Termin superfoods został po raz pierwszy użyty przez Aarona Mossa w 1998 roku na łamach czasopisma “Nature Nutrition” i określa się nim żywność, która jest bogata w wyjątkowo wartościowe składniki. Czy warto zatem włączyć superfoods do naszej diety? Jakich produktów szukać? Dowiecie się z naszego artykułu!
Czym jest superfoods?
Superfoods, czyli po polsku superżywność to żywność pochodzenia naturalnego, która nie jest w żaden sposób przetworzona. Jednak tym, co sprawia, że poszczególne produkty zasługują na miano „super”, jest bogactwo różnorodnych składników – witamin, minerałów i innych związków. Wprowadzenie superfoods do codziennej diety uzupełnia ją bowiem o makro i mikroelementy, o których często zapominamy.
Nie od dziś wiadomo, że urozmaicona i zbilansowana dieta jest kluczem nie tylko do nienagannej sylwetki, ale także do lepszej kondycji, zdrowia i ogólnego samopoczucia. I właśnie w urozmaicaniu diety swoją funkcję spełniają superfoods. Można dodać je do posiłków i przekąsek, aby uzupełnić je o składniki odżywcze. Co więcej, z racji tego, iż są w pełni naturalne, organizm bardzo łatwo je przyswaja.
Czy warto stosować superfoods?
Odpowiedź brzmi: oczywiście! Jedzenie superfoods w odpowiednich ilościach, z zachowaniem zbilansowanej diety z pewnością będzie miało wpływ na jakość naszego żywienia.
W 2021 roku, w świecie zdominowanym przez przetworzoną żywność, superfoods odgrywa zresztą szczególnie istotną rolę. Na szczęście jesteśmy coraz bardziej świadomi istnienia tego rodzaju produktów. Rozumiemy, że naturalna żywność, choć często mniej atrakcyjna na pierwszy rzut oka, jest o wiele lepsza od tej „nafaszerowanej” chemią.
Miód także można zaliczyć do superfoods
Miód manuka jako superfoods
Najbardziej popularnym superfoods z Nowej Zelandii jest bez wątpienia miód manuka. Oryginalne miody manuka są w 100% naturalne i pozbawione ingerencji człowieka na niemal całym etapie produkcji (nie wliczając oczywiście licznych badań i testów laboratoryjnych).
Lista superfoods – jakie produkty warto spożywać?
Nie istnieje żadna oficjalna lista superfoods, choć warto zapoznać się z rozmaitymi rankingami, które wskazują, jakiej żywności szukać. Jeden z nich znajdziecie w serwisie DrGaja.pl.
Co ciekawe, jednym z pierwszych produktów, które zostały określone mianem superżywności, był banan. Podkreślano wówczas zwłaszcza jego praktyczność w codziennej diecie – jest bowiem pożywny, tani, łatwo dostępny i zamknięty w „naturalnym opakowaniu”.
Do listy superfoods zalicza się także m.in. jagody goji, jagody acai, wodę kokosową, amarantus, komosę ryżową czy nasiona chia. Mianem superżywności określane są również bardziej znane nam produkty, jak na przykład szpinak, kapusta czy jarmuż, a nawet dynia, cebula, czosnek czy rzepa.