Przyszła zima, a wraz z nią mroźne dni i jeszcze mroźniejsze wieczory. O tej porze roku szczególnie szukamy sposobów, aby się rozgrzać i poprawić sobie nastrój. Nie od dziś wiadomo, że grzane wino jest idealne na zimne wieczory – przyjemnie ogrzewa nas od środka, a aromatyczne przyprawy sprawiają, że od razu czujemy się lepiej. Warto do grzanego wina dodać również miód manuka, dzięki któremu wzbogacimy napój o nowy, bardziej wyrazisty smak.
- Miód manuka i wino
- Dlaczego warto dodać miód do grzanego wina
- Przepis na grzane wino z miodem manuka
- Jak zrobić grzane wino z manuką?
Miód manuka i wino – co je łączy
Wiele osób uważa, że miód manuka jest jak wino – im starszy, tym lepszy! Rzeczywiście wraz z upływem czasu w miodzie manuka wzrasta ilość methylglyoxalu.
Podobnie jak miód, grzane wino było znane i cenione za swoje właściwości już w starożytności. Rzymianie pili je chętnie szczególnie w deszczowe i chłodne dni, a także, aby radzić sobie z objawami przeziębienia. Ba, grzaniec był częściej wykorzystywany w leczeniu schorzeń niż wyłącznie dla przyjemności i jego walorów smakowych.
Nie od dziś wiadomo, że grzane wino z dodatkiem aromatycznych przypraw wprowadza nas w dobry nastrój i relaks. Gorący alkohol rozluźnia mięśnie i pomaga w zasypianiu. Wiadomo także, że doskonale rozgrzewa, dlatego sprawdzi się świetnie w chłodne, zimowe wieczory. Nie zapominajmy jednak, że jest to alkohol i musi być spożywany z umiarem – w zbyt dużych ilościach będzie miał właściwości wychładzające organizm i może spowodować zawroty głowy.
Dlaczego warto dodać miód do grzanego wina?
Charakterystyczny miód manuka zdecydowanie poprawi smak grzanego wina, a dodatek miodu sprawi, że nie będziemy musieli stosować cukru.
Co więcej, miód manuka w towarzystwie innych przypraw wytworzy nieprawdopodobny aromat, dzięki któremu już samo powąchanie grzanego wina sprawi, że poprawi nam się nastrój! I choć miód znajdziemy w niemal wszystkich przepisach na grzane wino, grzaniec z miodem manuka to zupełnie nowe doznanie smakowe.
Przepis na grzane wino z miodem manuka
Przepis na grzane wino nie jest skomplikowany. Potrzebujemy jedynie wina, miodu manuka i garści łatwo dostępnych przypraw. Wino musi być czerwone i wytrawne. Do wykonania tego przepisu wystarczy nam 500 ml trunku. Do tego duża łyżka miodu manuka, świeży imbir, skórka z cytryny, sok z połowy pomarańczy i dwa plastry pomarańczy, anyż, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i świeży rozmaryn.
Grzane wino wprowadza niesamowity nastrój
Jak zrobić grzane wino z miodem manuka?
Do niedużego garnka wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy trzy plastry ze skórką. Cytrynę i pomarańczę należy najpierw dokładnie wyszorować, aby pozbyć się zanieczyszczeń – nie warto pomijać tej czynności, ponieważ gorzki smak niedomytej skórki może negatywnie wpłynąć na smak grzanego wina. Następnie dodajemy również startą skórkę cytryny, przekrojoną na pół gałązkę rozmarynu i wszystkie przyprawy. Na tym etapie nie dodajemy jeszcze miodu.
Na koniec dolewamy wino i podgrzewamy wywar, aby przyprawy uwolniły wszystkie swoje aromaty. Pamiętajmy jednak, że nie wolno doprowadzić wina do zagotowania! Optymalnie powinno się utrzymywać je w temperaturze 60 stopni. Po wyłowieniu z grzańca goździków i anyżu można przelać go do kubeczków i udekorować świeżymi plastrami pomarańczy. Smacznego!