Lato trwa w najlepsze, a oprócz upałów oznacza także… sezon na truskawki i chłodniki! Latem najchętniej sięgamy po zimne przekąski, zwłaszcza gdy mowa o deserach. Truskawkowy chłodnik z Miodem Manuka MGOTM to zatem świetna propozycja na deser w upalny dzień.
Miód Manuka MGOTM w kuchni
Miód Manuka najlepiej spożywać bezpośrednio ze słoika codziennie rano, około pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystywać go w kuchni przy przygotowaniu potraw. Sprawdzi się jako dodatek do musli, jogurtu czy po prostu jako zamiennik cukru. Jego unikalny smak z pewnością wzbogaci potrawy.
Dzięki przepisom z miodem manuka nie tylko nadamy naszym potrawom wyjątkowy smak, ale także zapewnimy organizmowi bogactwa składników znajdujących się w tym nowozelandzkim miodzie.
Truskawki i miód to niesamowicie pyszne połączenie!
Przepis na truskawkowy chłodnik z Miodem Manuka MGOTM
Wykonanie truskawkowego chłodnika jest szybkie i bardzo proste. Będziemy potrzebować kilku produktów:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki Miodu Manuka MGOTM
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego, startego imbiru
- ¼ szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki sera typu feta pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka śmietany i kilka listków mięty do dekoracji
Umyte i obrane truskawki kroimy na ćwiartki i wkładamy do garnka. Dodajemy starty wcześniej imbir. Wlewamy ¼ szklanki przegotowanej wody i dodajemy sok z cytryny. Składniki mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu wszystko miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Wówczas dodajemy także Miód Manuka MGOTM.
Następnie możemy przecedzić nasz mus przez sitko, aby pozbyć się pestek truskawek. Odstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Gotowy chłodnik przelewamy na talerz, dodajemy śmietanę i ser typu feta. Na wierzch układamy liście mięty i gotowe! Smacznego!