Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw w okresie jesiennym. Oprócz tego, że robi się z niej straszne lub śmieszne dekoracje na Halloween, bardzo chętnie jemy ją w różnych postaciach – jednym z najczęściej przyrządzanych przysmaków jest zupa dyniowa.
Dziś przedstawiamy Wam pomysł na zupę dyniową z dodatkiem kilku łyżek Miodu Manuka MGOTM. To absolutny “must have” w ponure, jesienne dni!
Przepis na zupę dyniową
Przepisów na zupę dyniową jest bardzo dużo – ogranicza nas tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia. Dynia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego do zupy można dodać praktycznie dowolne przyprawy lub składniki, które sprawią, że danie będzie bardziej wyraziste. Warto do niej dodać chociażby suszone pomidory, bataty, ziemniaki czy inne ulubione warzywa. Można doprawić ją gałką muszkatołową, kardamonem lub imbirem, dzięki czemu całość stanie się bardziej pikantna i mocniej nas rozgrzeje.
Warto także spróbować zupy dyniowej z dodatkiem Miodu Manuka MGO™. Ma wyjątkowy, intensywny, lekko ziemisty i intrygujący smak. Jeśli dodamy go do zupy dyniowej odkryjemy zupełnie nowe doznania kulinarne, a smak samej dyni stanie się stanowczo bardziej wyrazisty.
Zupę dyniową można urozmaicić na wiele sposobów stosując różne dodatki
Zupa dyniowa z Miodem Manuka MGO™
Do tego przepisu potrzebujemy:
- 1 kg obranej i oczyszczonej dyni
- 1 jabłko
- 1 dużą cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki Miodu Manuka MGO™
- 2 goździki
- 1 litr bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- płatki migdałów
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 160 stopni. Dynię, jabłko, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, gałkę muszkatołową i goździki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne. Dobrze mieszamy, aby wszystkie przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Pieczemy przez około godzinę, aby dynia była bardzo miękka.
Po upieczeniu wyciągamy goździki. Następnie pozostałe składniki przekładamy do garnka lub miski, dodajemy litr bulionu warzywnego i blendujemy na gładki krem. Na koniec do lekko przestudzonej zupy dodajemy dwie łyżki Miodu Manuka MGO™ i dokładnie mieszamy. Gotową zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!