Miód czy cukier – czym powinniśmy słodzić?

Coraz częściej słyszymy o szkodliwości spożywania białego cukru, dlatego szukamy zdrowszych zamienników, aby zaspokoić potrzebę słodkiego smaku. Z reguły to właśnie miód, jako produkt ceniony i uznawany od lat, jest wybierany jako alternatywa dla cukru. Która z tych żywieniowych opcji będzie zatem dla nas korzystniejsza? Miód czy cukier?

miód czy cukier

 

 

Miód a cukier - ile kalorii jest w łyżeczce miodu?

Z wielu stron dociera do nas coraz więcej sygnałów o szkodliwości spożywania białego cukru, dlatego wielu z nas szuka zdrowszych, lepszych zamienników. Polacy najchętniej sięgają wówczas po miód – dodajemy go do herbaty, do wypieków, a nawet do sosów i mięsa. Miód, oprócz tego, że uwielbiamy jego smak, jest ceniony za szereg swoich właściwości i przez wielu traktowany jako najbardziej wartościowy zamiennik cukru. Dodajemy go zatem niemal do wszystkiego. Ale czy słusznie? Ile kalorii jest w łyżeczce miodu?

Miód czy cukier? Co powinniśmy wybrać? Biały cukier składa się niemal w całości z sacharozy i jest źródłem łatwo dostępnych kalorii. W jednej łyżeczce cukru znajdziemy ich około 25, co przekłada się na kaloryczność cukru na poziomie 400 kcal/100 g. Miód ma o wiele bogatszy skład – zawartość sacharozy nie przekracza 10%, a oprócz niej w skład miodu wchodzą (w różnych ilościach – w zależności od gatunku miodu) glukoza i fruktoza.

Oprócz cukrów, w miodzie znajdziemy też białka pochodzące częściowo z roślin i z organizmów pszczół, jak również cenne witaminy z grupy B i witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak magnez czy żelazo. Wszystko to składa się na około 40 kalorii w jednej łyżeczce miodu, a więc więcej niż w przypadku cukru. Pamiętajmy jednak, że na tej przysłowiowej „jednej łyżeczce” mieści się więcej gramów miodu niż cukru. Ponadto miód jest dużo słodszy, dlatego finalnie używamy go mniej.

łyżeczka miodu manuka

Przysłowiowa łyżeczka miodu ma więcej kalorii niż taka sama objętość cukru. Jednocześnie jest w nim stanowczo bogatszy skład

 

Miód w diecie

Czy w takim razie powinniśmy spożywać miód, będąc na diecie? Przede wszystkim nie można myśleć o miodzie jako o bezkalorycznym zamienniku cukru. Kaloryczność miodu oscyluje na poziomie 300 kcal/100 g, a więc jest stosunkowo duża. Oznacza to, że jeśli ograniczamy w diecie spożycie kalorii, nie powinniśmy dodawać miodu do wody, którą pijemy między posiłkami – są to dodatkowe kalorie, których często nie wliczamy do naszego dziennego bilansu.

Nie oznacza to oczywiście, że należy całkowicie wyeliminować miód z diety. W przeciwieństwie do cukru, spożywając miód, nie przyjmujemy wyłącznie “pustych kalorii”, ale także cenne białko, witaminy i składniki mineralne. Co więcej, ze względu na to, że miód składa się w większości z cukrów prostych, warto spożywać go przed i po treningu. Cukry proste są łatwiej i szybciej wchłaniane przez organizm, dlatego miód po wysiłku fizycznym zapewni nam dodatkowy zastrzyk energii.

Stosując miód w diecie, pamiętajmy także o tym, że nadmiar cukru, który nie zostanie spalony, odłoży się w organizmie jako zbędny tłuszcz. Dlatego nie możemy jeść nieograniczonych ilości miodu, jeśli nie mamy zamiaru spalić ich podczas treningu. Najlepiej jeść nie więcej niż 1-2 łyżeczki dziennie.

 

Miód czy cukier do herbaty?

Po miód sięgamy szczególnie chętnie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, traktując go jako dodatek do gorącej herbaty z przyprawami korzennymi. Pamiętajmy jednak, że miód, bez względu na to, czy wielokwiatowy, czy manuka nie jest odporny na wysokie temperatury i po podgrzaniu powyżej 40 stopni traci swoje właściwości, stając się… zwykłym słodzikiem. Zatem jeśli chcemy w pełni się nim cieszyć, zrezygnujmy z dodawania go do gorącej herbaty i ciast. 

miód manuka temperatura

W wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości

 

Alternatywy dla cukru 

Oprócz miodu do wyboru mamy także inne zamienniki cukru – zarówno sztuczne, jak i naturalne. Zamiast cukru do gorącej herbaty możemy dodać na przykład stewię lub ksylitol. Obydwa zamienniki cukru są w pełni naturalne i pochodzą z roślin, a dodatkowo zawierają o wiele mniej kalorii i są od cukru dużo słodsze. Podobne zalety ma także zyskujący ostatnio coraz większą popularność erytrytol.

Wciąż najbardziej powszechnym słodzikiem jest jednak sztucznie pozyskiwany aspartam – jego kaloryczność jest równa zeru, dlatego można go znaleźć we wszystkich napojach light. Warto pamiętać, że jest to związek chemiczny budzący niemało kontrowersji, dlatego bezpieczniej będzie się go wystrzegać.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium