To, co jemy, nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie oraz ogólny wygląd. Ciężkostrawne, kaloryczne i wysoko przetworzone produkty szybko odbijają się na funkcjonowaniu naszego organizmu, a także stanie naszej skóry. Nadchodzące lato bezlitośnie obnaża wszelkie błędy w codziennej diecie. Bardziej skąpa odzież czy kostium kąpielowy odkrywają wszelkie mankamenty naszej urody oraz zbędne kilogramy. Nic zatem dziwnego, że wiele osób decyduje się w tym czasie przejść na dietę. Co jeść, by wyglądać i dobrze czuć się latem?
Choć na ogół darzymy je dużą sympatią, często nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo im zawdzięczamy. Mowa o pszczołach, których rola w ekosystemie jest naprawdę nie do przecenienia. Blisko 1/3 upraw i nawet 90% roślin rozwija się właśnie dzięki ciężkiej pracy zapylających je owadów. 20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół – święto, na które sobie małe, ale niezwykle pracowite, pszczółki w pełni zasłużyły!
Zdaniem Józefa Ignacego Kraszewskiego „jest jedna miłość, która nie liczy na wzajemność, nie szczędzi ofiar, płacze a przebacza, odepchnięta wraca – to miłość macierzyńska”. I jest też jeden dzień w roku, kiedy za tę bezwarunkową miłość naszym mamom możemy w szczególny sposób podziękować…
Ponieważ miód ma odczyn kwaśny, od lat pokutowała opinia, że nie należy nakładać go metalową łyżką. Jedni uważali, że metal może wejść w reakcję z miodem i pozbawić go drogocennych właściwości. Inni, że może zmienić jego smak, a jeszcze inni, że metal może nawet uwalniać potencjalnie szkodliwe substancje. Jaka jest prawda? Sprawdzamy.
Okres wiosenno-letni to cudowny czas, kiedy słońce jaśniej świeci, dni są dłuższe i cieplejsze, ale także przyroda budzi się do życia. Zakwitają drzewa, krzewy i kwiaty wabiąc swym zapachem i kolorem liczne pszczoły. Choć to niezwykle pożyteczne dla nas i całego ekosystemu owady, to bliskie spotkanie z nimi może okazać się mało przyjemne. Użądlenie pszczoły zazwyczaj nie jest groźne, jednak w przypadku np. uczulenia na jad, może zakończyć się nawet tragicznie.
Wielkanoc to niezwykle ważne w polskiej tradycji święta, które wypadają zawsze w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Poprzedza je Wielki Tydzień, ale też intensywne świąteczne przygotowania, na które składają się wiosenne porządki, przygotowywanie tradycyjnych wielkanocnych potraw, koszyczków ze święconką, malowanie jaj, pieczenie ciast i oczywiście… życzenia składane bliskim.
Z roku na rok na całym świecie obserwujemy stale rosnącą popularność Miodu Manuka MGO™. Systematycznie powiększa się także grono entuzjastów nowozelandzkiego gatunku w Polsce. Wszystko za sprawą methylglyoxalu, który nie jest dostępny w takich ilościach w żadnym innym miodzie! Dlatego też zachęcamy do regularnego spożywania 1 łyżeczki Miodu Manuka MGO™ dziennie dla budowania swoich nawyków.
Miód to najbardziej popularny produkt pszczeli, którego dobroczynne właściwości doceniali już starożytni. Jego słodki smak kochają chyba wszyscy. Czy można jednak mieć na niego alergię? Na szczęście to bardzo rzadkie zjawisko. Kto jest najbardziej narażony na przykre dolegliwości alergiczne? Jaki miód uczula najbardziej i czy mogą go jeść dzieci? Sprawdzamy.
Ciąża to prawdziwa rewolucja w życiu kobiety. Zmiany dotyczą przede wszystkim organizmu przyszłej mamy oraz kondycji jej skóry. W tym szczególnym czasie należy wyjątkowo zadbać o skórę, by po porodzie nadal była elastyczna i nie szpeciły jej widoczne rozstępy. W codziennej pielęgnacji pomoże nam regenerująco-ochronny balsam z Miodem Manuka.
Pamiętacie Kubusia Puchatka? Sympatycznego misia z książeczki Alan Alexander Milne i ogromnego konesera miodu? Czy niedźwiedzie faktycznie jedzą miód? Jakie jeszcze zwierzęta gustują w pszczelim smakołyku? I czy możemy podawać je naszym domowym czworonogom? Spróbujemy rozwikłać kilka zagadek!
Pszczoła większości z nas kojarzy się oczywiście z pysznym i słodkim przysmakiem, jakim jest miód. Tymczasem ten niepozorny owad odgrywa kluczową rolę w całym ekosystemie. Pracowite owady zapylają bowiem blisko 80% roślin! Niestety na skutek zgubnej działalności człowieka populacja pszczół w ostatnich dziesięcioleciach zaczęła systematycznie spadać. Dlaczego musimy o nie walczyć?
Oryginalny Miód Manuka powstaje z nektaru krzewów Leptospermum scoparium, które porastają czyste i dziewicze tereny Nowej Zelandii. Z uwagi na krótki okres kwitnienia rośliny, ale także to, że znajduje się tu wiele innych miododajnych krzewów, pozyskanie jednorodnego miodu jest niezwykle trudne. Ma to niewątpliwy wpływ na wysoką cenę tego gatunku, a w efekcie liczne zafałszowania miodu. Na co zwrócić uwagę kupując Miód Manuka np. w internecie, by nie paść ofiarą oszustwa? Sprawdźmy…
Wszyscy mamy świadomość, że wraz z upływem czasu namiętność w związku spada. Nie oznacza to jednak, że musimy od razu sięgać po „niebieską tabletkę”, albo, co gorsza, szukać innego partnera
Długie zimowe wieczory to doskonały czas, by zrobić coś dla swojego ciała. Aromatyczna kąpiel, regenerująca maseczka, a może automasaż z udziałem Olejku Manuka? Taki własnoręcznie wykonany masaż to nie tylko doskonały relaks i odprężenie, ale przede wszystkim poprawa krążenia, elastyczności skóry i mięśni oraz dotlenienie tkanek. I co ważne, możemy go wykonać praktycznie w dowolnie wybranym momencie.
Grudzień to czas refleksji, podsumowań oraz planów. Nadchodzący rok jest bowiem swego rodzaju „nowym rozdaniem” i szansą, by coś zmienić w naszym życiu. Nic dziwnego, że miliony ludzi na całym świecie właśnie wtedy postanawia coś poprawić. Rzucenie palenia, zdrowsza dieta, więcej ruchu, lepsza praca… to tylko niektóre z najbardziej popularnych opcji.
Boże Narodzenie to jedno z najważniejszych świąt w naszym kraju. Szczególny czas spotkań z bliskimi, obdarowywania się prezentami, ale przede wszystkim składania sobie świątecznych życzeń. Kiedyś traktowano je bardzo poważnie jako niezwykły dar, który ma moc sprawczą. Dzisiaj to tylko piękny zwyczaj, dzięki któremu możemy wyrazić pamięć, szacunek i miłość. Warto zawczasu pomyśleć o oryginalnych, pięknych życzeniach, które nie tylko wywołają uśmiech, ale także prawdziwe wzruszenie naszych bliskich.
Wszyscy znamy powiedzenie: „śmiech to zdrowie!”, ale nie wszyscy mamy świadomość, jak wiele prawdy się w nim kryje. Według naukowców to jedno z najprzyjemniejszych i najskuteczniejszych lekarstw na świecie. Redukuje stres, zmniejsza ból, poprawia odporność, wzmacnia mięśnie, dotlenia, a nawet odchudza! Nie tylko nie można go przedawkować, nie ma żadnych skutków ubocznych, ale przede wszystkim jest dostępny zupełnie za darmo!
Wielkimi krokami zbliża się ten czas w roku, kiedy obdarowujemy bliskich prezentami. Dla niektórych jest to utrapienie i kłopot, ponieważ nie wiadomo, jaki prezent wybrać, żeby uszczęśliwić ukochaną osobę. Wszyscy wiemy, że najważniejsza jest pamięć, a nie sam prezent, który wybierzemy. Każdy z nas jednak chce, żeby obdarowywana osoba miała z niego radość i pożytek.
Wszystko, co cieszy się dużą popularnością, jest towarem pożądanym w oczach sprzedawców. Dlatego też na rynku pojawia się wielu producentów oferujących Miody Manuka. Niestety, często są one podrobione. Podpowiadamy, jak rozpoznać oryginalny Miód Manuka.
Listopad to idealny czas, aby zacząć myśleć o świątecznych prezentach dla bliskich. Warto chociażby zastanowić się jaki prezent chcemy podarować dla babci i dziadka, aby wyrazić swoją wdzięczność, a jednocześnie sprawić im radość. Mamy dla Was kilka pomysłów na nietypowe prezenty dla dziadków
Pandemia koronawirusa SARS-CoV-2 z pewnością odcisnęła piętno na życiu każdego z nas. Lockdown, utrudnione podróżowanie czy lęk przed zakażeniem to czynniki, które z pewnością uprzykrzyły nam codziennie funkcjonowanie. Co jednak łączy Miody Manuka i koronawirusa?
Boże Narodzenie to szczególny czas dla całej rodziny… ale też stresy związane ze świątecznymi porządkami, przygotowywaniem wigilijnych potraw, czy poszukiwaniem prezentów dla najbliższych. Jak wybrać coś odpowiedniego, a jednocześnie uniknąć tłumu i kolejek? Dobrym pomysłem może być oryginalny prezent z Miodem Manuka MGO™
Miód Manuka to wyjątkowy gatunek miodu pochodzący z jednego najczystszych miejsc na ziemi – Nowej Zelandii. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, unikalnymi właściwościami oraz wysoką zawartością methylglyoxalu, którego ilość jest tutaj nawet kilkadziesiąt razy wyższa niż w innych popularnych odmianach. Czy jest on jednak wskazany dla kobiet w ciąży?
Jedzenie słodyczy może prowadzić do wielu negatywnych skutków dla naszego ciała i zewsząd słyszymy, że powinniśmy ich unikać. Czy oznacza to, że powinniśmy wyeliminować absolutnie wszystkie słodkości z naszej diety, aby zachować dobrą kondycję organizmu? Niekoniecznie! Musimy po prostu wiedzieć, które słodycze w znacznie mniejszym stopniu szkodzą naszemu zdrowiu.