MANUKA - DRZEWO ŻYCIA, SYMBOL NOWEJ ZELANDII
Manuka (łac. Leptospermum scoparium) to gatunek krzewów lub niewielkich drzew, typowych dla szaty roślinnej wschodnich wybrzeży obu wysp Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa manuka pochodzi z języka plemienia Maori (mānuka) i używana jest głównie w Nowej Zelandii. Australijczycy częściej nazywają je drzewem herbacianym, za sprawą kapitana Cook’a, który zwykł pić napar z liści manuka.
Krzewy manuka, fizjologicznie mogą się nieznacznie różnić, posiadają jednak szereg cech wspólnych dla gatunku. Zazwyczaj osiągają wysokość od 2 do 5 m, ale zdarzają się też okazy 15 metrowego drzewa. Manuka to roślina wiecznie zielona, o gęstym ugałęzieniu. Charakterystyczne, niewielkie liście (o długości 7-20 mm i szerokości 2-6 mm) są szorstkie i szpiczaście zakończone. Pięciopłatkowe kwiaty, przypominają kształtem gwiazdę i mają średnicę 8-15 mm (sporadycznie do 25 mm). Najczęściej występują w kolorze białym z delikatnymi różowymi przebarwieniami. Kora gałęzi ma brązowe odcienie i łatwo się łuszczy. Manuka szybko się rozmnaża. Jest odporna na bardzo trudne warunki glebowe i silną ekspozycję na wiatr. Dobrze rośnie na glebach o silnej kwasowości. Roślinę można spotkać zarówno na zboczach gór jak i w dolinach, na terenach podmokłych oraz tych, zagrożonych suszą. Krzew Leptospermum scoparium zakwita tylko raz do roku, od listopada do stycznie (pora letnia w Nowej Zelandii) na okres około 4 tygodni.
Czytaj więcej o Nowej Zelandii
Czy wiesz, że...
Średni okres życia jednej pszczoły to 35-40 dni (za wyjątkiem pszczoły zimowej żyjącej do 9 miesięcy). W tym okresie pszczoła jest w stanie wyprodukować około jednej łyżeczki miodu.
Manuka jest często mylona z drzewem kanuka (łac. Kunzea ericoides). Rośliny można łatwo rozróżnić po wyglądzie listowia. Liście kanuka są gładkie, w odróżnieniu od szorstkich, szpiczaście zakończonych liści manuka. Ponadto kanuka jest drzewem osiągającym wysokość do 30 m. Długie pasy kory, pokrywającej jej pień i gałęzie przypominają skórę, a kwiaty są trzykrotnie drobniejsze niż kwiaty manuka. Badania laboratoryjne udowodniły, że jedynie gatunek Leptospermum scoparium jest źródłem nektaru i pyłku, z których powstaje oryginalny miód Manuka.
Czytaj więcej o Miodzie Manuka
Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 500g (nawet 777,8 MGO™)
Najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce.
Półkilogramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 250g (nawet 777,8 MGO™)
Najmniejsze, 250 gramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, o smaku imbirowo-cytrynowym, suplement diety
Miód, cytryna oraz imbir to połączenie prawdziwie doskonałe. Nasza propozycja to pyszne cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ o smaku imbirowo-cytrynowym!
Miód Manuka MGO™ 550+ 250g (nawet 954,1 MGO™)
Miód Manuka MGO™ 550+ to najwyższa dostępna jakość miodu manuka. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.
Miód Manuka MGO™ 550+ 500g (nawet 954,1 MGO™)
Półkilogramowe opakowanie miodu nektarowego manuka MGO™ 550+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera najwyższe stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, o smaku cytrynowym, suplement diety
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ o smaku cytrynowym to idealna porcja słodyczy, która skutecznie poprawi nastrój nawet w najbardziej przygnębiającym dniu. Zawarte w miodzie węglowodany dodadzą energii i wigoru, a aromat cytryny orzeźwi i przywoła wspomnienie lata.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, o smaku czarnej porzeczki, suplement diety
Suplement diety w postaci cukierków, wzbogaconych miodem miodem manuka MGO™ 400+ oraz witaminą C o smaku czarnej porzeczki. Wyjątkowe słodycze w służbie Twojej odporności.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem i witaminą C, suplement diety
Cukierki z Miodem Manuka
Znajdujący się w składzie cukierków miód Manuka MGO™ 400+ ma wysoką zawartość methylglyoxalu powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Dla porównania methylglyoxal w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg. Methylglyoxal jest składnikiem, który odpowiada za unikalne właściwości Miodów Manuka.