Methylglyoxal
Odkąd Miód Manuka tak gwałtownie zyskiwał na popularności przeprowadzono wiele badań, które zaowocowały odkryciem substancji o nazwie methylglyoxal. Zauważono, że związek ten naturalnie występuje w miodach Manuka w znacznych ilościach, niespotykanych w żadnym innym produkcie spożywczym. Odkrycie methylglyoxalu – wyjątkowego składnika miodu Manuka. Jednym z czołowych badaczy właściwości miodów Manuka jest prof. Thomas Henle - autorytet w dziedzinie analizy żywności w Unii Europejskiej. Wraz ze swoimi współpracownikami z Politechniki w Dreźnie (Niemcy) odkrył, że methylglyoxal występuje w miodzie Manuka w niespotykanych nigdzie indziej ilościach. Wyniki badań profesora Henle zostały opublikowane w Molecular Nutrition & Food Research Journal w styczniu 2008 roku. Methylglyoxal to dwukarbonylowy związek chemiczny. Chociaż nazwa może kojarzyć się z czymś syntetycznym, jest to całkowicie naturalny związek organiczny. Jego niewielkie ilości powstają na drodze glikolizy w organizmie człowieka oraz w tkankach roślinnych i zwierzęcych. Ilościową zawartość methylglyoxalu w produktach spożywczych ilustruje poniższa tabela.
Tabela. Zawartość methylgloxalu w wybranych produktach spożywczych
PRODUKT SPOŻYWCZY | ZAWARTOŚĆ MGO |
Miód Manuka | 38-829 mg/kg |
Inne rodzaje miodów | 0-135 mg/kg |
Sos sojowy | 8,7 mg/l |
Chleb | 0,79 mg/kg |
Napoje alkoholowe | 0-26 1,5 mg/l |
Czarna kawa parzona | 7 mg/l |
Oliwa z oliwek | 0,61 mg/l |
Napoje bezalkoholowe słodzone syropem fruktozowym | 23,5-267 mg/l |
Ser cheddar | 10,89 mg/kg |
Ser mozzarella | 4,06 mg/kg |
Piwo | 0,072 mg/l |
Wino | 0,65 – 2,88 mg/l |
Źródło: Committee on toxicity of chemicals in food, consumer products and the environment http://cot.food.gov.uk/sites/default/files/cot/cotstatementmg200904.pdf
Zawartość methylglyoxalu w miodzie Manuka może być nawet do kilkuset razy wyższa niż w innych produktach spożywczych. Dodatkowo w połączeniu z innymi składnikami miodu (m.in. z polifenolami) działaja synergicznie. Oznacza to, że razem mają mocniejsze działanie niż suma ich działań osobno.
Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 500g (nawet 777,8 MGO™)
Najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce.
Półkilogramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 250g (nawet 777,8 MGO™)
Najmniejsze, 250 gramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Zestaw cukierków z Miodem Manuka
Wybierz zestaw miodowych cukierków z rabatem 10%! Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C to pyszne cukierki w czterech pysznych smakach. Wyróżniają się zawartością Miodu Manuka MGO™ 400+ o wysokiej zawartości methylglyoxalu niespotykanej w żadnym innym miodzie!
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, o smaku imbirowo-cytrynowym, suplement diety
Miód, cytryna oraz imbir to połączenie prawdziwie doskonałe. Nasza propozycja to pyszne cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ o smaku imbirowo-cytrynowym!
Miód Manuka MGO™ 550+ 250g (nawet 954,1 MGO™)
Miód Manuka MGO™ 550+ to najwyższa dostępna jakość miodu manuka. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.
Miód Manuka MGO™ 550+ 500g (nawet 954,1 MGO™)
Półkilogramowe opakowanie miodu nektarowego manuka MGO™ 550+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera najwyższe stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.
3 x Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem i witaminą C, suplement diety
Dużo dobrego do podziału! Trzy opakowania Cukierków z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem i witaminą C wystarczą na długo!
W zestawie otrzymują Państwo trzy opakowania cukierków łączących zalety wysokiej jakości miodu Manuka oraz Propolisu z rabatem 10%.
Każde opakowanie zawiera 15 indywidualnie zapakowanych cukierków.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, o smaku cytrynowym, suplement diety
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ o smaku cytrynowym to idealna porcja słodyczy, która skutecznie poprawi nastrój nawet w najbardziej przygnębiającym dniu. Zawarte w miodzie węglowodany dodadzą energii i wigoru, a aromat cytryny orzeźwi i przywoła wspomnienie lata.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, o smaku czarnej porzeczki, suplement diety
Suplement diety w postaci cukierków, wzbogaconych miodem miodem manuka MGO™ 400+ oraz witaminą C o smaku czarnej porzeczki. Wyjątkowe słodycze w służbie Twojej odporności.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem i witaminą C, suplement diety
Cukierki z Miodem Manuka
Znajdujący się w składzie cukierków miód Manuka MGO™ 400+ ma wysoką zawartość methylglyoxalu powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Dla porównania methylglyoxal w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg. Methylglyoxal jest składnikiem, który odpowiada za unikalne właściwości Miodów Manuka.