwykle ważne jest, by kupować z wiarygodnego i sprawdzonego źródła.