Bezowy deser z malinami i Miodem Manuka

Nie ma chyba osoby, która nie lubi bezy! W dzieciństwie jadaliśmy je, po prostu, jak ciastka, jednak pamiętajmy, że można wykorzystać je do ciekawego deseru. Miód manuka i tutaj sprawdzi się doskonale jako dodatek. Nie jest tak słodki, jak polskie miody, a ponadto ma wyjątkowy, lekko ziemisty smak, który nada deserowi oryginalnego sznytu. Przedstawiamy zatem prosty przepis na bezę z miodem manuka, smacznego!

maliny beza miody manuka przepis deser

 

Beza z Miodem Manuka 

Wszyscy wiemy, jak smakują bezy. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście polać je miodem manuka? To doskonały dodatek do tych słodkich ciasteczek, który sprawi, że zyskają zupełnie nowy, ciekawy smak. Ciemna barwa tego nowozelandzkiego miodu będzie też idealnie kontrastowała z nieskazitelną bielą bezy.

 

Przepisy z Miodem Manuka

Miód Manuka z pewnością jest wyjątkowy. Nie tylko ze względu na właściwości, których nie wykazują inne znane nam miody, ale także z uwagi na smak. Nie jest bardzo słodki, można w nim wyczuć ziemiste, lekko gorzkie nuty, co z pewnością potęguje intrygujące wrażenia. Dzięki temu sama obecność Miodu Manuka w potrawie nadaje jej zupełnie nowego, nieoczekiwanego smaku.

maliny deser miód manuka przepis beza

Miód Manuka z bezą jest zaskakująco pysznym połączeniem!

 

Jak zrobić bezowy deser z Miodem Manuka?

Przedstawiony przez nas przepis na bezowy deser Miodem Manuka jest bardzo łatwy w wykonaniu, jednak należy pamiętać o dokładności, zwłaszcza przy przygotowaniu samej bezy. Dzięki temu będzie na pewno lekka, delikatna i chrupiąca – taka, jaką pamiętamy z dzieciństwa!

Potrzebujemy kilku składników:

  • 5 białek jajka
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • 150 g cukru drobnego (lepiej rozpuści się w białkach)
  • 300 g malin
  • 250 śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki Miodu Manuka

Białka należy oddzielić od żółtek bardzo dokładnie, pamiętając przy tym, że nawet kropelka żółtka nie może się znaleźć w białkach (wówczas nie ubiją się na sztywną pianę). Oddzielone białka wkładamy do dość dużego naczynia, ponieważ znacznie zwiększą swoją objętość po ubiciu. Przed rozpoczęciem ubijania warto dodać do białek szczyptę soli.

Ubijanie zaczynamy na wolnych obrotach miksera, a następnie stopniowo je zwiększamy. Kiedy piana jest ubita, dodajemy powoli cukier – po jednej łyżce. Przed każdym dodaniem kolejnej łyżki cukru, poprzednia partia musi być dokładnie rozpuszczona w pianie. Ten proces może potrwać nawet 10 minut, ale dzięki dokładności piana na pewno będzie bardzo sztywna.

Do ubitej piany dodajemy łyżeczkę soku z cytryny oraz 100 g malin rozdrobnionych wcześniej widelcem. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni, a na blasze rozkładamy papier do pieczenia, na którym formujemy bezy. Możemy użyć rękawa piekarskiego lub zwykłej łyżki (w zależności od tego, jaki kształt chcemy osiągnąć). Wkładamy na pół godziny do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.

Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy, ale nie wyjmujemy bez. Zostawiamy je w środku na minimum godzinę. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę z niewielką ilością cukru. Gotowe bezy dekorujemy, układamy maliny i polewamy od góry miodem manuka. Gwarantujemy, że będzie smacznie!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium