Miód Manuka MGO™ 550+ Nektarowy 2x500g (1kg)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 878,00 zł 878.00
ilość szt.
Zyskujesz 4 390 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Z ogromną przyjemnością zapraszamy wszystkich spragnionych nowych wrażeń, niespotykanych wcześniej doznań oraz skrajnych emocji do dalekiej, długiej i niezwykle fascynującej przygody, jaką jest… Miód Manuka MGO 550+

Miód Manuka 550+

Na czym polega unikalność Miodu Manuka?

To pod każdym względem wyjątkowy gatunek pochodzący z dziewiczych terenów Nowej Zelandii, uznawanych za jedne z najczystszych oraz najpiękniejszych miejsc na Ziemi. Powstaje z pyłku oraz nektaru kwiatów wiecznie zielonego krzewu manuka (łac. Leptospermum scoparium), który zakwita raz do roku na około 4 tygodni w porze letniej trwającej tutaj od listopada do stycznia.

Manuka od lat stanowi przedmiot szeroko zakrojonych badań naukowych, a sprawcą całego zamieszania i rosnącego zainteresowania mało znanym wcześniej gatunkiem jest tajemniczy związek o nazwie methylglyoxal. To właśnie ten składnik odróżnia Manukę od innych gatunków, a właściwie jego niespotykanie wysoka ilość w porównaniu z innymi, dobrze nam znanymi odmianami.

Pszczelarze

Manuka MGO 550+ nawet do 954,1 mg/kg!

Miód Manuka MGO 550+ to jednorodny miód nektarowy o bardzo wysokim stężeniu metyloglyoxalu (MGO) wyprodukowany wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii. Aby osiągnąć wysoki poziom MGO, miód poddawany jest dojrzewaniu w temperaturze podobnej do tej panującej w ulu nawet przez okres 2 lat.

Miód Manuka Zaliczany jest do miodów surowych, czyli takich, które zachowują maksymalną ilość pierwotnych składników. Manuka jest produktem w 100% naturalnym, nie zawierającym dodatkowych składników, a informacja na etykiecie MGO 500+ oznacza, że w 1 kilogramie miodu znajduje się nie mniej niż 500 mg czynnego związku. Co ważne, poziom metyloglyoxalu określany na podstawie testu MGO jest badaniem jednolitym, powtarzalnym, uniwersalnym i obarczonym bardzo niskim błędem.

Z przeprowadzonych w 2022 roku badań zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO wynika, że rzeczywista zawartość związku może być nawet o kilkaset mg wyższa, niż ta deklarowana przez producenta. Jest to naturalne zjawisko wynikające z procesu dojrzewania miodu wraz z upływem czasu. Oszacowano, że Miód Manuka MGO 550+ Manuka Health może posiadać nawet do 954,1 mg methylglyoxalu na 1 kg!

Każda partia miodu zanim opuści fabrykę otrzymuje certyfikat, potwierdzający autentyczność produktu oznaczony specjalnym numerem.

Ahoj przygodo, czyli smak i zapach Nowej Zelandii w czystej postaci!

Jeżeli chodzi o smak, aromat czy konsystencję Manuka znacznie odbiega od znanych nam miodów, choć niektórzy próbują porównywać go z wrzosowym czy miodami spadziowymi. Ma lekko gorzki, mocny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi, a także wrzosu oraz specyficzny, nieco ziołowy posmak z orzechową nutą.

Ze względu na stosunkowo niską zawartość glukozy i fruktozy krystalizuje dość powoli, tworząc duże kryształy. Dlatego przed umieszczeniem miodu w słoiczku poddawany jest procesowi kremowania, który polega na powolnym rozcieraniu kryształków miodu tak, by końcowy produkt nabrał aksamitności i konsystencji przypominającej masło lub lody. Dzięki temu procesowi dużo łatwiej będziecie mogli go rozsmarowywać na kanapce czy po prostu nabrać na łyżeczkę, ponieważ Miód Manuka w porównaniu z innymi miodami – jest lejący.

Miód Manuka 550+

 

Rozpoczynając przygodę z Manuką, możecie zacząć od rozpuszczenia go w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, dodania do ulubionych napojów i koktajli, a także deserów, sałatek czy wytrawnych potraw. Świetnie komponuje np. z serami. Doskonale będzie smakować zarówno z białym twarogiem, jak też serem długo dojrzewającym czy pleśniowym. Pamiętajcie jednak, że, aby miód nie pełnił jedynie funkcji słodzącej, należy łączyć go z daniami oraz produktami, których temperatura nie przekracza 40°C.

Kiedy już oswoicie się z intensywnym aromatem i smakiem Miodu Manuka MGO 550+ warto spożywać go bezpośrednio ze słoika. Zdaniem nowozelandzkich pszczelarzy, tak smakuje najlepiej!

Naszym zdaniem najlepiej sięgnąć po niego rano na czczo w ilości 2–3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2–3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Półkilogramowe opakowanie wystarczy Wam na ponad miesiąc!

Fascynującej i smakowitej przygody z Manuką!

Dwa Miody Manuka MGO™ 550+ Nektarowe, 2 słoiczki 500g (1kg)

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ/ 335 kcal 210 kJ/ 50 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
- w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Białko 0 g 0 g
Sól 0,03 g 0 g
Methylglyoxal >55 mg >8,25 mg

 *15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W jednym słoiku znajduje się około 33 porcji.

Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 400+: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Miód należy przechowywać w temperaturze pokojowej oraz ciemnym miejscu z dala od wilgoci. Pamiętajcie też, by dokładnie zakręcać słoik.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium