Czy wiesz, na co wskazuje znaczek plusa obecny na opakowaniach oryginalnego Miodu Manuka (np. 100+)? Znajduje się tam nieprzypadkowo! Mówi o minimalnej zawartości MGO™ w tym złotym nektarze, która zwykle jest znacznie wyższa od deklarowanej przez producenta – z uwagi na wzrost stężenia MGO w trakcie przechowywania. Według najnowszych badań firmy Propharma, zwartość MGO w Miodzie Manuka MGO™ 100+ wynosi średnio ponad dwukrotnie więcej, tj. 262 mg/kg.
Co jeszcze warto wiedzieć o Miodzie Manuka? Sprawdź najważniejsze informacje, dzięki którym łatwiej będzie Ci wybrać produkt dla siebie!
- Co to jest Miód Manuka? Dlaczego jest tak wyjątkowy?
- Badania firmy Propharma 2024 – poznaj rzeczywistą zawartość MGO™ w Miodzie Manuka
- Dlaczego coraz więcej osób wybiera miód oznaczony MGO™ zamiast UMF?
- Miód Manuka a tradycyjne miody – poznaj kluczowe różnice
- 1 łyżeczka Miodu Manuka ma moc 50 łyżeczek tradycyjnego miodu
- Jak wybrać oryginalny Miód Manuka?
Co to jest Miód Manuka? Dlaczego jest tak wyjątkowy?
Aż 43% kupujących uważa, że Miody Manuka mają „magiczną moc”. Ponad połowa twierdzi z kolei, że to miody jedyne w swoim rodzaju. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez Biostat na zlecenie firmy Propharma [2]. Dlaczego temu złotemu nektarowi przypisuje się właśnie takie cechy?
To przede wszystkim dlatego, że powstaje na bazie wyjątkowych krzewów manuka – które rosną tylko na dzikich terenach Nowej Zelandii i części Australii, w miejscach znanych z niezwykłej czystości środowiska. Oryginalny Miód Manuka pochodzi więc jedynie z odległych i trudno dostępnych okolic. Jest więc całkowicie unikalny i niemożliwy do wyprodukowania np. w Europie.
Nie bez znaczenia pozostaje również wysoka zawartość methylglyoxalu (MGO™). Miód Manuka zawiera znacznie więcej tej substancji niż jakikolwiek inny produkt spożywczy, w tym miody tradycyjne!
Dodatkowo oprócz samego miodu w saszetkach czy słoiczkach dostępne są także inne produkty z Miodem Manuka, które można stosować na co dzień. To przede wszystkim:
- kosmetyki z Miodem Manuka (np. pasta do zębów czy pomadka do ust),
- suplementy diety z Miodem Manuka (np. syrop czy spray doustny).
Zostań ekspertem na temat tego wyjątkowego nektaru z Nowej Zelandii – sprawdź kompleksowy artykuł: Przewodnik po świecie wyjątkowego Miodu Manuka MGO.
Badania firmy Propharma 2024 – poznaj rzeczywistą zawartość MGO™ w Miodzie Manuka
Już wiesz, że jednym z najważniejszych składników Miodu Manuka jest methylglyoxal. Jak zatem wybrać produkt, który na pewno zawiera konkretną ilość tej substancji?
Wybierz certyfikowany Miód Manuka (z certyfikatem MGO™). Skala MGO została stworzona przez Manuka Health New Zealand oraz niezależnych naukowców jako skuteczny sposób mierzenia zawartości MGO™ w danej partii miodu.
Na opakowaniu sprawdzonego w ten sposób Miodu Manuka znajdziesz oznaczenia: liczbę z plusem (np. MGO™ 100+, MGO™ 250+). Co taki zapis oznacza w praktyce?
Tak podana zawartość to minimalne stężenie methylglyoxalu w danej partii wyrobów, np. co najmniej 100 mg/kg lub 250 mg/kg. To gwarancja konkretnej ilości MGO™ – masz zatem całkowitą pewność, że tej substancji w Twoim słoiczku na pewno nie będzie mniej, niż zadeklarował producent na etykiecie.
Dodatkowo okazuje się, że w rzeczywistości ta zawartość jest znacznie wyższa niż oznaczone na opakowaniu minimum. Tak wynika z badań przeprowadzanych przez firmę Propharma systematycznie już od 8 lat (analizy odbyły się w latach 2016, 2018, 2020, 2022 i 2024). Co mówią najnowsze wyniki badające Miody Manuka produkowane przez Manuka Health New Zealand? Realne stężenie MGO™wciąż jest znacznie wyższe niż to wypisane na etykiecie produktu.
2024: Deklarowana zawartość MGO™ |
2024: Faktyczna zawartość MGO™ |
100+ | 262 mg/kg |
250+ | 376 mg/kg |
400+ | 501 mg/kg |
550+ | 662 mg/kg |
[1] Cykliczne badanie Propharma 2024.
A to jeszcze nie wszystko. W ciągu 8 lat ilość MGO™ jest średnio o 165% wyższa niż ta podana na opakowaniu – to ponad 2 razy więcej! Regularne badania potwierdzają więc wysoką zawartość tej substancji na przestrzeni lat.
Jak to możliwe? Przechowywanie Miodu Manuka powoduje, że zawartość MGO™ rośnie naturalnie. To produkt, który dojrzewa bezpośrednio w opakowaniu. Na etykiecie znajdziesz z kolei stężenie zmierzone przed rozlewem miodu do słoików.
MGO | 2024 | 2022 | 2020 | 2018 | 2016 | średnia |
100+ | 262 mg/kg | 323,5 mg/kg | 205,7 mg/kg | 179,7 mg/kg | 151 mg/kg | 224 mg/kg |
250+ | 376 mg/kg | 504,9 mg/kg | 426,1 mg/kg | 381,8 mg/kg | 334 mg/kg | 405 mg/kg |
400+ | 501 mg/kg | 777,8 mg/kg | 538,5 mg/kg | 608,1 mg/kg | 449 mg/kg | 575 mg/kg |
550+ | 662 mg/kg | 954,1 mg/kg | 678,2 mg/kg | 770,5 mg/kg | 648 mg/kg | 743 mg/kg |
Wyniki badań prowadzonych systematycznie od 8 lat przed firmę Propharma
Dlaczego coraz więcej osób wybiera miód oznaczony MGO™ zamiast UMF?
Według wspomnianego już badania Biostat niemal 75% wszystkich zakupionych Miodów Manuka było oznaczonych symbolem MGO™. Dlaczego ten system cieszy się tak dużym zaufaniem wśród klientów? I czym różnią się oznaczenia MGO™ i UMF?
Certyfikat MGO™ skupia się na zawartości methylglyoxalu w konkretnej partii produktu. UMF (czyli Unique Manuka Factor) to natomiast inna metoda klasyfikacji, która skupia się na innych parametrach.
Jeśli wybierasz certyfikowane Miody Manuka z podaną ilością MGO™ na etykiecie, dokładnie wiesz, jakie jest minimalne stężenie methylglyoxalu w konkretnym słoiczku. To jasny i prosty sposób, który nie wymaga dodatkowej analizy czy samodzielnego przeliczania.
Skala błędu MGO™ wynosi ponadto tylko 2%. To nowocześniejsza i dokładniejsza metoda oraz bardzo precyzyjny wskaźnik w Miodzie Manuka. To właśnie dlatego klienci chętniej wybierają produkty oznaczone MGO™.
Miód Manuka a tradycyjne miody – poznaj kluczowe różnice
Miód Manuka to unikalny na skalę światową produkt dostępny dzięki pracy pszczół. Czym wyróżnia się na tle tradycyjnych miodów, produkowanych również w Polsce? Poznaj kluczowe różnice między znanymi produktami a Miodem Manuka.
- Zawartość MGO™ – wysoka zawartość methylglyoxalu to podstawowa różnica między tymi produktami. Miód Manuka ma nieprzeciętnie wysokie stężenie tego naturalnego związku, co czyni go prawdziwym unikatem.
- Pochodzenie – oryginalny Miód Manuka pochodzi z dzikich terenów Nowej Zelandii i Australii. Krzewy Manuka kwitną tylko ok. 4 tygodnie w roku, a dodatkowo znajdują się w trudno dostępnych lokalizacjach. Tradycyjne miody pochodzą natomiast z różnych roślin, które rosną powszechnie na całym świecie. Wszystko zależy od tego, gdzie zlokalizowano ule. Znajdziesz m.in. miody lipowe, rzepakowe czy mieszane (wielokwiatowe).
- Smak – większość miłośników Miodu Manuka zgadza się, że produkt wyróżnia się wyjątkowym głębokim smakiem. Nie jest tak słodki, można wyczuć też orzechowe, ziemiste, korzenne nuty. Dzięki temu dobrze smakuje nawet bezpośrednio z łyżeczki. Świetnie nadaje się też do eksperymentowania w kuchni.
- Certyfikacja – oryginalny Miód Manuka zawsze jest produktem certyfikowanym. Jest w końcu tak rzadki, że powstały systemy chroniące klientów przed nieuczciwymi praktykami. Miody tradycyjne znacznie rzadziej są natomiast certyfikowane m.in. pod kątem zawartości konkretnych substancji aktywnych.
- Cena – certyfikowane Miody Manuka są trochę droższe niż tradycyjne miody, dlatego opisuje się je w kategorii produktów premium. Cena wynika jednak z pochodzenia (producenci wykorzystują chociażby helikoptery, by pozyskać miód z trudno dostępnych górzystych terenów), ograniczonej ilości krzewów Manuka, kosztownych badań (istotny jest zarówno dobrostan pszczół, jak i certyfikacja gotowych miodów) oraz czasu przechowywania niezbędnego do osiągnięcia określonego stężenia MGO.
Czy wiesz, że… Miody Manuka są tak unikalne i wyjątkowe, że niektórzy nieuczciwi producenci podejmują próby fałszerstwa? Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule: Fałszywe miody w Europie – jak nie dać się nabrać?
1 łyżeczka Miodu Manuka ma moc 50 łyżeczek tradycyjnego miodu
Jak bardzo Miody Manuka różnią się od miodów tradycyjnych pod kątem stężenia MGO™? Okazuje się, że różnice są naprawdę ogromne.
Aby dostarczyć organizmowi tyle samo MGO™, ile znajdziesz w 1 łyżeczce Miodu Manuka, trzeba spożyć… aż 50 łyżeczek miodu tradycyjnego.
Według badań zawartość methylglyoxalu dla badanych miodów wynosi (na 5 g – 1 łyżeczkę) [3]:
- Miód Manuka: 2,6 mg,
- miód lipowy: 0,04 mg,
- miód nawłociowy: 0,03 mg,
- miód gryczany: 0,06 mg,
- miód nektarowo-spadziowy: 0,06 mg.
1 łyżeczka Miodu Manuka ma zatem moc 50 łyżeczek tradycyjnego miodu – a trudno zjeść przecież 250 g takiego produktu dziennie (a dodatkowo trzeba by dostarczyć ok. 800 kcal).
Jak wybrać oryginalny Miód Manuka?
Nieuczciwi sprzedawcy mogą dopuszczać się fałszowania miodów, w tym właśnie Miodu Manuka – np. dodając do swoich produktów sztucznych barwników. Nie daj się więc nabrać. Jak wybrać oryginalny Miód Manuka? Właściwości i autentyczność potwierdzają przede wszystkim:
- certyfikat MGO™ – potwierdzenie, że produkt zawiera konkretne substancje w odpowiednim stężeniu,
- licencja FernMark – gwarancja, że produkt pochodzi z Nowej Zelandii i został wyprodukowany z uwzględnieniem rygorystycznych kryteriów,
- identyfikator RMP ID – potwierdzenie od Ministerstwa Przemysłu Nowej Zelandii, że produkt jest bezpieczny i pochodzi właśnie z tego kraju (numer z etykiety sprawdzisz TUTAJ, muszą zgadzać się numer partii i marka).
Dlaczego warto wybrać certyfikowany Miód Manuka? Opinie o produktach Manuka Health New Zealand mówią same za siebie! Sprawdź, co mówią klienci w portalu Ceneo [4, 5]:
„Nowozelandzki miód Manuka odkryła jakiś czas temu moja mama. Bez wahania zamówiła duże opakowanie, które było warte swojej ceny- dzisiaj obie uważamy, że ten miód jest wart o wiele więcej! Osobiście nigdy nie lubiłam miodu, a ten mi wyjątkowo posmakował. Nie jest tak słodki, jak znane wszystkim miody, ma gęstą konsystencję i jest po prostu pyszny [...].
„Bardzo dobry miód. Od kiedy spróbowałam miodu manuka, nie wracam do innych miodów. Jest przepyszny, nie za słodki, nie drażni gardła. Ma karmelową konsystencję. Zdecydowanie wolę dopłacić i postawić na jakość [...]”.
A gdzie kupić Miód Manuka? Znajdziesz go w dobrych sklepach stacjonarnych i internetowych, wielu aptekach oraz na stronie MiodyManuka.pl. Pamiętaj, aby wybierać produkt od sprawdzonego dostawcy, uważaj na bardzo niską ceną – już wiesz, że miód bywa fałszowany. Dzięki temu zyskasz całkowitą pewność, że kupujesz oryginalny Miód Manuka o przebadanej zawartości MGO™.
Miód Manuka to wyjątkowy produkt, prawdziwy dar natury – o niespotykanym nigdzie indziej stężeniu methylglyoxalu. Badania kolejny raz wykazały również, że w rzeczywistości jest ono jeszcze wyższe niż to deklarowane na opakowaniu! Najnowsze badania z 2024 roku potwierdzają, że certyfikowany Miód Manuka to doskonałe źródło MGO™ [1].
[2] https://miodymanuka.pl/badania-miodow-manuka
[3] https://miodymanuka.pl/miody-manuka-a-tradycyjne-miody
[4] https://www.ceneo.pl/11129052/
[5] https://www.ceneo.pl/12238532