Przetwory z miodem manuka. Przygotuj się na zimę

Musimy powoli przyzwyczajać się do faktu, że lato właściwie się skończyło i nieubłaganie zbliża się zima. To czas, w którym zaczynamy zmieniać garderobę i wybierać cieplejsze ubrania. To także trudny okres dla naszego organizmu – w tej porze roku możemy nabawić się grypy lub przeziębienia, a także zauważyć spadek nastroju. Jak odpowiednio przygotować się na nadchodzącą zimę? Mamy kilka smacznych wskazówek!

przetwory z miodem manuka zdrowie sloki

 

Jak przygotować się na zimę?

Przygotowania organizmu należy zacząć jak najwcześniej, aby nie dać się zaskoczyć zimie. Oprócz zadbania o odpowiednią garderobę na mroźne dni, musimy także pamiętać o tym, co najważniejsze – naszym organizmie.

Przede wszystkim, bez względu na pogodę musimy myśleć o zdrowej i zbilansowanej diecie. Spożywanie produktów bogatych w składniki odżywcze to coś, do czego jesteśmy zobowiązani przez cały rok, a zwłaszcza w okresie obniżonej odporności. 

Przygotowując się do zimy, zadbajmy także o wyposażenie naszych szafek lub spiżarni w różnego rodzaju przetwory. Robienie przetworów na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata. Najbardziej znane są oczywiście ogórki w słoiku, ale warto robić również przetwory z owoców, które nie będą dostępne w świeżej formie przez kolejne pół roku.

 

Jak zrobić przetwory na zimę?

Przygotowanie własnych przetworów jest czasochłonne i z początku nie należy do najłatwiejszych zajęć. Przede wszystkim musimy zapoznać się ze sposobami konserwacji poszczególnych produktów, aby nie zepsuły się, zanim nadejdzie zima. Powinniśmy zadbać o odpowiednią pasteryzację, którą możemy osiągnąć dzięki odpowiedniej obróbce termicznej. 

Bardzo ważne są też słoiki (bądź butelki lub inne naczynia), w których zamkniemy nasze przetwory. Muszą być idealnie czyste i wyparzone oraz suche. Ogromną rolę odgrywa także odpowiednie przygotowanie składników – musimy wybrać najlepsze owoce i warzywa, bez żadnych śladów obicia – tak, aby nie zepsuły smaku całości.

 

Przetwory z miodem manuka 

Przetwory z miodem manuka to świetny pomysł na przygotowanie pysznych owoców, soków czy syropów. Dzięki dodaniu miodu manuka nie tylko udoskonalimy smak przetworów, ale także zapewnimy mu dodatkowe, unikalne właściwości. Nie trzeba ponadto dodawać, że miód jest znacznie lepszą opcją niż biały cukier, którego zwykle używamy.

miód manuka maliny przetwory zdrowie zima

Maliny świetnie komponują się z miodem manuka

 

Maliny i miód manuka 

Maliny w miodzie manuka to banalny przepis na przepyszny dodatek na przykład do zimowej herbaty. Wystarczy zalać świeże maliny miodem manuka, aby po trzech tygodniach cieszyć się pysznym smakiem owoców wzbogaconym o głęboki, intensywny i lekko ziemisty smak manuki.

 

Syrop z imbiru z miodem manuka 

Imbir ma działanie rozgrzewające, przeciwbólowe i wzmacniające odporność. Świeży imbir należy pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć i zalać wodą, a następnie gotować przez około pół godziny. Do gotowego wywaru po ostygnięciu dodajemy kilka łyżek miodu manuka i mieszamy do momentu powstania gęstego syropu. Możemy też dodać kilka goździków.

 

Syrop z cytryną i miodem manuka

Syrop z cytryną i miodem manuka zawiera mnóstwo witaminy C i jest znakomitym rozwiązaniem na zimę. Jak go przygotować? Cytryny należy umyć, sparzyć i pokroić w cienkie plasterki zostawiając skórkę. Na dno słoika wlewamy dwie łyżki miodu manuka i układamy plasterki cytryny (można też dodać starty imbir). Na koniec dodajemy jeszcze około 350 ml miodu manuka i odstawiamy na 24 godziny. I gotowe!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium