Przepis na zupę dyniową z Miodem Manuka MGO™

Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw w okresie jesiennym. Oprócz tego, że robi się z niej straszne lub śmieszne dekoracje na Halloween, bardzo chętnie jemy ją w różnych postaciach – jednym z najczęściej przyrządzanych przysmaków jest zupa dyniowa.

dynia zupa dyniowa przepis miód manuka

Dziś przedstawiamy Wam pomysł na zupę dyniową z dodatkiem kilku łyżek Miodu Manuka MGOTM. To absolutny “must have” w ponure, jesienne dni!

 

Dlaczego warto jeść zupę dyniową?

Zupa dyniowa to bogactwo składników odżywczych! Jest to szczególnie ważne jesienią, czyli sezonie grypy i przeziębienia. 200 gramów ugotowanej dyni zawiera bowiem około 19% dziennego zapotrzebowania na witaminę C

Zupa z dyni to także źródło błonnika pokarmowego. Taki posiłek solidnie wspomaga trawienie i syci na długi czas. Jeśli dodatkowo dodamy do zupy pestki dyni, dostarczymy organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych. Po tak bogatym daniu z pewnością nie będziemy podjadać do wieczora.

W zupie dyniowej znajdziemy także beta-karoten, dużo potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Jednocześnie znajduje się w niej mało tłuszczu, węglowodanów i białka. Składniki odżywcze zupy dyniowej pomogą utrzymać prawidłową wagę ciała, a także zadbać o kondycję włosów, skóry i paznokci. Dlatego naprawdę warto polubić dynię.

 

Przepis na zupę dyniową 

Przepisów na zupę dyniową jest bardzo dużo – ogranicza nas tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia. Dynia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego do zupy można dodać praktycznie dowolne przyprawy lub składniki, które sprawią, że danie będzie bardziej wyraziste. Warto do niej dodać chociażby suszone pomidory, bataty, ziemniaki czy inne ulubione warzywa. Można doprawić ją gałką muszkatołową, kardamonem lub imbirem, dzięki czemu całość stanie się bardziej pikantna i mocniej nas rozgrzeje.

Warto także spróbować zupy dyniowej z dodatkiem Miodu Manuka MGO™. Ma wyjątkowy, intensywny, lekko ziemisty i intrygujący smak. Jeśli dodamy go do zupy dyniowej odkryjemy zupełnie nowe doznania kulinarne, a smak samej dyni stanie się stanowczo bardziej wyrazisty.

miód manuka przepis dynia zupa dyniowa

Zupę dyniową można urozmaicić na wiele sposobów stosując różne dodatki

 

Zupa dyniowa z Miodem Manuka MGO™

Do tego przepisu potrzebujemy:

  • 1 kg obranej i oczyszczonej dyni
  • 1 jabłko
  • 1 dużą cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki Miodu Manuka MGO™
  • 2 goździki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • płatki migdałów

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 160 stopni. Dynię, jabłko, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, gałkę muszkatołową i goździki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne. Dobrze mieszamy, aby wszystkie przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Pieczemy przez około godzinę, aby dynia była bardzo miękka.

Po upieczeniu wyciągamy goździki. Następnie pozostałe składniki przekładamy do garnka lub miski, dodajemy litr bulionu warzywnego i blendujemy na gładki krem. Na koniec do lekko przestudzonej zupy dodajemy dwie łyżki Miodu Manuka MGO™ i dokładnie mieszamy. Gotową zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium