Koniec roku coraz bliżej, dlatego może warto już teraz zaplanować sylwestrowe menu. Jak miło zaskoczyć naszych gości, a jednocześnie specjalnie się nie narobić? Najlepiej sprawdzą się małe, wygodne przekąski typu fingerfood. Ważne, by wybrać takie, które możemy przygotować wcześniej, by sylwestrowej zabawy nie spędzić w kuchni. Proponujemy 10 przepisów na pyszne przekąski z Miodem Manuka!
- Szybkie i smaczne przekąski, czyli co jeść w Sylwestra?
- Przekąski z Miodem Manuka na zimno
- Sałatki z miodowym sosem
- Sylwestrowe przekąski na ciepło
- Przystawki z udziałem ciasta francuskiego
Szybkie i smaczne przekąski
Szybkie i łatwe do przygotowania przepisy na przekąski sylwestrowe mają te podstawową zaletę, że zyskujemy więcej czasu dla siebie. To ważne zwłaszcza w Sylwestra, kiedy zapowiada się długa zabawa, a my nie chcemy paść ze zmęczenia zaraz po północy.
Co jeść w sylwestra? Idealne sylwestrowe menu to wszelkiego typu koreczki, tartaletki, roladki, mini kanapeczki czy zapiekanki. Są to więc głównie przekąski, które zjemy na raz, bez zasiadania do stołu. Większość możemy podać na zimno, ale warto też przewidzieć coś dla gości na ciepło. Idealnie sprawdzi się na taką okazję łatwe w użyciu ciasto francuskie czy np. gotowe placki typu tortilla. Proponujemy też nie zapomnieć o jakiejś lekkiej sałatce.
Przekąski sylwestrowe z Miodem Manuka na zimno
Przekąski na zimno na imprezę to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ możemy przygotować je dużo wcześniej i przechować w lodówce. Trzeba bowiem pamiętać, że ten, jak i inne gatunki miodu należy przechowywać i spożywać w temperaturze poniżej 40 °C.
Na początek dwa rodzaje ślimaczków z tortilli. Potrzebujemy placki w dwóch kolorach: szpinakowe i pomidorowe. Zieloną tortillę szpinakową smarujemy serkiem typu feta zmieszanym z łyżką Miodu Manuka. Posypujemy świeżym koperkiem, szczypiorkiem oraz zmielonym pieprzem, a następnie zwijamy.
Tortillę pomidorową smarujemy pastą z suszonych pomidorów i przecieru pomidorowego z dodatkiem Miodu Manuka MGO™. Posypujemy słodką papryką i również dokładnie zawijamy. Miód doskonale przełamie słony smak fety oraz kwaśny przecieru pomidorowego. Rulony zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Przed podaniem wystarczy pokroić je w około 2 centymetrowe plastry.
Kolejna propozycja to roladki z bakłażana rodem z Gruzji. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy, aż pojawią się kropelki wody. Z pomocą ręcznika papierowego usuwamy wodę, pozbywając się w ten sposób goryczki. W międzyczasie mielimy włoskie orzechy z odrobiną Miodu Manuka, świeżą kolendrą, szczyptą soli, pieprzu oraz dodatkiem wody na aksamitny krem.
Bakłażana wykładamy na blachę posmarowaną olejem i pieczemy, aż się lekko zrumieni i zmięknie. Przestudzone upieczone plastry smarujemy dokładnie masą, posypujemy pestkami z granata i zwijamy.
Domowe przekąski na sylwestra, czyli pora na sałatki z miodowym dressingiem
Kolejne przekąski na imprezę domową to sałatki. Składniki najlepiej przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie wszystko wymieszać i zalać sosem.
Na początek sałatka z rukolą i serem pleśniowym w roli głównej – wytrawna, ale z nutą słodyczy. Sałatę myjemy i odsączamy z wody, a następnie wkładamy do plastikowego pudełka i wstawiamy do lodówki. Dzięki wodzie i niskiej temperaturze nabierze ona większej sprężystości i świeżości. Kolejne składniki to ser pleśniowy pokrojony w kostkę, uprażone na patelni pestki dyni, ziarna granatu i suszona żurawina. Dressing do sałaty przygotowujemy z musztardy, Miodu Manuka MGO™, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Druga propozycja to sałatka owocowa. Kroimy w kostkę obranego ananasa, arbuza, melona, kiwi, czerwone winogrona i dodajemy drobno posiekana świeżą miętę. Wszystko zalewamy sokiem z cytryny z dodatkiem Miodu Manuka MGO™. Taka sałatka może stanowić orzeźwiający deser, ale także być dodatkiem do innych przekąsek.
Część potraw na Sylwestra możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej
Szybkie przekąski na sylwestra na ciepło
Czas na przepisy na przekąski sylwestrowe na ciepło, czyli roladki z cukinii i mini pizze.
Cukinię kroimy, na wąskie plastry i lekko blanszujemy w gorącej osolonej wodzie. Ostudzone i osuszone plastry smarujemy Miodem Manuka MGO™ i układamy na nich plasterki szynki parmeńskiej. Na końcu plastra kładziemy 2 połówki suszonego pomidora i kawałek sera mozzarella. Wszystko dokładnie zwijamy w rulon, spinamy wykałaczką i układamy na blasze. Przed podaniem zapiekamy przez około 20–30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Chyba każdy z nas lubi pizzę. Jednak na Sylwestra proponujemy bardziej poręczną wersję mini. W każdej pizzerii bez problemu sprzedadzą nam gotowe kulki surowego ciasta, a bardziej ambitni mogą pokusić się o zrobienie ciasta własnoręcznie. Wystarczy rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, następnie wyrobić je z mąką, odrobiną cukru, soli oraz oleju i poczekać aż ciasto wyrośnie.
Z rozwałkowanego ciasta formujemy placki w kształcie kółek, które smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterek mozzarelli, ulubionego gatunku szynki oraz gruszki, a na koniec kawałek gorgonzoli. Pieczemy w temperaturze 210 °C przez 15–20 minut. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi orzechami i polewamy sosem z octu balsamicznego, Miodu Manuka MGO™ i oliwy.
Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego
Czas na szybkie i proste przekąski z udziałem ciasta francuskiego. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pierwszy przepis to sakiewki z karczochem i szpinakiem. Drobno siekamy czosnek i przesmażamy na oleju. Dodajemy zmielony szpinak (może być mrożony) i podgrzewamy aż woda odparuje. Następnie dodajemy posiekane karczochy, serek ricotta oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Przestudzoną masą nadziewany ciasto i formujemy małe sakiewki, do każdej dodajemy odrobinę Miodu Manuka i zapiekamy.
Kolej na przekąski na sylwestra z kurczaka. Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę podsmażamy na oleju, a następnie wrzucamy drobno posiekaną pierś z kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę. Po przestudzeniu dodajemy stary parmezan. Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty, które składamy na pół, nadziewamy farszem, smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie pieczemy aż ciasto wyrośnie i lekko się zrumieni. Do pierożków przygotowujemy sos na bazie majonezu, cytryny, Miodu Manuka MGO™ i musztardy.
Ostatnia propozycja to bułeczki z ciasta francuskiego z farszem z kurczaka i pieczarek. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki, mielone mięso z kurczaka, suszone pomidory oraz stary żółty ser. Powstałym farszem nadziewamy ciasto formując okrągłe bułeczki, smarujemy jajkiem i pieczemy. Do bułeczek podajemy salsę pomidorową z pomidorów, kolendry oraz drobno posiekanej dymki z dodatkiem soku z cytryny, Miodu Manuka MGO™, a także solą i pieprzem do smaku.