Przepis na zupę dyniową z Miodem Manuka MGO™

Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw w okresie jesiennym. Oprócz tego, że robi się z niej straszne lub śmieszne dekoracje na Halloween, bardzo chętnie jemy ją w różnych postaciach – jednym z najczęściej przyrządzanych przysmaków jest zupa dyniowa.

dynia zupa dyniowa przepis miód manuka

Dziś przedstawiamy Wam pomysł na zupę dyniową z dodatkiem kilku łyżek Miodu Manuka MGOTM. To absolutny “must have” w ponure, jesienne dni!

 

Przepis na zupę dyniową 

Przepisów na zupę dyniową jest bardzo dużo – ogranicza nas tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia. Dynia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego do zupy można dodać praktycznie dowolne przyprawy lub składniki, które sprawią, że danie będzie bardziej wyraziste. Warto do niej dodać chociażby suszone pomidory, bataty, ziemniaki czy inne ulubione warzywa. Można doprawić ją gałką muszkatołową, kardamonem lub imbirem, dzięki czemu całość stanie się bardziej pikantna i mocniej nas rozgrzeje.

Warto także spróbować zupy dyniowej z dodatkiem Miodu Manuka MGO™. Ma wyjątkowy, intensywny, lekko ziemisty i intrygujący smak. Jeśli dodamy go do zupy dyniowej odkryjemy zupełnie nowe doznania kulinarne, a smak samej dyni stanie się stanowczo bardziej wyrazisty.

miód manuka przepis dynia zupa dyniowa

Zupę dyniową można urozmaicić na wiele sposobów stosując różne dodatki

 

Zupa dyniowa z Miodem Manuka MGO™

Do tego przepisu potrzebujemy:

  • 1 kg obranej i oczyszczonej dyni
  • 1 jabłko
  • 1 dużą cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki Miodu Manuka MGO™
  • 2 goździki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • płatki migdałów

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 160 stopni. Dynię, jabłko, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, gałkę muszkatołową i goździki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne. Dobrze mieszamy, aby wszystkie przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Pieczemy przez około godzinę, aby dynia była bardzo miękka.

Po upieczeniu wyciągamy goździki. Następnie pozostałe składniki przekładamy do garnka lub miski, dodajemy litr bulionu warzywnego i blendujemy na gładki krem. Na koniec do lekko przestudzonej zupy dodajemy dwie łyżki Miodu Manuka MGO™ i dokładnie mieszamy. Gotową zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Produkt dnia
Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 1 kg (nawet 323,5 MGO™)
Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 1 kg (nawet 323,5 MGO™)

212,80 zł

Cena regularna: 327,00 zł

Najniższa cena: 327,00 zł
szt.
3 x Miód Manuka  MGO™400+ 250g + Gratis
3 x Miód Manuka MGO™400+ 250g + Gratis

444,00 zł

Cena regularna: 592,00 zł

Najniższa cena: 592,00 zł
szt.
Zestaw prezentowy Miód Manuka MGO 250+ 500g
Zestaw prezentowy Miód Manuka MGO 250+ 500g

199,99 zł

Cena regularna: 222,00 zł

Najniższa cena: 222,00 zł
szt.
Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 250g (nawet 323,5 MGO™)
Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 250g (nawet 323,5 MGO™)

56,70 zł

Cena regularna: 87,00 zł

Najniższa cena: 87,00 zł
szt.
Zestaw prezentowy Miód Manuka 550+ 500g
Zestaw prezentowy Miód Manuka 550+ 500g

458,00 zł

szt.
Syrop z Miodem Manuka MGO 250+
Syrop z Miodem Manuka MGO 250+

107,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium