Miód z kwiatów jabłoni – smak wiosny w słoiczku

Jabłoń nieodłącznie kojarzy się z krajobrazem polskiej wsi. Można ją spotkać zarówno w sadach, jak i rosnącą dziko na polach czy łąkach. Wydawałoby się, że jest z nami od zawsze, tymczasem do Polski przywędrowała za sprawą zakonu cystersów dopiero w XII wieku. Na świecie istnieje blisko 8000 jej odmian i choć owoce jabłoni należą do jednych z najbardziej pospolitych, to miód powstający z jej kwiatów jest niezwykle rzadki.

miod-z-kwiatow-jabloni-smak-wiosny-w-sloiczku-1.

Spis treści:

Kwiaty jabłoni i pracowite murarki

Pierwsze kwiaty jabłoni pojawiają się wczesną wiosną, wraz z pączkami liści. Mają od 3 do 4 cm wielkości oraz białą barwę z różowym odcieniem, który z czasem stopniowo zanika. Posiadają pięć płatków i rosną w kwiatostanach składających się 4–6 kwiatów.

Są zapylane przez pszczoły, motyle, muchy i inne owady. Szacuje się, że na całym świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół[1], ale tylko ich niewielka część zapyla jabłonie. Nektar kwiatów jabłoni to przede wszystkim monodisacharydy, kwasy tłuszczowe, białka, lipidy, fenole, alkaloidy i lotne związki organiczne. Czy jednak pszczoły miodne w nim gustują? Otóż nie do końca.

Aby uzyskać czysty, wysokiej jakości miód z kwiatów jabłoni, pszczelarze usuwają inne gatunki flory, takie jak koniczyna, gryka czy mniszek lekarski, stanowiące dla pszczół bardziej atrakcyjną alternatywę.

Wyjątkiem są tutaj niezwykle łagodne i stosunkowo łatwe w hodowli pszczoły murarki i to właśnie one są najchętniej wykorzystywane do produkcji miodu z kwiatów jabłoni. To bardzo skuteczni, a przede wszystkim wydajni „zapylacze”, których aktywność zbiega się z okresem kwitnienia drzew.  

Miód z kwiatów jabłoni - niezrównany aromat i smak

Miód z kwiatów jabłoni to jeden z pierwszych gatunków miodu, które powstają wiosną. W przeciwieństwie do ciemnych odmian, jak miód gryczany, wrzosowy czy manuka, miód jabłoniowy ma jasnobursztynową barwę. Wyróżnia go przyjemny, świeży aromat, a także odważne nuty owocowe, zwłaszcza lekki, ale wyczuwalny posmak jabłka, który zachwyci niejednego konesera.

Miód jabłoniowy nie należy do szczególnie słodkich, ale ze względu na wysoką zawartość glukozy, podobnie jak większość miodów wiosennych, krystalizuje dość szybko. 

miod-z-kwiatow-jabloni-smak-wiosny-w-sloiczku-2

Bogaty skład wiosennego miodu i jego zastosowanie

Miód z kwiatów jabłoni to oprócz cukrów, witamin (w szczególności C oraz witamin z grupy B) i minerałów, takich jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo czy cynk – bogate źródło cennych enzymów i przeciwutleniaczy. Warto po niego sięgnąć zarówno w okresie przesilenia jesienno-zimowego, jak i przy problemach ze snem czy spadkiem energii.

Jabłkowy posmak tej odmiany miodu doda charakteru przede wszystkim naszym wypiekom i deserom. To także idealny dodatek do koktajli, porannego musli, granoli czy jogurtów lub serów. Ponadto jego owocowy aromat znakomicie komponuje się z daniami wytrawnymi.

Miód z kwiatów jabłoni to też świetny kosmetyk. Doskonale sprawdzi się jako baza domowej roboty maseczek, peelingów czy kremów.

 

[1] The bees of the world. Charles D. Michener, Entomology Division University of Kansas Natural History Museum and Biodiversity Research Center and Entomology Program, Department of Ecology and Evolutionary Biology University of Kansas

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium