Przepis na pierniczki domowe z Miodem Manuka

Czas płynie niezwykle szybko i nim się obejrzymy, nadejdą Święta Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie ten wyjątkowy czas bez korzennego aromatu i smaku domowych pierniczków. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się niezwykłym świątecznym zapachem. Jak zrobić pyszne pierniczki z Miodem Manuka? Mamy niezawodny przepis.

przepis na pierniczki z miodem manuka

 

Trochę piernikowej historii…

Pierwszy przepis na piernik, zdaniem niektórych, pochodzi już ze starożytnej Grecji z około 2400 roku p.n.e. Mało kto też wie, że pierniki w czasach dawniejszych stanowiły wyrób aptekarski i wypiekali je głównie zakonnicy. Dzięki korzennym przyprawom, takim jak cynamon, kardamon, imbir, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, ziele angielskie oraz pieprz, stanowiły smaczne antidotum na wszelkie niestrawności czy choćby brak apetytu.

Chociaż u nas pierniczki nieodłącznie kojarzone są z Toruniem, to nie tutaj zaczęto wypiekać pierwsze piernikowe smakołyki. W Polsce znacznie wcześniej, bo już w XIII wieku robiono to na Dolnym Śląsku.

 

Domowe pierniczki z miodem – pomysł na pachnące święta

Pierniczki to oczywiście różnej wielkości i kształtu ciastka, które powstają z mąki pszennej, jaj, masła, miodu oraz aromatycznych korzennych przypraw.

Dawne przepisy na pierniczki domowe zawierały ciasto fermentowane, które zaczynano przygotowywać już miesiąc przed Wigilią. Gospodynie wkładały je do kamiennych naczyń i odstawiały w chłodne miejsce. Dzisiaj przygotowuje się je zazwyczaj tuż przed pieczeniem, ewentualnie kilka dni wcześniej i przechowuje w lodówce.

Najlepsze są oczywiście te upieczone i udekorowane własnoręcznie. Domowe pierniczki świąteczne to także idealny pomysł na świąteczny upominek.

 

Przepis na pierniczki z miodem

Jak zrobić domowe pierniczki? Okazuje się, że nie jest to takie trudne, a satysfakcja ogromna. Warto zaangażować w ich pieczenie dzieci, to ogromna frajda dla najmłodszych zwłaszcza podczas wycinania przeróżnych kształtów oraz dekorowania domowych pierniczków.

Obecnie, oprócz tradycyjnego lukru czy czekolady, na rynku dostępny jest cały wachlarz posypek, kolorowych lukrów i innych dekoracji, które pozwolą stworzyć z pierniczków prawdziwe świąteczne cuda!

Niezawodny przepis na pierniczki powinien zawierać oczywiście miód oraz przyprawy korzenne, bo to te właśnie składniki nadają ciasteczkom wyjątkowy ciemny kolor oraz niepowtarzalny aromat. My proponujemy na wyjątkowy czas, jakim są Święta Bożego Narodzenia, wyjątkowe pierniczki z Miodem Manuka MGO™ z Nowej Zelandii. Jego wyrazisty smak doda ciasteczkom dodatkowego pazura.

jak udekorować pierniczki przepis sprawdzony

Sposobów na dekorację pierniczków jest nieskończenie wiele!

 

Składniki na pierniczki z miodem

Do miodowych pierniczków potrzebne są składnikitakie jak:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki miodu (np. Miodu Manuka),
  • 3/4 kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika, 
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

 

W dużej misce ubijamy masło razem z miodem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, przyprawę piernikową, a następnie łączymy z wcześniej przygotowaną miodowo-maślaną masą. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie z pomocą foremek wykrawamy dowolnie wybrane kształty. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pierniczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez około 10 minut.

Tak przygotowane domowe pierniczki najlepiej przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni, aby nabrały wilgoci i zmiękły. Dopiero po tym czasie zabieramy się za ich dekorację. Do dekoracji świetnie sprawdzi się chociażby Miód Manuka MGO™, który jeszcze bardziej podkreśli wyjątkowy smak pierniczków.

 

Jak przechowywać domowe pierniczki?

Pierniki świąteczne można wypiekać na długo przed świętami, nawet na początku listopada. Dzięki zawartości miodu oraz korzennych przypraw ich termin przydatności do spożycia jest znacznie dłuższy, niż w przypadku innych domowych wypieków. Dodatkowo czas ten pozwala ciastu, które zazwyczaj zaraz po upieczeniu jest dość twarde, nabrać odpowiedniej miękkości.

Pierniczki, które mogą długo leżeć, to takie, które są oczywiście odpowiednio przechowywane. Najlepiej przełożyć je do metalowych pojemników lub szklanych słoików i szczelnie zamknąć. W ten sposób możemy przechowywać je nawet do kilku miesięcy.

jak przechowywać pierniczki przepis sprawdzony

Pierniczki możemy zrobić nawet kilka tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia

 

Co zrobić z twardymi pierniczkami?

Jeżeli pieczenie domowych pierniczków zostawiliśmy na ostatni moment, lepiej wybrać przepis, z którego zaraz po upieczeniu uzyskamy miękkie ciasteczka np. z dodatkiem drożdży. Innym rozwiązaniem jest włożenie do pojemnika z pierniczkami ćwiartek jabłka. Ciasteczka wchłoną wilgoć jabłka i zmiękną już po upływie jednej doby.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium