Jak zrobić grzane wino z miodem manuka?

Przyszła zima, a wraz z nią mroźne dni i jeszcze mroźniejsze wieczory. O tej porze roku szczególnie szukamy sposobów, aby się rozgrzać i poprawić sobie nastrój. Nie od dziś wiadomo, że grzane wino jest idealne na zimne wieczory – przyjemnie ogrzewa nas od środka, a aromatyczne przyprawy sprawiają, że od razu czujemy się lepiej. Warto do grzanego wina dodać również miód manuka, dzięki któremu wzbogacimy napój o nowy, bardziej wyrazisty smak.

grzane wino miód manuka przepis

 

Miód manuka i wino – co je łączy

Wiele osób uważa, że miód manuka jest jak wino – im starszy, tym lepszy! Rzeczywiście wraz z upływem czasu w miodzie manuka wzrasta ilość methylglyoxalu – substancji odpowiedzialnej za jego wyjątkowe właściwości.

Podobnie jak miód, grzane wino było znane i cenione za swoje właściwości już w starożytności. Rzymianie pili je chętnie szczególnie w deszczowe i chłodne dni, a także, aby radzić sobie z objawami przeziębienia. Ba, grzaniec był częściej wykorzystywany w leczeniu schorzeń niż wyłącznie dla przyjemności i jego walorów smakowych. 

Nie od dziś wiadomo, że grzane wino z dodatkiem aromatycznych przypraw wprowadza nas w dobry nastrój i relaks. Gorący alkohol rozluźnia mięśnie i pomaga w zasypianiu. Wiadomo także, że doskonale rozgrzewa, dlatego sprawdzi się świetnie w chłodne, zimowe wieczory. Nie zapominajmy jednak, że jest to alkohol i musi być spożywany z umiarem – w zbyt dużych ilościach będzie miał właściwości wychładzające organizm i może spowodować zawroty głowy.

 

 

Dlaczego warto dodać miód do grzanego wina? 

Powodów jest wiele – choćby dlatego, aby zapewnić sobie swoją dzienną dawkę miodu manuka, który ma wyjątkowe właściwości i cenne składniki mineralne. Po drugie, charakterystyczny miód manuka zdecydowanie poprawi smak grzanego wina, a dodatek miodu sprawi, że nie będziemy musieli stosować cukru. 

Co więcej, miód manuka w towarzystwie innych przypraw wytworzy nieprawdopodobny aromat, dzięki któremu już samo powąchanie grzanego wina sprawi, że poprawi nam się nastrój! I choć miód znajdziemy w niemal wszystkich przepisach na grzane wino, grzaniec z miodem manuka to zupełnie nowe doznanie smakowe.

 

Przepis na grzane wino z miodem manuka 

Przepis na grzane wino nie jest skomplikowany. Potrzebujemy jedynie wina, miodu manuka i garści łatwo dostępnych przypraw. Wino musi być czerwone i wytrawne. Do wykonania tego przepisu wystarczy nam 500 ml trunku. Do tego duża łyżka miodu manuka, świeży imbir, skórka z cytryny, sok z połowy pomarańczy i dwa plastry pomarańczy, anyż, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i świeży rozmaryn.

 

miód manuka grzane wino nastrój

Grzane wino wprowadza niesamowity nastrój

 

Jak zrobić grzane wino z miodem manuka?

Do niedużego garnka wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy trzy plastry ze skórką. Cytrynę i pomarańczę należy najpierw dokładnie wyszorować, aby pozbyć się zanieczyszczeń – nie warto pomijać tej czynności, ponieważ gorzki smak niedomytej skórki może negatywnie wpłynąć na smak grzanego wina. Następnie dodajemy również startą skórkę cytryny, przekrojoną na pół gałązkę rozmarynu i wszystkie przyprawy. Na tym etapie nie dodajemy jeszcze miodu.

Na koniec dolewamy wino i podgrzewamy wywar, aby przyprawy uwolniły wszystkie swoje aromaty. Pamiętajmy jednak, że nie wolno doprowadzić wina do zagotowania! Optymalnie powinno się utrzymywać je w temperaturze 60 stopni. Miód manuka dodajemy do grzanego wina dopiero po wystudzeniu go do 40 stopni – w wyższej temperaturze straciłby wszystkie swoje właściwości. Po wyłowieniu z grzańca goździków i anyżu można przelać go do kubeczków i udekorować świeżymi plastrami pomarańczy. Smacznego!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium