
Dokładny testTest MGO® jest testem chemicznym wskazującym na zawartość methylglyoxalu. Jest on możliwy do sprawdzenia w każdym laboratorium zajmującym się testowaniem żywności. Skala błędu testu MGO® to zaledwie 2%, zatem wybierając produkty oznaczone tym certyfikatem jesteście Państwo pewni, że wynik badania jest powtarzalny i uniwersalny a przez to wiarygodny. Przykładowy wynik testu Miodu Manuka MGO®
Konkretny składnik
Doświadczenie i wiedza Manuka Health New Zealand jest pionierem metody MGO®. Jako pierwsza wprowadziła system znakowania miodów manuka tworząc tym samym standardy. Obecnie rząd w Nowej Zelandii wprowadza metodę badawdczą MGO® jako jedyne oznaczenia jakości miodów manuka – potwierdza to właściwość wyboru metody przez firmę Manuka Health New Zealand. Poparty autorytetamiDwaj czołowi naukowcy badający właściwości miodu Manuka (odkrywcy dwóch znanych metod badawczych) jednoznacznie rekomendują wybór miodu Manuka z certyfikacją MGO®. Potwierdza go prof. Thomasa Henle (autorytet w dziedzinie badania żywności w EU), który jest twórcą metody MGO®, ale również prof. Peter Molan (twórca metod NPA i największy autorytet w dziedzinie miodów manuka w Nowej Zelandii). |
Czy można porównywać wskazania MGO z innymi testami, np. NPA?Istnieje wiele analiz i raportów porównujących metody MGO z innymi metodami, w tym z metodami NPA (Non Peroxide Activity – test biologiczny). Rozbieżność w wynikach badań porównujących metody NPA i MGO® sięgającą nawet do 50% pozwala na liczne nadużycia w oznaczaniu miodów manuka. Trzeba jednak pamiętać, że porównywanie obydwóch metod nie jest możliwe ze względu na wskazywanie różnych substancji odpowiadających za wyjątkowość miodów manuka. Z tego powodu nie można oznaczać miodów manuka na podstawie przeliczników porównujących różne metody certyfikacji. Z tego względu nie dokonujemy porównań oznaczeń metod pomiędzy sobą. W naszych archiwach posiadamy wyniki analiz pokazujących korelacje pomiędzy metodami NPA a MGO. |