Miód Mānuka MGO™ jest transportowany do naszych domów z dalekiej Nowej Zelandii. Odpowiednie opakowanie miodów jest więc kluczowe dla utrzymania ich jakości. Dlaczego jednak Miód Mānuka MGO™ jest oferowany w słoiczkach z plastiku PET, a nie ze szkła? Udzielamy odpowiedzi!
Natura skrywa niesamowite bogactwo składników, którymi chętnie dzieli się z człowiekiem. Pozyskiwanie naturalnych olejków eterycznych jest żmudne i czasochłonne, jednak trud ten jest wynagrodzony ich niepowtarzalnymi właściwościami. Ze względu na bardzo intensywny zapach są szeroko wykorzystywane w aromaterapii, ale to niejedyne ich zastosowanie.
Któż z nas nie lubi masażu? Taka chwila relaksu zmniejsza napięcie i ból mięśni, a do tego koi i świetnie wpływa na kondycję skóry. Decydując się na domowy masaż, nie zapominajmy jednak, że warto używać przy nim olejków – tak, aby był bardziej skuteczny i przyjemny dla ciała. Naturalny olejek z manuką sprawdzi się w tej roli idealnie!
Choć aromaterapia znana była już 3000 lat przed naszą erą, dopiero teraz zyskuje należną jej popularność w Europie. Wdychanie olejków eterycznych, aromatyczne kąpiele i masaże nie tylko wprowadzają w błogi stan relaksu, ale także – według medycyny alternatywnej – pozytywnie działają na nasze ciało. Znacie zapach Nowej Zelandii? Aromaterapia z wyjątkowym olejkiem z manuką nie tylko wprawi w doskonały nastrój, ale także pozwoli poczuć zapach Kraju Długiej Białej Chmury.
Prędzej czy później każdego pszczelarza czeka konieczność przewiezienia pszczół i uli w inne miejsce. Warto wiedzieć, jak zrobić to bezpiecznie, zgodnie z przepisami i przede wszystkim tak, aby zminimalizować stres u owadów. W Polsce używa się samochodów dostawczych, ciężarowych, ale także osobowych. Za granicą coraz częściej wykorzystuje się natomiast helikopter. Bez względu na to, jaki środek transportu wybierzemy, musimy kierować się przede wszystkim bezpieczeństwem i komfortem pszczół.
Miód manuka w Polsce jest często stosowany w postaci „jednej łyżeczki na czczo”. Tymczasem słynni kucharze z różnych części świata używają miodu manuka w swoich przepisach, aby wzbogacać i urozmaicać smak dań. Do jakich potraw pasuje zatem miód manuka? W tym artykule opowiemy Wam, co na ten temat sądzą kucharze.
Żywność GMO, czyli modyfikowana genetycznie jest obecna w naszym życiu już od dłuższego czasu. Dzięki nieustannemu rozwojowi inżynierii genetycznej większość warzyw, owoców i mięsa sprzedawanych w sklepach była wcześniej poddana GMO. Czy powinniśmy jednak unikać tego rodzaju produktów?
Wyjątkowe właściwości miodu manuka są coraz szerzej znane i cenione na całym świecie. Ostatnimi czasy gwiazdy Hollywood, sportowcy i arystokraci doceniają ten nowozelandzki rarytas. Księżna Kate Middleton, Scarlett Johansson czy Michelle Pfeiffer to tylko kilka znanych osób, które przyznają, że regularnie stosują miód manuka.
Wiele kobiet boryka się z problemem suchych i spękanych ust. Wykonanie zabiegu peelingowania jest bardzo istotnym elementem pielęgnacji, zwłaszcza dla kobiet noszących kolorowe szminki – gładkie usta prezentują się korzystniej. Ceny peelingów do ust, które są dostępne w sklepach, często bywają wygórowane, tymczasem zrobienie skutecznego, domowego kosmetyku nie jest wcale skomplikowane. Wystarczy wykorzystać do niego miód!
Żyjemy w społeczeństwie konsumpcyjnym i pewnie wszyscy zdążyli się już przyzwyczaić do ogromnej liczby kolorowych etykiet na wszystkich produktach. Miód nie jest tutaj wyjątkiem – pszczelarze starają się, by ich etykiety były unikalne, przyciągały wzrok i zapadały w pamięć. Jednak my, jako konsumenci musimy pamiętać, że etykieta miodu pełni przede wszystkim funkcję informacyjną i musi zawierać dane określone normami prawnymi i wymogami. Tak, abyśmy mieli pewność, że kupujemy oryginalny, pełnowartościowy produkt wysokiej jakości.
Kiedy sami oceniamy jakość miodu, najczęściej ograniczamy się do naszych zmysłów – smaku i zapachu. Ocena organoleptyczna jest oczywiście bardzo istotną częścią badania pszczelich produktów, jednak ustanowione prawnie parametry wymagają wielu analiz w laboratorium. Żeby ocenić rodzaj i jakość miodu sprawdza się między innymi… jak przewodzi on prąd elektryczny!
Domki dla owadów są obecnie najbardziej rozpowszechnioną formą pomocy dzikim pszczołom. Gotowe domki możemy kupić w Internecie i w niektórych sklepach zoologicznych, jednak nie zawsze są one wykonane w odpowiedni sposób. Na szczęście własnoręczne zbudowanie domku dla pszczół nie jest skomplikowane!
Coraz częściej słyszymy o szkodliwości spożywania białego cukru, dlatego szukamy zdrowszych zamienników, aby zaspokoić potrzebę słodkiego smaku. Z reguły to właśnie miód, jako produkt ceniony i uznawany od lat, jest wybierany jako alternatywa dla cukru. Która z tych żywieniowych opcji będzie zatem dla nas korzystniejsza? Miód czy cukier?
Nasi przodkowie sięgali po miód nie tylko „w celach żywieniowych” – wykorzystywali go w tradycyjnej medycynie czy w naturalnych kosmetykach. Dziś jednak najczęściej stosujemy miód poprzez dodawanie go do herbaty w czasie przeziębienia i zapominamy o nim, gdy wrócimy do zdrowia. A przecież to prawdziwa kopalnia minerałów i wartościowych substancji! Liczba sposobów wykorzystania miodu jest niemal nieskończona.
Pszczelarze zwykli mawiać, że dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech. Degustując miód, który jest zafałszowany, na pewno nie odczujemy takiej ekscytacji. Żeby w pełni cieszyć się smakiem naturalnego miodu, bez zawartości sztucznych konserwantów, cukru i drożdży, musimy nauczyć się, jak odróżnić miód fałszywy od naturalnego.
Jedną z cech, za które tak bardzo cenimy miód, jest fakt, że produkt ten nigdy się nie psuje i możemy cieszyć się nim przez bardzo długi czas. Pszczoły rzeczywiście bardzo ciężko pracują, aby wyprodukować miód z nieograniczoną datą przydatności. Dlatego choćby z szacunku do nich sami musimy włożyć odrobinę wysiłku, aby wszystkie właściwości tego płynnego złota zostały faktycznie zachowane.
O miodzie pitnym słyszał niemal każdy. Już Henryk Sienkiewicz wspominał o tym królewskim trunku w słynnym “Potopie”. Robienie własnego miodu pitnego postrzegane jest jako żmudny i prawie niemożliwy proces. Jeśli jednak odpowiednio się do tego przygotujemy i zaopatrzymy w niezbędne naczynia, możemy produkować ten niezwykły napój w domowym zaciszu.
Wszyscy cenimy miód za jego słodki smak, złocisty kolor i właściwości. Czy wiemy jednak, jak go przechowywać, aby nie utracił tych wszystkich cech? Okazuje się, że odpowiednie przechowywanie miodu jest niezwykle istotne, a powszechnie znany fakt, że “miód nigdy się nie psuje” jest nie do końca 100-procentową prawdą.
Miód za swoje walory smakowe ceniony był od tysiącleci. Nieco inaczej było z jego nowozelandzką odmianą – miodem manuka, który to ze względu na specyficzny smak długo nie znajdował amatorów. Dopiero w latach 30. ubiegłego wieku, kiedy zaobserwowano jego dobry wpływ na bydło w Nowej Zelandii, zaczęto mu się baczniej przyglądać. W ostatnich latach miód manuka szturmem zdobywa coraz większą rzeszę klientów na całym świecie. W czym tkwi jego tajemnica i jak go stosować?
Każdy miód po pewnym czasie ulega krystalizacji, czyli zmienia postać z płynnej na stałą. Nie oznacza to jednak, że traci swoje właściwości, aromat czy smak. Wręcz przeciwnie, krystalizacja miodu to najlepszy dowód na to, że jest to produkt całkowicie naturalny. Proces ten nie jest jednak nieodwracalny i bez większego trudu możemy przywrócić miodowi jego płynną postać. Ważne jednak, by robić to umiejętnie, tak by nie pozbawić go cennych właściwości.
Miód to z pewnością jeden z najcenniejszych produktów, jakimi postanowiła obdarzyć nas Matka Natura. W starożytności uważano go za dar bogów, który został zesłany na ziemię dla naszego dobra i szczęścia. To niezwykła substancja, której nie da się zastąpić, ani porównać z niczym innym. Współczesna nauka ciągle odkrywa nowe właściwości oraz zaskakujące możliwości miodu. A jak powstaje ten cud natury?
Miód to prawdziwa uczta dla zmysłów. Pięknie pachnie, wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jego walory doceniają nie tylko dorośli, ale także najmłodsi. Wszak wszelkie naleśniki, placki, płatki śniadaniowe czy desery z miodem to istny raj dla podniebienia. Co jednak zrobić, kiedy ten słodki przysmak wyląduje na koszulce, dywanie lub ulubionym obrusie?
Przed nami okres jesienny, czyli czas niższej temperatury. Jak przygotować się na ten trudny czas? Sposobem może być przyrządzanie domowych syropów według starych i nieco nowszych, ale przede wszystkim sprawdzonych receptur.
Miód już w starożytności był niezwykle ceniony jako naturalny kosmetyk. Współcześnie również znajduje swoje zastosowanie w tym obszarze - rynek oferuje wiele preparatów z dodatkiem miodu, takich jak kremy, maseczki czy mydła. Oprócz dobroczynnego działania na skórę, ma on zbawienny wpływ na nasze włosy, dlatego często wykorzystywany jest w środkach do ich pielęgnacji – szamponach, balsamach czy maskach. Taki naturalny kosmetyk możemy przygotować również samodzielnie!