Meksykański miód z awokado - ciekawy dodatek do dań

Jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą, a dla innych… w ogóle nie ma smaku. Awokado jest coraz częściej używane nie tylko w naszej kuchni, ale także… w łazience! Oprócz właściwości odżywczych owoc ten ma szereg zastosowań również w pielęgnacji skóry i włosów. Awokado pochodzi z Meksyku - nic więc dziwnego, że to właśnie Meksykanie jako pierwsi zaczęli produkować z niego miód.

Spis treści:

  

Miody z Meksyku

Choć Meksyk w pierwszej chwili nie kojarzy nam się z miodem, to kraj ten jest jednym z największych producentów „płynnego złota” na świecie. Tradycje pszczelarskie na półwyspie Jukatan sięgają setek lat. Już Majowie wykorzystywali miód i wosk w ceremoniach religijnych.

Aztekowie i Majowie hodowali na terenach Ameryki rodzime pszczoły bezżądłe z gatunku Melipona beechei. W starożytnych manuskryptach zachowały się natomiast wizerunki bóstw hodujących pszczoły i zbierających miód. Również rdzenne ludy Ameryki Środkowej i Południowej miały dla pszczół wiele szacunku, co ma odzwierciedlenie również dziś.

 

Awokado – kluczowy element medycyny ludowej

Awokado było stosowane już w medycynie ludowej w celu zwalczania różnego rodzaju dolegliwości. Dobroczynne właściwości zauważono w miąższu, skórce, a także liściach awokado, które stosowano jako okłady. Obecnie awokado używane jest w maseczkach do twarzy, szamponach i odżywkach do włosów.

Awokado doceniono również w kuchni. Ze względu na swoją konsystencję i dużą obecność tłuszczów, przez niektórych nazywane jest masłem bogów. Co więcej, biorąc pod uwagę znane i od lat cenione właściwości miodu, nie powinno nikogo dziwić, że Meksykanie postanowili połączyć go z bogatymi właściwościami awokado.

 

Jak smakuje miód z awokado? 

Pierwsze znane człowiekowi drzewa awokado rosły w Meksyku już 12 tysięcy lat temu. Obecnie Meksyk odpowiada za ponad połowę światowej produkcji tego owocu.

Meksykańskie miody z awokado są wytwarzane przez pszczoły żywiące się nektarem z drzew awokado. Już w momencie otwarcia słoika można poczuć bogactwo miodu. Jest ciemny, o maślano-jedwabistej, gładkiej konsystencji. Jego zapach przypomina gotowane masło i ciepłe kasztany. W smaku miód z awokado jest odważny i bogaty – możemy w nim poczuć drzewne, dymne nuty, a także palony cukier. Posmak awokado jest bardzo subtelny. 

Meksykański miód z awokado ze względu na swój nietypowy smak, sprawdza się doskonale jako dodatek do dań wytrawnych na bazie mięs i ryb. Wzbogaca także smak słodkich deserów. Zmieszany z zimną wodą jest pożywnym, orzeźwiającym i smacznym napojem. Z gęstym greckim jogurtem stanowi natomiast wartościową przekąskę lub śniadanie.

Produkt dnia
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium