Tłusty Czwartek – skąd się wywodzi ta tradycja?

Gdyby zapytać pewnej grupy osób, jakie jest ich ulubione święto w kalendarzu, większość z nich bez wahania zapewne wskazałaby na Tłusty Czwartek. Tradycja jedzenia wysokokalorycznych przysmaków na zakończenie karnawału głęboko zakorzeniła się w polskiej kulturze. Warto wiedzieć, skąd się wywodzi i co warto o niej wiedzieć.

tłusty czwartek tradycja pączek miody manuka

 

Tłusty Czwartek – tradycja, którą uwielbiamy

Nie ma co ukrywać – to właśnie w Tłusty Czwartek pączki smakują najlepiej! Do popularnych cukierni ustawiają się bardzo długie kolejki i to już we wczesnych godzinach porannych. Cukiernicy mają pełne ręce roboty i zacierają ręce z myślą o pokaźnym zarobku. Warto wiedzieć, skąd wzięła się ta tradycja?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że początki Tłustego Czwartku sięgają starożytności, kiedy to Rzymianie świętowali odejście zimy i rozpoczęcie wiosny. Co ciekawe – już w tamtych czasach znano pączki, które masowo spożywano podczas obchodów przełomu zimy i wiosny. Jednak w tamtych czasach nie były to słodkie, ale wytrawne przekąski.

Badacze twierdzą, że w czasach pogańskich nadejście wiosny świętowano także tłustymi, mięsnymi potrawami – zwyczaj jedzenia słodkich przysmaków pojawił się znacznie później.

Jeśli chodzi o Polskę, to pochodzenie Tłustego Czwartku wciąż jest pewną zagadką. Wiadomo, że w XVII wieku w miastach i dworach rozpowszechnił się zwyczaj jedzenia pączków, które nazywano wówczas pampuchami. W rejonach wiejskich Tłusty Czwartek zadomowił się dopiero pod koniec XIX wieku. Znana wszystkim zasada mówi, że jeśli w Tłusty Czwartek nie zje się pączka, nie można liczyć na powodzenie w nadchodzącym roku.

Tłusty Czwartek w Polsce obchodzi się w ostatni czwartek przypadający przed Wielkim Postem – dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. Jest to dzień, który stanowi zarazem początek ostatniego tygodnia karnawału. Święto jest ruchome, co oznacza, że jego data każdego roku przypada na inny dzień.

tłusty czwartek tradycja pączek miody manuka W Tłusty Czwartek już od samego rana przed cukierniami czekają długie kolejki 

 

Jakie pączki wybrać w Tłusty Czwartek?

Osoby zastanawiające się, ile pączek ma kalorii, w Tłusty Czwartek powinny odpuścić sobie skrupulatnie kalkulacje. Odpowiedź na pytanie, czy pączki są zdrowe, może być tylko jedna – niestety, absolutnie nie! Niemniej jednak nie można zaprzeczyć, że są wyjątkowo smaczne i apetyczne, zwłaszcza tradycyjne pączki smażone na tłuszczu. Być może więc raz do roku można odpuścić liczenie kalorii i zacząć delektować się przepysznym smakiem pączków?

Jeszcze do niedawna w Tłusty Czwartek Polacy masowo spożywali tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu pączki z różanym nadzieniem. Jednak w dzisiejszych czasach cukiernicy popisują się o wiele większą fantazją i oferują klientom pączki także w nowoczesnym wydaniu.

Nie podlega żadnej wątpliwości, że to pączki smażone na tłuszczu, nadziewane owocową marmoladą, stanowią najpopularniejszy przysmak w Tłusty Czwartek. Jeśli chodzi o przepis na pączki, to cukiernicy zgodnie twierdzą, że największym powodzeniem wśród klientów cieszą się pączki tradycyjne, przygotowywane wyłącznie na bazie naturalnych składników. Choć trzeba zapłacić za nieco więcej, to z pewnością warto!

W cukierniach bardzo popularne są również pączki nadziewane budyniem, czekoladą, adwokatem, toffi a nawet białym serem.

tłusty czwartek tradycja pączek miody manuka

Od lat w Polsce popularne są również amerykańskie donuty

  

Czym zastąpić pączki?

Osoby, które pomimo wszystko przerażone są ogromną ilością kalorii w jednym pączku, często zastanawiają się, czym można zastąpić te smażone w głębokim tłuszczu przysmaki. Otóż, równie popularne w Tłusty Czwartek są faworki - jednak im także nie można odmówić kaloryczności.

W Polsce w ostatnich latach przyjęła się także moda na amerykańskie donuty – czyli pączki z dziurką, bez nadzienia, za to oblane bardzo apetyczną polewą.

Aby nieco odtłuścić pączki i sprawić, że staną się one nieco bardziej zdrowe, można pokusić się o ich pieczenie zamiast smażenia w głębokim tłuszczu.

Osoby, które samodzielnie przygotowują pączki w Tłusty Czwartek, twierdzą, że pieczone pączki często są o wiele smaczniejsze niż ich smażone wersje – a przy okazji, o wiele mniej kaloryczne.

Alternatywą dla tradycyjnych pączków z lukrem mogą okazać się pączki oblane Miodem Manuka MGO – ich niestandardowy smak na pewno podbije podniebienie wszystkich smakoszy i rozbudzi w nich ochotę na więcej!

Statystyki głoszą, że Polacy w Tłusty Czwartek zjadają ponad 100 milionów pączków – oznacza to, że jedna osoba w tym dniu pałaszuje średnio trzy pączki. Ciężko wyobrazić sobie lepsze i pyszniejsze zakończenie karnawału!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium