Gdyby zapytać pewnej grupy osób, jakie jest ich ulubione święto w kalendarzu, większość z nich bez wahania zapewne wskazałaby na Tłusty Czwartek. Tradycja jedzenia wysokokalorycznych przysmaków na zakończenie karnawału głęboko zakorzeniła się w polskiej kulturze. Warto wiedzieć, skąd się wywodzi i co warto o niej wiedzieć.
- Tłusty Czwartek – tradycja, którą uwielbiamy
- Jakie pączki wybrać w Tłusty Czwartek?
- Czym zastąpić pączki?
Tłusty Czwartek – tradycja, którą uwielbiamy
Nie ma co ukrywać – to właśnie w Tłusty Czwartek pączki smakują najlepiej! Do popularnych cukierni ustawiają się bardzo długie kolejki i to już we wczesnych godzinach porannych. Cukiernicy mają pełne ręce roboty i zacierają ręce z myślą o pokaźnym zarobku. Warto wiedzieć, skąd wzięła się ta tradycja?
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że początki Tłustego Czwartku sięgają starożytności, kiedy to Rzymianie świętowali odejście zimy i rozpoczęcie wiosny. Co ciekawe – już w tamtych czasach znano pączki, które masowo spożywano podczas obchodów przełomu zimy i wiosny. Jednak w tamtych czasach nie były to słodkie, ale wytrawne przekąski.
Badacze twierdzą, że w czasach pogańskich nadejście wiosny świętowano także tłustymi, mięsnymi potrawami – zwyczaj jedzenia słodkich przysmaków pojawił się znacznie później.
Jeśli chodzi o Polskę, to pochodzenie Tłustego Czwartku wciąż jest pewną zagadką. Wiadomo, że w XVII wieku w miastach i dworach rozpowszechnił się zwyczaj jedzenia pączków, które nazywano wówczas pampuchami. W rejonach wiejskich Tłusty Czwartek zadomowił się dopiero pod koniec XIX wieku. Znana wszystkim zasada mówi, że jeśli w Tłusty Czwartek nie zje się pączka, nie można liczyć na powodzenie w nadchodzącym roku.
Tłusty Czwartek w Polsce obchodzi się w ostatni czwartek przypadający przed Wielkim Postem – dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. Jest to dzień, który stanowi zarazem początek ostatniego tygodnia karnawału. Święto jest ruchome, co oznacza, że jego data każdego roku przypada na inny dzień.
W Tłusty Czwartek już od samego rana przed cukierniami czekają długie kolejki
Jakie pączki wybrać w Tłusty Czwartek?
Osoby zastanawiające się, ile pączek ma kalorii, w Tłusty Czwartek powinny odpuścić sobie skrupulatnie kalkulacje. Odpowiedź na pytanie, czy pączki są zdrowe, może być tylko jedna – niestety, absolutnie nie! Niemniej jednak nie można zaprzeczyć, że są wyjątkowo smaczne i apetyczne, zwłaszcza tradycyjne pączki smażone na tłuszczu. Być może więc raz do roku można odpuścić liczenie kalorii i zacząć delektować się przepysznym smakiem pączków?
Jeszcze do niedawna w Tłusty Czwartek Polacy masowo spożywali tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu pączki z różanym nadzieniem. Jednak w dzisiejszych czasach cukiernicy popisują się o wiele większą fantazją i oferują klientom pączki także w nowoczesnym wydaniu.
Nie podlega żadnej wątpliwości, że to pączki smażone na tłuszczu, nadziewane owocową marmoladą, stanowią najpopularniejszy przysmak w Tłusty Czwartek. Jeśli chodzi o przepis na pączki, to cukiernicy zgodnie twierdzą, że największym powodzeniem wśród klientów cieszą się pączki tradycyjne, przygotowywane wyłącznie na bazie naturalnych składników. Choć trzeba zapłacić za nieco więcej, to z pewnością warto!
W cukierniach bardzo popularne są również pączki nadziewane budyniem, czekoladą, adwokatem, toffi a nawet białym serem.
Od lat w Polsce popularne są również amerykańskie donuty
Czym zastąpić pączki?
Osoby, które pomimo wszystko przerażone są ogromną ilością kalorii w jednym pączku, często zastanawiają się, czym można zastąpić te smażone w głębokim tłuszczu przysmaki. Otóż, równie popularne w Tłusty Czwartek są faworki - jednak im także nie można odmówić kaloryczności.
W Polsce w ostatnich latach przyjęła się także moda na amerykańskie donuty – czyli pączki z dziurką, bez nadzienia, za to oblane bardzo apetyczną polewą.
Aby nieco odtłuścić pączki i sprawić, że staną się one nieco bardziej zdrowe, można pokusić się o ich pieczenie zamiast smażenia w głębokim tłuszczu.
Osoby, które samodzielnie przygotowują pączki w Tłusty Czwartek, twierdzą, że pieczone pączki często są o wiele smaczniejsze niż ich smażone wersje – a przy okazji, o wiele mniej kaloryczne.
Alternatywą dla tradycyjnych pączków z lukrem mogą okazać się pączki oblane Miodem Manuka MGO – ich niestandardowy smak na pewno podbije podniebienie wszystkich smakoszy i rozbudzi w nich ochotę na więcej!
Statystyki głoszą, że Polacy w Tłusty Czwartek zjadają ponad 100 milionów pączków – oznacza to, że jedna osoba w tym dniu pałaszuje średnio trzy pączki. Ciężko wyobrazić sobie lepsze i pyszniejsze zakończenie karnawału!