Wszystko, co cieszy się dużą popularnością, jest towarem pożądanym w oczach sprzedawców. Dlatego też na rynku pojawia się wielu producentów oferujących Miody Manuka. Niestety, często są one podrobione. Podpowiadamy, jak rozpoznać oryginalny Miód Manuka.
Oryginalny Miód Manuka
Oryginalne nowozelandzkie Miody Manuka powinny być oznaczone jako produkt wyprodukowany i zapakowany w Nowej Zelandii (napis “Made in New Zealand” lub “Product of New Zealand”). Oznaczenie w stylu “miód w 100% nowozelandzki” w języku polskim powinien budzić nasze wątpliwości, ponieważ nie jest to prawidłowe oznaczenie, zgodne ze standardami.
Na etykiecie musi znajdować się również informacja o stężeniu methylgloxalu, które nie powinno przekraczać 550 mg/kg. Wyższe wartości zazwyczaj świadczą o zafałszowanym miodzie. Jeśli nie znajdziemy oznaczenia MGO lub UMF (“unique manuka factor” - inny sposób oznaczania miodów) z pewnością nie mamy do czynienia z oryginalnym Miodem Manuka.
W zależności od pojemności słoika oraz stężenia MGO, ceny Miodów Manuka wahają się w przedziale około 100-500 złotych. Zbyt niska cena może świadczyć o podrobionym Miodzie Manuka. Zanim zdecydujemy się na miód w okazyjnej cenie warto sprawdzić ceny u czołowych producentów.
Jak sprawdzić czy Miód Manuka jest oryginalny?
Firma Manuka Health New Zealand ma wieloletnie doświadczenie w produkcji Miodu Manuka i szczególnie dba o to, aby przygotowywać go w odpowiedni sposób i z dbałością o najmniejsze detale. Oryginalne Miody Manuka MGOTM są stale poddawane rygorystycznym badaniom i testom, abyśmy mogli mieć pewność, że do naszego domu trafia w 100% naturalny, wysokiej jakości produkt.
Manuka Health New Zealand jako pierwsza wprowadziła miody z oznaczonym stężeniem methylgloxalu i jest pionierem w zakresie badań nad tą substancją. Wdrożyła także metodę certyfikacji Miodu Manuka. Po pozytywnym przejściu szeregu kontroli i testów (począwszy od samych krzewów manuka, na badaniu satysfakcji klientów kończąc) miód uzyskuje certyfikat na eksport jako Miód Manuka MGOTM z Nowej Zelandii.
Jak sprawdzić Miód Manuka? Każdy słoiczek opatrzony jest w certyfikat opatrzony specjalnym numerem, który można znaleźć na etykiecie pod pozycją “Batch number”. Należy wpisać go na specjalnej stronie. Po podaniu numeru mamy możliwość zapoznania się z dokładnymi parametrami miodu i jednocześnie zyskać pewność, że otrzymany przez nas produkt jest oryginalnym Miodem Manuka.
Przed zakupem warto zweryfikować oryginalność Miodu Manuka
Uwaga na fałszywe miody!
Na rynku pojawia się coraz więcej Miodów Manuka, których producenci gwarantują stężenie MGO nawet na poziomie 2000 mg/kg. Jest to doskonały chwyt marrketingowy, ponieważ to właśnie methylgloxal odpowiada za wszystkie unikatowe właściwości nowozelandzkich miodów. To jednak zawartość niemożliwa do uzyskania przy prawidłowej produkcji.
Zbyt wysoka zawartość methylgloxalu może świadczyć o nadmiernym przegrzaniu miodu w procesie produkcji lub o jego niewłaściwym przechowywaniu. Oryginalne Miody Manuka mają deklarowane stężenie MGO maksymalnie na poziomie 550 mg/kg.
Pamiętajmy jednak, że wraz z upływem czasu zawartość methylgloxalu może wzrosnąć nawet o kilkadziesiąt procent. Jest to proces całkowicie naturalny i nie ma nic wspólnego z fałszowaniem Miodu Manuka.