Jak stosować miód manuka?

Miód za swoje walory smakowe i niezwykłe właściwości ceniony był od tysiącleci. Nieco inaczej było z jego nowozelandzką odmianą – miodem manuka, który to ze względu na specyficzny smak długo nie znajdował amatorów. Dopiero w latach 30. ubiegłego wieku, kiedy zaobserwowano jego dobry wpływ na bydło w Nowej Zelandii, zaczęto mu się baczniej przyglądać. W ostatnich latach miód manuka szturmem zdobywa coraz większą rzeszę klientów na całym świecie. W czym tkwi jego tajemnica i jak go stosować?

Spis treści:

 

Skąd pochodzi manuka?

Dziewicza flora Nowej Zelandii ewoluująca przez miliony lat w całkowitej izolacji od reszty świata to prawdziwa skarbnica naturalnych substancji. Właśnie tutaj, na terenie tego odległego kraju powstaje wyjątkowy miód manuka, którego nazwa wywodzi się z języka Maorysów, rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii. To właśnie oni jak pierwsi zauważyli niezwykłe właściwości krzewu manuki. Manuka, czyli Leptospermum scoparium to bowiem wiecznie zielony krzew, dorastający do około 5 m wysokości. Występuje głównie w Nowej Zelandii, ale także w południowo-wschodniej Australii.

Okres kwitnienia rośliny przypada na przełom wiosny i lata. To właśnie wtedy pokrywa się ona drobnymi, białymi, różowymi, a czasem czerwonymi kwiatami, przypominającymi małe różyczki. Krzew manuka jest rośliną miododajną i gwarantuje niezwykle obfite zbiory, niestety tylko przez cztery tygodnie w ciągu roku. W czym tkwi jego tajemnica? Nektar kwiatów zawiera dihydroksyaceton (DHA), który pszczoły przekształcają w bardzo cenny związek, czyli methylglyoxal (MGO).

 

Czym jest miód manuka?

Manukę w odróżnieniu od innych, podobnych produktów, wyróżnia bardzo wysoka zawartość methylglyoxalu (MGO), czyli składnika, który decyduje o tym, jak niezwykłe właściwości posiada ten gatunek. Dlaczego warto stosować właśnie miód manuka? Tradycyjne miody zawierają do 10 mg MGO na 1 kilogram, natomiast w tym przypadku stężenie MGO jest od 10 do nawet 60 razy wyższe!

 

Stosowanie miodu manuka

Podobnie jak inne miody, manukę najlepiej rozpuścić w wodzie np. z dodatkiem cytryny lub w herbacie. Możemy także dodawać miód manuka do ulubionych koktajli i innych napojów. Należy jednocześnie pamiętać, aby nie łączyć produktu z gorącymi napojami czy potrawami. Temperatura powyżej 40°C znacznie obniża bowiem naturalne właściwości miodu manuka.

Warto także spożywać miód łyżeczką prosto ze słoika. Zatrzymanie go w ustach aż do rozpuszczenia powoduje, że wszystkie składniki lepiej się wchłaniają.

Miód manuka to ponadto świetny zamiennik cukru. Jednak decydując się na włączenie go do swojej diety, nie wolno zapominać, że mimo wszystko to także produkt wysokokaloryczny. Jego nadmierne spożywanie może skutkować niechcianymi kilogramami.

Podobnie jak w przypadku innych gatunków, nie powinniśmy stosować miodu manuka wówczas, kiedy mamy alergię na produkty pszczele lub też cierpimy na cukrzycę. Ponadto nie powinno się go podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

 

Dawkowanie miodu manuka

Miód manuka najlepiej sprawdza się wtedy, gdy spożywa się 1–3 łyżeczki produktu dziennie na czczo, rano lub wieczorem, tuż przed zaśnięciem. Dobrze, by było to około poł godziny przed posiłkiem. Jeśli skuteczność kuracji jest niezadowalająca, możemy zwiększyć dawkę o kolejną porcję miodu. Dawkowanie miodu manuka warto jednak skonsultować przede wszystkim z lekarzem.

 

Rodzaje miodu manuka

Decydując się na zakup miodu manuka, trzeba uważać na podróbki. Aby upewnić się, że mamy do czynienia z oryginalnym produktem należy sprawdzić, czy posiada on certyfikat i porównać znajdujące się na nim numery seryjne z informacją na opakowaniu.

Najbardziej wartościowe miody manuka to te, które zaczynają się od oznaczeń MGO 100+ przez 250+, 400+, skończywszy na 550+. Ważne, by były to miody, które zostały wyprodukowane na terytorium Nowej Zelandii. Australijskie gatunki to zazwyczaj miody z dodatkiem nektarów innych kwiatów.

 

Manuka w kuchni

Manukę cechuje specyficzny, lekko gorzkawy posmak, podobny nieco do miodu wrzosowego, a także dość gęsta konsystencja. Efektem tego miód manuka nadaje się zarówno do słodkich deserów, jak i owocowych oraz warzywnych koktajli. Jego lekko korzenny aromat z pewnością doskonale podkreśli ich charakter i doda im innego wyrazu. To także idealny dodatek do sosów, wszelkich wytrawnych potraw czy dojrzewających serów.

To ponadto coraz częściej spotykany składnik różnego typu cukierków, pastylek, ekologicznych batoników, a nawet czekolad.

 

Miód manuka w kosmetykach

Właściwości miodu manuka zaczął dostrzegać również przemysł kosmetyczny. Manuka to coraz bardziej powszechny składnik różnego typu wyrobów pielęgnacyjnych. Producenci dodają go zarówno do kremów, balsamów, peelingów, maseczek, jak i past do zębów, szamponów czy odżywek. Miód manuka warto wykorzystać również w przygotowywaniu domowych kosmetyków, takich jak peelingi czy maseczki. 

Produkt dnia
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium