Przed nami okres jesienny, czyli czas niższej temperatury. Jak przygotować się na ten trudny czas? Sposobem może być przyrządzanie domowych syropów według starych i nieco nowszych, ale przede wszystkim sprawdzonych receptur.
- Sposoby na wzmocnienie organizmu
- Syrop z czosnku i cebuli
- Syrop z czarnego bzu i lipy
- Syrop z imbirem, cytryną i miodem
W okresie przesilenia jesienno-zimowego nasz organizm potrzebuje wsparcia. Mniej ruchu, mniej słońca, czyli witaminy D, ale także ograniczona ilość warzyw i owoców - wszystko to sprawia, że bardziej jesteśmy narażeni na rozmaite problemy. Dobrym rozwiązaniem, które pozwoli nam przygotować się na ten trudny czas, jest przyrządzenie domowych syropów.
A zatem, jak przygotować syrop z cytryny, syrop z imbiru, buraków, czarnego bzu czy też syrop na bazie miodu? Możliwości jest naprawdę wiele!
Babcine sposoby, czyli czosnek, cebula i burak
Czosnek i cebula to produkty stosowane na wzmocnienie już przez nasze prababki. Zawierają mnóstwo składników odżywczych oraz cenną allicynę.
Jak przygotować domowy syrop z czosnku? Wystarczy zgnieść lub pokroić główkę, a następnie zalać ½ szklanki wody oraz ½ szklanki miodu. Aby wzmocnić działanie syropu, ale także poprawić jego smak, możemy dodać kilka łyżek octu jabłkowego. Syrop powinniśmy odstawić na dwa dni, aby uwolniły się wszystkie pożyteczne związki. Po tym okresie należy go przecedzić, a następnie przechowywać w chłodnym miejscu.
Czosnek to nie tylko świetna przyprawa, ale także produkt wspomagający nasza odporność
Pachnące latem syropy na bazie bzu i lipy
Czarny bez i lipa to znane od lat sposoby na wzmocnienie i stymulację całego organizmu. Doskonale rozgrzewają nasze ciało, działając także napotnie. Syrop przygotowany na ich podstawie najlepiej będzie zatem stosować na noc.
Jak zrobić syrop na bazie bzu i lipy? Kwiatostany lipy oraz czarnego bzu należy zalać 1 litrem wody i dodać 1 kg cukru, a następnie zagotować. Możemy dodać do smaku sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Oczywiście im więcej kwiatów, tym bardziej esencjonalny syrop uzyskamy.
Po zagotowaniu syrop należy odstawić na dwa dni, a następnie przelać do szklanych słoiczków lub butelek i schować w chłodnym miejscu. Jeżeli poddamy go pasteryzacji, możemy przechowywać go nawet całą zimę.
Syrop z imbiru, miodu i cytryny
Świeży korzeń imbiru zawiera przede wszystkim stosowany od wieków dla wzmocnienia organizmu składnik – gingerol. Cytryna zaś to nie tylko bogate źródło witaminy C, ale także witamin z grupy B, witaminy E, beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu oraz żelaza.
Jeżeli do tego dodamy jeszcze miód, powstanie prawdziwy eliksir energii, młodości oraz dobrego humoru! Możemy wybrać dowolny gatunek miodu, jednak my polecamy sięgnięcie po miód manuka z wysoką zawartością naturalnego methylglyoxalu (MGO).
Jak przygotować syrop z imbiru, miodu i cytryny?
Dokładnie umytą i sparzoną cytrynę kroimy na cienkie plasterki, a następnie usuwamy pestki. Korzeń imbiru obieramy się ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do czystego i wyparzonego słoika wlewamy 2 łyżki miodu, wkładamy 3 plasterki cytryny i 2 łyżeczki startego imbiru. Czynność tę powtarzamy, aż słoik będzie pełny. Na koniec szczelnie zamykamy naczynie i chowamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 dobę. I gotowe!