Z ogromną przyjemnością zapraszamy wszystkich spragnionych nowych wrażeń, niespotykanych wcześniej doznań oraz skrajnych emocji do dalekiej, długiej i niezwykle fascynującej przygody, jaką jest… Miód Manuka MGO 550+
Na czym polega unikalność Miodu Manuka?
To pod każdym względem wyjątkowy gatunek pochodzący z dziewiczych terenów Nowej Zelandii, uznawanych za jedne z najczystszych oraz najpiękniejszych miejsc na Ziemi. Powstaje z pyłku oraz nektaru kwiatów wiecznie zielonego krzewu manuka (łac. Leptospermum scoparium), który zakwita raz do roku na około 4 tygodni w porze letniej trwającej tutaj od listopada do stycznia.
Manuka od lat stanowi przedmiot szeroko zakrojonych badań naukowych, a sprawcą całego zamieszania i rosnącego zainteresowania mało znanym wcześniej gatunkiem jest tajemniczy związek o nazwie methylglyoxal. To właśnie ten składnik odróżnia Manukę od innych gatunków, a właściwie jego niespotykanie wysoka ilość w porównaniu z innymi, dobrze nam znanymi odmianami.

Manuka MGO 550+ nawet do 954,1 mg/kg!
Miód Manuka MGO 550+ to jednorodny miód nektarowy o bardzo wysokim stężeniu metyloglyoxalu (MGO) wyprodukowany wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii. Aby osiągnąć wysoki poziom MGO, miód poddawany jest dojrzewaniu w temperaturze podobnej do tej panującej w ulu nawet przez okres 2 lat.
Miód Manuka Zaliczany jest do miodów surowych, czyli takich, które zachowują maksymalną ilość pierwotnych składników. Manuka jest produktem w 100% naturalnym, nie zawierającym dodatkowych składników, a informacja na etykiecie MGO 500+ oznacza, że w 1 kilogramie miodu znajduje się nie mniej niż 500 mg czynnego związku. Co ważne, poziom metyloglyoxalu określany na podstawie testu MGO jest badaniem jednolitym, powtarzalnym, uniwersalnym i obarczonym bardzo niskim błędem.
Z przeprowadzonych w 2022 roku badań zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO wynika, że rzeczywista zawartość związku może być nawet o kilkaset mg wyższa, niż ta deklarowana przez producenta. Jest to naturalne zjawisko wynikające z procesu dojrzewania miodu wraz z upływem czasu. Oszacowano, że Miód Manuka MGO 550+ Manuka Health może posiadać nawet do 954,1 mg methylglyoxalu na 1 kg!
Każda partia miodu zanim opuści fabrykę otrzymuje certyfikat, potwierdzający autentyczność produktu oznaczony specjalnym numerem.
Ahoj przygodo, czyli smak i zapach Nowej Zelandii w czystej postaci!
Jeżeli chodzi o smak, aromat czy konsystencję Manuka znacznie odbiega od znanych nam miodów, choć niektórzy próbują porównywać go z wrzosowym czy miodami spadziowymi. Ma lekko gorzki, mocny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi, a także wrzosu oraz specyficzny, nieco ziołowy posmak z orzechową nutą.
Ze względu na stosunkowo niską zawartość glukozy i fruktozy krystalizuje dość powoli, tworząc duże kryształy. Dlatego przed umieszczeniem miodu w słoiczku poddawany jest procesowi kremowania, który polega na powolnym rozcieraniu kryształków miodu tak, by końcowy produkt nabrał aksamitności i konsystencji przypominającej masło lub lody. Dzięki temu procesowi dużo łatwiej będziecie mogli go rozsmarowywać na kanapce czy po prostu nabrać na łyżeczkę, ponieważ Miód Manuka w porównaniu z innymi miodami – jest lejący.

Rozpoczynając przygodę z Manuką, możecie zacząć od rozpuszczenia go w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, dodania do ulubionych napojów i koktajli, a także deserów, sałatek czy wytrawnych potraw. Świetnie komponuje np. z serami. Doskonale będzie smakować zarówno z białym twarogiem, jak też serem długo dojrzewającym czy pleśniowym. Pamiętajcie jednak, że, aby miód nie pełnił jedynie funkcji słodzącej, należy łączyć go z daniami oraz produktami, których temperatura nie przekracza 40°C.
Kiedy już oswoicie się z intensywnym aromatem i smakiem Miodu Manuka MGO 550+ warto spożywać go bezpośrednio ze słoika. Zdaniem nowozelandzkich pszczelarzy, tak smakuje najlepiej!
Naszym zdaniem najlepiej sięgnąć po niego rano na czczo w ilości 2–3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2–3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Półkilogramowe opakowanie wystarczy Wam na ponad miesiąc!
Fascynującej i smakowitej przygody z Manuką!
Dwa Miody Manuka MGO™ 550+ Nektarowe, 2 słoiczki 500g (1kg)
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w 15 g* |
Wartość energetyczna |
1400 kJ/ 335 kcal |
210 kJ/ 50 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
82,1 g |
12,3 g |
- w tym cukry |
82,1 g |
12,3 g |
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
0,03 g |
0 g |
Methylglyoxal |
>55 mg |
>8,25 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W jednym słoiku znajduje się około 33 porcji.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 400+: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Miód należy przechowywać w temperaturze pokojowej oraz ciemnym miejscu z dala od wilgoci. Pamiętajcie też, by dokładnie zakręcać słoik.