ZAFAŁSZOWANIA ILOŚCI METHYLGLYOXALU
Na rynku mogą pojawiać się miody Manuka z deklarowaną zawartością MGO™ sięgającą nawet 2000 mg/kg. Należy zachować ostrożność wybierając tego typu produkty. Tak wysokie stężenie methylglyoxalu nie jest naturalnym zjawiskiem i najprawdopodobniej wynika z niedopuszczalnego przegrzania miodu w czasie jego pakowania i przechowywania przez producenta. Przegrzanie miodu prowadzi do utraty jego cennych właściwości i powstania dużych ilości związku 5-hydroksymethylfurfuralu (tzw. HMF). Wysokie stężenie HMF może również świadczyć o zafałszowaniu miodu, poprzez dodatek sacharozy lub syropów. Jest też charakterystycznym parametrem dla miodów sztucznych.
Z tego powodu do sprzedaży zostały wprowadzone miody Manuka, w których zawartość methyloglyoxalu oznaczana jest w momencie umieszczania produktu w opakowaniach jednostkowym i zawiera się w bezpiecznym przedziale od 30 do 550 mg/kg. Należy przy tym pamiętać, że wzrost zawartości methylglyoxalu w prawidłowo pozyskiwanym i przechowywanym miodzie Manuka jest procesem naturalnym i może wynosić nawet kilkadziesiąt procent więcej niż deklarowane na opakowaniu oznakowanie MGO™. Potwierdzają to wyniki badań zawartości methylglyoxalu, a także innych ważnych parametrów jakościowych tj. liczba diastazowa i zawartość HMF w Miodach Manuka MGO™ produkowanych przez MHNZ. W czerwcu i październiku 2014 roku, w niezależnym laboratorium w Niemczech zostały przeprowadzone badania zawartości methylglyoxalu dla Miodów Manuka MHNZ, wyniki przedstawia poniższa tabela.
Wyniki badań Miodów Manuka MGO™ potwierdzające zgodność oznaczeń z deklarowaną na etykiecie zawartością methylglyoxalu.
Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 500g (nawet 777,8 MGO™)
Najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce.
Półkilogramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 250g (nawet 777,8 MGO™)
Najmniejsze, 250 gramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, o smaku imbirowo-cytrynowym, suplement diety
Miód, cytryna oraz imbir to połączenie prawdziwie doskonałe. Nasza propozycja to pyszne cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ o smaku imbirowo-cytrynowym!
Miód Manuka MGO™ 550+ 250g (nawet 954,1 MGO™)
Miód Manuka MGO™ 550+ to najwyższa dostępna jakość miodu manuka. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.
Miód Manuka MGO™ 550+ 500g (nawet 954,1 MGO™)
Półkilogramowe opakowanie miodu nektarowego manuka MGO™ 550+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera najwyższe stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, o smaku cytrynowym, suplement diety
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ o smaku cytrynowym to idealna porcja słodyczy, która skutecznie poprawi nastrój nawet w najbardziej przygnębiającym dniu. Zawarte w miodzie węglowodany dodadzą energii i wigoru, a aromat cytryny orzeźwi i przywoła wspomnienie lata.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, o smaku czarnej porzeczki, suplement diety
Suplement diety w postaci cukierków, wzbogaconych miodem miodem manuka MGO™ 400+ oraz witaminą C o smaku czarnej porzeczki. Wyjątkowe słodycze w służbie Twojej odporności.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem i witaminą C, suplement diety
Cukierki z Miodem Manuka
Znajdujący się w składzie cukierków miód Manuka MGO™ 400+ ma wysoką zawartość methylglyoxalu powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Dla porównania methylglyoxal w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg. Methylglyoxal jest składnikiem, który odpowiada za unikalne właściwości Miodów Manuka.