
Miód Manuka znany jest przede wszystkim ze względu na swoje szczególne właściwości. Ceni się go na całym świecie ponieważ pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Miód ten sprawdzi się także w kuchni, jako składnik wielu dań. Dania i słodkości z miodem Manuka to zdrowa uczta dla podniebienia. Poniżej kilka prostych przepisów, do wykonania których przyda się miód Manuka.
Pierniczek Miodowy
2 szklanki mąki, 100 g cukru, 1 białko, 150 g miodu, poncz grzany, cynamon, goździki, soda oczyszczona.
Wszystkie składniki należy wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Masę należy włożyć do blachy i piec przez 15-20 minut. Ciasto, przed pieczeniem, można posypać orzechami.
Całuski.
35 gad maki, 20 dag miodu, 1 łyżka cynamonu, 2 goździki, 2 jajka.
Wymieszać 35 dag mąki z 20 dag miodu. Dodać łyżeczkę cynamony i dwa utłuczone przesiane goździki oraz dwa ubite na sztywno jajka. Zagnieść ciasto, rozwałkować je, powycinać z ciasta kółeczka i ułożyć na blasze. Piec dwie godziny w średnio gorącym piecu. Po wystudzeniu pokryć dowolnym lukrem.
Marchew z miodem i morelami.
6 marchewek, 2 łyżki masła, bulion z kurczaka, morele, 2 łyżki miodu, łyżka octu winnego, cynamon.
Do rondelka dać 6 pokrojonych w talarki marchwi, dodać dwie łyżki masła, poddusić na średnim ogniu przez kilka minut.
Dodać ½ szklanki bulionu z kurczaka, 3łyżki drobno rozdrobnionych suszonych moreli, 2 łyżeczki miodu, łyżeczkę octu winnego, ¼ łyżeczki cynamonu.
Dusić kilka minut do uzyskania miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Śliwki suszone z ryżem
20 g śliwek suszonych, 150 g wody, 25 g miodu, 15 g ryżu, 10 g cukru.
Śliwki dokładnie wymyć, zalać wodą i pozostawić na godzinę. W wodzie ze śliwek ugotować cukier, miód i kwasek cytrynowy. Ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż odcedzić, wyjąć z garnka i zalać chłodnym kompotem.
Racuszki z kaszy mannej
25 g miodu, 5 g masła, 100 g wody.
Produkty włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę manną, przykryć garnek i pozostawić na małym ogniu na 5 minut. Następnie dodać połowę jajka, dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Niewielkie racuszki smażyć na patelni. Podawać z konfiturami.