Nadeszło lato, a wraz z nim wysokie temperatury, które niekiedy potrafią być męczące. W trakcie upałów nie zawsze mamy ochotę spędzać w kuchni dużo czasu, dlatego lepiej skorzystać z przepisów na łatwe, szybkie i przede wszystkim wartościowe dania. Poniżej opisujemy, jak przygotować sałatkę z Miodem Mānuka MGO™ 250+.
- Miód Mānuka MGO™ 250 w sałatce
- Przepis na sałatkę z kurczakiem, truskawkami i Miodem Manuka MGO 250+
Miód Mānuka MGO™ 250 – idealny do sałatki!
Miód Mānuka MGO™ 250+ jest naturalnym produktem, będącym wytworem pracy nowozelandzkich pszczół. Jest miodem jednorodnym pod względem zawartości pyłku z kwiatu manuka, a każdy jego słoik jest opatrzony certyfikatem potwierdzającym jakość i autentyczność produktu.
To miód, w którym zawartość methylgloxalu wynosi ponad 250 miligramów na kilogram. Jest świetnym wyborem zwłaszcza dla osób, które nigdy nie próbowały nowozelandzkich miodów. Najlepiej spożywać go na czczo, bezpośrednio ze słoika w ilości około 2-3 łyżeczek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać go do innych potraw, które jemy w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się z jogurtem, musli czy smoothie, a także w daniach wytrawnych, na przykład jako dressing do sałatek.
Miód Mānuka MGO™ 250+ idealnie sprawdzi się w kuchni. Możemy wykorzystywać go wszędzie tam, gdzie użylibyśmy znanych nam polskich miodów. Miód manuka ma intensywny zapach i jednocześnie jest mniej słodki niż polskie miody. Warto wypróbować przepisy z miodem manuka, aby przekonać się, jak wzbogaca on smak dań.
Miód może być świetnym dodatkiem do sałatek!
Przepis na sałatkę z kurczakiem, truskawkami i Miodem Manuka MGO 250+
Do przygotowania sałatki na upały potrzebujemy kilku produktów, które są ogólnodostępne i z pewnością w większości macie je w swojej lodówce:
- ulubiona sałata lub mix sałat
- 2 filety z kurczaka
- 100 g sera typu feta
- 250 g truskawek
- 2 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia, np. Mikstury Olei CARDIO
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka Miodu Mānuka MGO™ 250+
- sok z ½ cytryny
Sałatę rozkładamy na półmiski. Filety z kurczaka czyścimy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do miski i polewamy dwiema łyżkami Mikstury CARDIO i czterema łyżkami octu balsamicznego. Po wymieszaniu odkładamy na około 15 minut, aby się zamarynował. W czasie, gdy czekamy na kurczaka, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni oraz przygotowujemy patelnię – może być grillowa lub zwykła.
Filety z kurczaka smażymy przez około 2,5 minuty z każdej strony (po wyjęciu filetów z marynaty, marynatę zostawiamy!). Po podsmażeniu przekładamy kurczaka na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą częścią marynaty. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
W międzyczasie na patelnię po kurczaku wlewamy sok z cytryny i dwie łyżki octu balsamicznego. Mieszamy i podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dzięki czemu powstanie pyszny sos balsamiczny do naszej sałatki.
Po wyjęciu filetów z piekarnika należy odczekać 1-2 minuty zanim go pokroimy. Na sałacie układamy połówki truskawek oraz fetę pokrojoną w kostkę. Na koniec kroimy kurczaka na kawałki i polewamy pysznym sosem balsamicznym, który po wystudzeniu „doprawiamy” Miodem Mānuka MGO™ 250+. Smacznego!