Domowe pralinki z Manuką, to szybki i prosty sposób na przygotowanie eleganckiego i równie pysznego deseru, który zachwyci podniebienia Twoich bliskich.
Składniki:
- 160g biszkoptu (ciasto biszkoptowe lub kupne biszkopty)
- 200g gorzkiej czekolady
- 160g masła
- 2 łyżki dobrego kakao
- 4 łyżki Miodu Manuka
- 40g zmielonych orzechów laskowych
- 45 szt. orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
- Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku ok. 10 minut w temp. 180 st. C. Skórka powinna delikatnie się zarumienić. Następnie pozostawić je do ostygnięcia. Skórkę z orzechów można ściągnąć pocierając orzechy rękami. Co ważne, skórka nie musi całkowicie odejść).
- Biszkopty drobno pokruszyć, dodać kakao, masło, startą czekoladę, miód manuka. Całość zagnieść lub zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
- Przygotowaną masę odstawić na godzinę do lodówki.
- Schłodzoną masę wyjąć.
- Uformować kulkę z masy (wielkości orzecha włoskiego), lekko ją rozpłaszczyć, położyć na środku jednego orzeszka i uformować ponownie kulkę.
- Schłodzone kulki ponownie delikatnie uformować i obtoczyć w zmielonych orzechach laskowych.
- Pralinki przechowywać w lodówce.