Miód produkowany jest przez pszczoły od ponad 120 milionów lat. Tymczasem o Manuce głośno jest zaledwie od kilkunastu lat. Wszystko za sprawą niezwykle aktywnego związku o nazwie methylglyoxal (MGO), którego zawartość w tym gatunku miodu jest niespotykanie wysoka. Na czym polega wyjątkowość Miodu Manuka MGO 400+? Najlepiej zrobicie – sprawdzając osobiście!
Jak powstaje Miód Manuka MGO 400+?
Miód Manuka produkowany jest z nektaru oraz pyłku kwiatów krzewu o tej samej nazwie (łac. Leptospermum scoparium) porastającego dziewicze tereny obu wysp Nowej Zelandii.
Ta endemiczna i wiecznie zielona roślina szybko się rozmnaża i jest odporna zarówno na trudne warunki glebowe, jak i silną ekspozycję na wiatr. Pszczoły przywiezione przez osadników z Europy z gatunku Apis mellifera zbierają nektar produkowany przez pięknie pachnące biało-różowe kwiaty manuki, a następnie produkują z niego miód.
Ze względu na występowanie wielu innych roślin nektarowych pozyskanie jednorodnego produktu nie należy do łatwych, aby wytworzyć 1 kilogram miodu owady muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów.

Fenomen Manuki w postaci Methylglyoxalu.
W trudnych warunkach krzew manuka wytwarza niezwykle aktywne substancje działające obronnie. Jedną z nich jest methylglyoxal, całkowicie naturalny związek organiczny, będący efektem przemiany metabolicznej fosforanów trójwęglowych.
Dodatkowo w procesie dojrzewania miodu w beczkach w temperaturze podobnej do panującej w ulu, poziom methylglyoxalu systematycznie wrasta. Podczas, gdy inne popularne gatunki zawierają nie więcej niż 10 mg tego składnika na 1 kg produktu w Miodzie Manuka 400+ znajdziecie go w ilości ponad 400 mg.
Jak jednak pokazały najnowsze badania Miód Manuka MGO™ 400+ Manuka Health może uzyskać poziom nawet do 777,8 mg methylglyoxalu na 1 kg produktu! Wynika to z wtórnego dojrzewania miodu już w słoiczkach.
Jak jeść Miód Manuka MGO 400+?
Najlepiej spożywać go rano na czczo w ilości 2–3 łyżeczek pół godziny przed posiłkiem. Opakowanie półkilogramowe wystarczy Wam na około 1 miesiąc użytkowania.
15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W jednym słoiku 500 g znajduje się około 33 porcji. Kupując dwa opakowania Miodu Manuka MGO™ 400+ otrzymujesz aż 66 porcji!
Miód Manuka ma dość intensywny, ale przyjemny aromat. W porównaniu z innymi gatunkami jest umiarkowanie słodki i dość ostry. Wyczuć w nim można wyraźną nutę orzechową oraz delikatny ziołowy posmak. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik cukru do słodzenia napojów, jogurtów, deserów czy jako składnik sosów do sałatek. Zdaniem fachowców najlepiej jednak smakuje spożywany prosto ze słoika. Ważne też, by nie podgrzewać miodu ani nie dodawać do gorących napojów oraz potraw.
Dzięki tzw. procesowi kremowania nasz miód ma gładką, aksamitną, a jednocześnie gęstą konsystencję, która nie będzie ulegać zmianie. Kremowanie sprawia, że nie tworzą się grube i twarde kryształy.

Jak prawidłowo przechowywać Miód Manuka?
Miód Manuka najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Niektórzy specjaliści twierdzą, że utratę aktywności biologicznej miodu może spowolnić też niższa temperatura w granicach 10 do 16°C. Po otwarciu najlepiej spożyć go w okresie 12 miesięcy.
Pamiętajcie, by nie zostawiać miodu długo otwartego czy źle dokręconego. Najlepiej umieścić go w ciemnym miejscu, bowiem intensywne promienie słoneczne, zwłaszcza latem mogą doprowadzić do przegrzania go, ale tym samym spowodować rozkład substancji biologicznie czynnych.
Certyfikowany produkt najwyższej jakości!
W przypadku miodu manuka ważne jest, by wybierać produkt ze sprawdzonego źródła. Nasz produkt posiada certyfikat będący gwarancją jego autentyczności, a także pozwalający zapoznać się z jego dokładnymi parametrami.
Manuka Health New Zeland Ltd (MHNZ) to firma założona w 2006 roku składająca się z około 1,5 miliarda pszczół oraz zespołu wykwalifikowanych specjalistów. Szczegółowo weryfikuje wszystkie partie miodu, tak aby poddać je dokładnej ocenie. W laboratorium przeprowadzane są kompleksowe badania zarówno na etapie surowców, jak i gotowych produktów, co stanowi gwarancję ich jakości, czystości i bezpieczeństwa.

Masa netto: 2x500 g (1kg)
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w 15 g* |
Wartość energetyczna |
1400 kJ/ 335 kcal |
210 kJ/ 50 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
82,1 g |
12,3 g |
- w tym cukry |
82,1 g |
12,3 g |
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
0,03 g |
0 g |
Methylglyoxal |
>40 mg |
>6 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W jednym słoiku znajduje się około 33 porcji.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 400+: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.