Miód Nektarowy Manuka MGO 100+ w saszetce 5 g
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Miód Manuka MGO 100+ zamknięty w wygodnych do zabrania saszetkach. Praktyczny dla osób żyjących w biegu, chcących mieć swój ulubiony miód zawsze pod ręką.
Badania miodów manuka
Przeprowadzone w 2018 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.

Przeczytaj więcej o badaniach methylglyoxalu
Etykieta
Miód Nektarowy Manuka MGO 100+ w saszetce 5 g 12 szt. (nawet 179,7 mg MGO/kg)
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka).
Sposób użycia: przełam saszetkę w połowie i wyciśnij miód.
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, poniżej 25°C.
Miód Nektarowy Manuka MGO™ 100+ w saszetkach (nawet 179,7 mg MGO/kg) |
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w 5 g |
Wartość energetyczna |
1400 kJ/ 335 kcal |
70 kJ/ 16,7 kcal |
Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
|
0 g
0 g
|
0 g
0 g
|
Węglowodany
- w tym cukry
|
82,1 g
82,1 g
|
4,1 g
4,1 g
|
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
Zawiera znikome ilości
|
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia.
Bezpośredni importer i dystrybutor: Propharma Sp. z o.o.
Masa netto: 60 g (12 saszetek)
Więcej informacji o miodzie Manuka
Naukowo potwierdzone ilości MGO™
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Produkt |
Methylglyoxal, mg/kg |
Miód Manuka |
30-800+ |
Inne miody |
0-10 |
Inne produkty żywnościowe |
0-50 |
Więcej informacji o miodzie Manuka: