Coś na chłodne dni, czyli miód pokrzywowy

Właściwości miodu są znane i cenione od lat. Podobnie jest z pokrzywą. Choć przez większość z nas uważana jest za zwykły, a do tego mało przyjemny w kontakcie chwast, to ze względu na zawartość odżywczych składników, a także szerokie spektrum działania, przez zielarzy nazywana jest często zielonym złotem. A gdyby tak połączyć aromatyczną słodycz miodu i niezwykłą moc pokrzywy?

Spis treści:

 

Przed nami coraz chłodniejsze dni i noce, więcej opadów i mocniejszy wiatr. Tak najczęściej wygląda okres jesienny w Polsce. Warto w tym czasie sięgnąć po miody. Jednym z coraz częściej polecanych jest miód manuka zawierający znacznie większą ilość methylglyoxalu od pozostałych gatunków. Możemy też pomyśleć o wartościowych ziołomiodach, np. miodzie pokrzywowym.

 

Pokrzywa zwyczajna - charakterystyka

Pokrzywa to jednoroczna bylina, którą spotkać można praktycznie wszędzie - w pobliżu zabudowań, na polanach, łąkach czy nad wodą. Znanych jest około 50 gatunków tej rośliny. Najbardziej popularna to pokrzywa zwyczajna Urtica dioica L. Maksymalnie osiąga około 1,5 m, posiada dość sztywną łodygę oraz podłużne, ząbkowane liście, które pokryte są drobniutkimi, aczkolwiek dotkliwie parzącymi włoskami.

Pokrzywa rośnie od czerwca do października. W tym czasie pojawiają się na niej drobne, zebrane w grona białe kwiaty. Występujące kwiatostany męskie i żeńskie znacznie różnią się od siebie pod względem budowy. Niestety to właśnie ona sprawia, że są one częściej odwiedzane przez trzmiele niż pszczoły.

 

Ziołomiód pokrzywowy – co to takiego?

Zazwyczaj miód pokrzywowy wytwarzany jest przez dodanie soku z liści oraz młodych pędów pokrzywy do naturalnego miodu świeżego. Na rynku można dostać gotowe produkty albo przygotować ziołomiód własnoręcznie.

Ważne, aby pokrzywę zbierać przed zakwitnięciem, czyli w kwietniu lub maju. Pamiętajmy też, by zrywać ją w miejscach położonych z dala od często uczęszczanych dróg szybkiego ruchu, tak by nie były narażone na spaliny czy inne zanieczyszczenia i metale ciężkie.

 

Jak zrobić miód pokrzywowy?

Aby samemu zrobić miód pokrzywowy, należy w pierwszej kolejności dokładnie opłukać liście i łodyżki zimną wodą, a następnie osuszyć. Żeby wycisnąć sok, musimy je wcześniej zmiażdżyć. Najprościej jest użyć do tego celu sokowirówki.

Zawarty w pokrzywie chlorofil barwi na zielono, dlatego też zarówno zrywając, jak i wyciskając sok, należy pamiętać o rękawiczkach ochronnych.

Uzyskany sok dokładnie mieszamy z ulubionym gatunkiem miodu w proporcji 1:3, czyli na 1 szklankę soku dodajemy 3 szklanki miodu. Aby łatwiej połączyć oba produkty, miód powinien być w postaci płynnej. W tym celu skrystalizowany produkt możemy wstawić do ciepłej wody. Warto pamiętać, że w temperaturze powyżej 40°C miód traci swoje cenne właściwości.

 

Pożytek z soku z pokrzywy

Niektórzy pszczelarze produkują pokrzywowy ziołomiód z własnoręcznie zrobionego pożytku dla pszczół. Sporządzony z liści pokrzywy mocny napar w postaci syropu dostarczony jest do wybranych uli. Podobnie, jak w przypadku miodu spadziowego, słodki syrop przerabiany jest przez pszczoły na miód, który następnie zostaje tradycyjną metodą odwirowany z ramek i rozlany do słoików.

Tak wyprodukowane ziołomiody są zatem produktem jak najbardziej naturalnym. Rola człowieka sprowadza się tutaj jedynie do zebrania pokrzywy i przygotowania z nich pożywki dla owadów. 

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium