
MGO czy UMF
Stając przed decyzją zakupy miodu Manuka, często szukamy informacji, który z miodów będzie najlepszy, aby jak najlepiej wydać pieniądze. Szczególnie, że cena miodu nie należy do najniższych. Istnieje bardzo wiele sposobów certyfikacji miodów Manuka – najpopularniejsze, a zarazem najbardziej wiarygodne z nich to MGO i UMF.
Co to MGO
System oceny MGO ™ Manuka Honey to precyzyjny i niezawodny test, który w prosty i bezpośredni sposób odzwierciedla zawartość MGO w miodzie. Im wyższa zawartość MGO, tym wyższy poziom miodu. Miody certyfikowane w ten sposób występują w kilku wersjach – MGO 30+, 100+, 250+, 400+, 550+, a w Nowej Zelandii również 700+ oraz 850+. Ten sposób oznakowania oznacza, że w miodzie znajduje się nie mniej niż 30, 100, 250 itd. miligramów methylglyoxalu na kilogram miodu. Badania przeprowadzone w 2016 roku oraz późniejsze, przeprowadzone w 2018 roku na zlecenie firmy Propharma wykazały, że zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka MGO jest dużo wyższa niż gwarantowana przez producenta. Różnice sięgały nawet 200 mg/kg! Jednak methylglyoxal nie jest jedynym czynnikiem badanym podczas certyfikacji miodów. Podczas certyfikacji MGO sprawdzane są:
- methylglyoxal
- DHA (dihydroxyaceton) – związek z którego powstaje methylglyoxal
- HMF (hydroksymethylfurfural)
- Liczba diastazowa – wskazuje aktywność enzymów w miodzie
- Leptosperin
- badania mikrobiologiczne
Warto zaznaczyć, że Manuka Health New Zealand, producent miodów Manuka MGO jest również członkiem stowarzyszenia UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association)
Co to UMF
UMF to skrót od Unique Manuka Factor jest to sposób certyfikacji opracowany przez stowarzyszenie UMFHA. Jest to bardzo popularny sposób certyfikacji, stosowany zanim odkryto związek methylglyoxal i jego właściwości. Miody Manuka UMF występują w kilku wariantach: UMF 5+, 10+, 15+ i 18+. UMF obecnie bada następujące wskaźniki:
- methylglyoxal
- DHA
- HMF
- Leptosperin
UMF czy MGO – który wybrać
Jak zatem wybrać odpowiedni dla siebie miód Manuka? W tym celu warto kierować się zawartością methylglyoxalu (MGO). Poniżej przedstawiamy tabelkę porównującą zawartość methylglyoxalu w miodach MGO z miodami UMF
Na podstawie powyższej tabelki można zauważyć, że kolejno miód Manuka MGO 100+ odpowiada UMF 8+, MGO 250+ - UMF 12.5+ i tak dalej.
MGO, a UMF
Miody Manuka certyfikowane sposobem MGO są najpopularniejszymi miodami Manuka w Polsce. Według badań przeprowadzonych na reprezentatywnej grupie polaków, przez Biostat na zlecenie firmy Propharma w 2018 roku, wynika, że aż 49.3% ankietowanych wybiera miody Manuka Health, a prawie 75% wszystkich zakupionych miodów było oznaczone symbolem MGO.