Prowansja to region na południu Francji, słynący z gajów oliwnych, antycznych zabytków, upalnych dni i, co najważniejsze, z lawendowych pól. Lawenda stała się swojego rodzaju wizytówką Prowansji i jej znakiem rozpoznawczym. Rokrocznie kwitnące pola przyciągają do Francji rzesze turystów, którzy na własne oczy chcą ujrzeć i zaznać niesamowitego zapachu tego fioletowego cudu natury. Dźwięk pszczół unoszących się nad kwiatami i sielska atmosfera w Prowansji sprawiają, że wizyta w tym miejscu staje się niezapomnianym przeżyciem.
Kiedy udać się do Prowansji?
By zaznać wszystkich niesamowitych doznań i walorów, jakie oferuje Prowansja, trzeba przede wszystkim wiedzieć, kiedy kwitnie lawenda. Najlepszą porą na odwiedzenie krainy spokoju i relaksu będzie okres od połowy czerwca do połowy lipca. Wówczas będziemy mieć pewność, że ujrzymy pola lawendowe w całej ich okazałości.
Gdzie konkretnie należy się udać, żeby podziwiać pola? Oczywiście lawenda nie kwitnie tylko i wyłącznie w Prowansji, można spotkać ją jeszcze w dolinach górskich, na osłoniętych od wiatru polach. Jednak niezaprzeczalnie mekką lawendy są okolice kanionu Verdon przy jeziorze Lac de Sainte-Croix oraz region Valensole. Stanowią one jedne z najpopularniejszych miejscówek do podziwiania pól lawendowych.
Bliska kuzynka lawendy – lawendyna
Dla wielu z Was może to być niespodzianką, ale około trzy czwarte upraw lawendy we Francji to lawendyna, a nie popularna lawenda. Francuska lavandin to bardzo bliska kuzynka lawendy, która w rzeczywistości różni się praktycznie tylko dużo większą wytrzymałością na warunki atmosferyczne, co sprawia, że jest dużo mniej problematyczna w uprawie.
Obie rośliny możemy rozróżnić także w okresie ich więdnięcia - wówczas lawenda utrzymuje swój intensywny fioletowy kolor, podczas gdy lawendyna zmienia swoją barwę na bladą.
Lawendyna wygląda bardzo podobnie do lawendy
Święto lawendy
Lawenda ma oczywiście swoje święto w prowansalskim kalendarzu. „Fête de la Lavande” to okazja do zakupienia lokalnych wyrobów z lawendy, spróbowania smakołyków i przetworów prosto od tamtejszych producentów i szansa na zaznanie prawdziwie prowansalskiej atmosfery. Z lawendy powstają zatem miody, ciastka, cukierki, wyroby kosmetyczne, takie jak olejki, mydła, woreczki zapachowe, a nawet, ku wielkiemu zaskoczeniu, z filetowej rośliny wytwarza się również kiełbasy.
Prowansja to kraina spokoju, słońca, cudownych zapachów i nieziemskich kolorów. To świetne miejsce na niezapomnianą podróż i ujrzenie rajskich widoków pól lawendowych.