
Miody Manuka MGO™ różnią się między sobą zawartością unikalnego składnika - methylglyoxalu (MGO). Minimalne gwarantowane stężenie tego związku oznaczone jest na etykietach poszczególnych opakowań symbolami: MGO™ 30+, MGO™ 100+, MGO™ 250+, MGO™ 400+, MGO™ 550+
Co stężenie MGO™ w miodzie oznacza w praktyce?
W praktyce oznacza to, że stężenie methylglyoxalu w jednym kilogramie Miodu Manuka MGO™ 100+ wynosi co najmniej 100 mg, a w jednym kilogramie Miodu Manuka MGO™ 400+ minimum 400 mg/kg. Analogicznie jest z pozostałymi oznaczeniami.
Należy wybierać stężenia methylglyoxalu z bezpiecznego zakresu do ok. 550 mg/kg. Wyższa zawartość methylglyoxalu w produkcie rynkowym może świadczyć, że nie spełnia on wymogów handlowych stawianych miodom Manuka jako produktowi przeznaczonemu do spożycia i wskazywać na ich przegrzanie.
Profesor Thomas Henle jako żywieniowo istotne wskazuje spożywanie miodu o stężeniu methylglyoxalu nie mniejszym niż 100 mg/kg.