Czas operacyjny: 10 minut
Składniki:
- 200 ml mleka krowiego 2% lub mleka ryżowego lub mleka migdałowego lub innego wybranego
- ¼ szklanki płatków owsianych (zwykłych, górskich) (lub mieszanka: górskich, jaglanych, gryczanych)
- 1 łyżka miodu manuka
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki borówek
- 1/2 szt. banana
Sposób wykonania:
- Płatki owsiane wsyp do garnka i wypłucz kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedź, wlej mleko, dodaj odrobinę soli i zagotuj.
- Po napęcznieniu płatków dodaj siemię lniane.
- Owsiankę przelej do miski.
- Po spadku temp. mleka, dodajemy orzechy, banan, borówki, a na końcu miód manuka.
Pamiętaj – nie dodawaj miodu oraz orzechów do gorącego mleka!