Krople z propolisem BIO30™ Manuka Health – pszczeli propolis z Nowej Zelandii

Propolis to niezwykłe połączenie wartościowych składników zawartych w roślinach oraz pomysłowości pracowitych pszczół. Od wieków stosowany był w tradycyjnej medycynie ludowej, ale także współczesne badania naukowe potwierdzają jego właściwości. Na rynku dostępnych jest wiele produktów z zawartością propolisu, jednak najistotniejsza jest ilość zawartych w nim substancji bioaktywnych. Okazuje się, że dziewicze rejony Nowej Zelandii zapewniają ich wyjątkowo dużo.

Spis treści:

 

Propolis – co to takiego?

Nazwa „propolis” pochodzi od greckich słów pro (przed) i polis (miasto) i oznaczała „mur ochraniający miasto”. Przez starożytnych Egipcjan propolis stosowany był do balsamowania zwłok faraonów, z kolei starożytni Rzymianie używali go podczas wojen, lecząc i opatrując odniesione w czasie walk rany.

Propolis jest wytwarzany przez pszczoły do uszczelnienia ula oraz ochrony owadów przed pasożytami, bakteriami i wirusami. Ma postać gęstej, lepkiej substancji o specyficznym miodowo-korzennym zapachu oraz, w zależności od pochodzenia, brązowy, żółty, zielonkawy lub czerwony – kolor. W temperaturze powyżej 30°C propolis staje się miękki i elastyczny, poniżej 15°C robi się twardy i kruchy.

 

Skąd pochodzi propolis?

Propolis czy inaczej kit pszczeli to niezwykła mieszanka zbieranych przez pszczoły żywic roślinnych oraz enzymów pochodzących z pszczelich gruczołów. Jego skład jest niezwykle złożony, a wpływ na niego ma przede wszystkim rodzaj roślin, z których owady zbierają żywicę, a także region, z jakiego produkt pochodzi. Istotna jest też pora roku czy wreszcie sam gatunek pszczół. W Polsce źródłem propolisu są głównie pączki drzew liściastych, takich jak topola, olcha, jesion, brzoza, śliwa, kasztanowiec czy dąb oraz uszkodzona kora drzew iglastych, m.in. świerku, jodły oraz sosny. Ich tkanki wytwarzają żywice, substancje balsamiczne, tłuszczowe, śluzowe, gumy, kleje oraz woski, które chronią rośliny przed mrozem, pasożytami, szkodnikami i bakteriami czy grzybami.

 

Propolis – najlepsza obrona natury

Właściwości propolisu znane były już w starożytności. Służył on między innymi do leczenia owrzodzeń i trudno gojących się ran. Bogactwo składników sprawia, że jest on doceniany także współcześnie.

Propolis zawiera około 300 substancji aktywnych, z których najważniejsze to polifenole i flawonoidy. Są one naturalnymi substancjami ochronnymi roślin, które posiadają wiele funkcji biologicznych. Profesor Ryszard Czarnecki, krajowy ekspert ds. apiterapii, czyli leczenia produktami pszczelimi, twierdzi, że w propolisie jest znacznie więcej niewykrytych jeszcze związków. Jego zdaniem może ich być nawet około tysiąca.

 

Apiterapia, czyli siła produktów pszczelich

Apiterapia (z łac. apis – pszczoła i grec. –therapia) ma w Polsce długą i bogatą tradycję. Od wieków wykorzystywaliśmy produkty pszczele na różnego rodzaju dolegliwości. Również dzisiaj ma wielu zwolenników.

Oprócz miodu i propolisu apiterapia opiera się na innych wartościowych produktach będących dziełem pszczół, takich jak wosk pszczeli, pierzga, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, jad czy zasklep pszczeli. Stanowią one surowce, z których wyodrębniane są ekstrakty będące podstawowymi substancjami czynnymi wielu preparatów.

Produkty pszczele mają tę przewagę nad syntetycznymi, że są łatwo przyswajane i nie obciążają organizmu. Ważne, by kupować je w sprawdzonych miejscach, u sprawdzonych producentów. Najlepsze rezultaty przynoszą bowiem wówczas, gdy przyjmujemy je w odpowiedni sposób. Nieumiejętne stosowanie może pozbawić ich cennych właściwości. Trzeba także w odpowiedni sposób je przechowywać.

 

Propolis a miód

Pszczoły na naszej ziemi żyją od prawie 40 milionów lat. Wykorzystując otaczające je bogactwo natury, wytwarzają różnego rodzaju produkty, z których miód należy niewątpliwie do najbardziej popularnych. Jego skład, podobnie jak w przypadku propolisu zależy od gatunku roślin, z której pochodzi, a o smaku i aromacie decydują olejki eteryczne pochodzące z nektaru, kwasy organiczne, cukry, aminokwasy i garbniki.

Na świecie istnieje niezliczona gatunków miodu. Warto jednak podkreślić, że każdy z nich wykazuje zupełnie inne działanie. W ciągu ostatnich lat największą popularność zdobywa manuka, miód pochodzący z Nowej Zelandii. Co ciekawe, z tego dziewiczego rejonu pochodzi również propolis o wyjątkowym składzie.

To zdecydowanie mniej smaczny, ale równie wartościowy produkt. W smaku jest lekko piekący oraz gorzki. W przeciwieństwie do miodu propolis nie jest rozpuszczalny w wodzie, ale można wymieszać go z rozpuszczalnikami organicznymi, jak alkohol, eter czy chloroform.

A co, gdyby połączyć miód manuka i propolis z Nowej Zelandii? Czy to dobry pomysł na jesienno-zimowe chłody?

 

Propolis z Nowej Zelandii

Ewolucja na obszarze Nowej Zelandii przebiegała odmiennie niż w pozostałych regionach świata. Na wyspach królowały rośliny i zwierzęta, które zasiedliły ją, zanim te odłączyły się od mini-kontynentu Gondwany. Ten niezwykły kraj na końcu świata zachwyca bujną florą, która rozwija się tutaj bardzo naturalnie, tak jak miało to miejsce tysiące lat temu. Unikatowość nowozelandzkiej przyrody polega na tym, że w 75% stanowią tu gatunki endemiczne, które występują wyłącznie na tym terenie. Propolis pochodzący z Nowej Zelandii, będącej krajem o najwyższej czystości ekologicznej, jest szczególnie bogaty w składniki bioaktywne, a zawartość flawonoidów kształtuje się tutaj nawet na poziomie 30 mg na 1 g produktu.  

 

Zastosowanie propolisu

Ze względu na swoje właściwości propolis ma obecnie niezliczoną ilość zastosowań. W pierwszej kolejności dodawany jest do miodu. Używany jest także w postaci etanolowego ekstraktu, oznaczanego w skrócie EEP zazwyczaj o stężeniu wynoszącym 9%, 12,5% lub 16%.

Preparaty propolisowe dostępne są także w postaci granulatów, pudrów, płynów do płukania jamy ustnej, preparatów do inhalacji, kropli, aerozoli czy maści. Na rynku można spotkać go także w różnego typu tabletkach do ssania, a także cukierkach czy lizakach.

Surowiec ten często wykorzystywany jest również w kosmetyce. Propolis może działać korzystnie na skórę, dzięki czemu poprawimy jej kondycję oraz ogólny wygląd. Może być także stosowany na włosy, zapewniając im odpowiednie nawilżenie. Dlatego też od lat spotkamy go w składzie kremów, balsamów, mleczek nawilżających, toników, pomadek ochronnych czy mydeł.

 

Krople z Propolisem BIO 30™

Krople propolisowe BIO 30™ posiadają certyfikat potwierdzający, że zawierają minimum 30 mg substancji bioaktywnych (flawonoidy i kofeaty, w tym CAPE) na 0,5 ml. W ich składzie znajdziemy stabilizator, czyli glikol propylenowy w ilości 75% oraz nowozelandzki Propolis BIO30™ – 25%. Co ważne, produkt nie zawiera alkoholu.

 

Jak stosować krople z propolisem?

6 kropel produktu należy rozpuścić w wodzie lub podawać bezpośrednio doustnie. Najlepiej stosować je 3 razy dziennie. Buteleczka 25 ml zawiera około 47 porcji. Krople z Propolisem BIO 30 można również wykorzystać w przypadku skóry z problemami. W tym celu należy sporządzić roztwór, a następnie przemywać skórę 2–3 razy dziennie nasączonym wacikiem.

Produkt nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Skutecznym, a przede wszystkim bezpieczniejszym sposobem na sprawdzenie reakcji alergicznej może być delikatne wtarcie odrobiny preparatu w zgięcie ręki i obserwowanie reakcji organizmu. Krople nie powinny być podawane dzieciom poniżej 4 roku życia. Nie należy też przekraczać dziennej porcji do spożycia.

 

Certyfikat BIO™ - co to takiego?

Informacja na produktach z propolisem o np. zawartości 1000 lub 2000 mg odnosi się tylko do ilości surowego propolisu i nie świadczy to o rzeczywistej sile lub jakości produktu. Ponadto surowy propolis zawiera dużo wosku, a także zanieczyszczeń i może w ogóle nie posiadać w swoim składzie substancji bioaktywnych. Ogólne stosowanie testu flawonoidów zazwyczaj obejmuje związki nie bioaktywne, ponadto często pomijane są wówczas niektóre bardzo aktywne związki, które nie są flawonoidami.Dlatego niezwykle istotna jest standaryzacja propolisu oraz określenie jego prawdziwej aktywności biologicznej.

To nie tylko gwarancja oryginalności produktu, ale przede wszystkim ustalenie stosunków ilościowych poszczególnych składników. Współpracując z czołowymi naukowcami w Nowej Zelandii i zagranicą, firma Manuka Health zapoczątkowała proces ekstrakcji oraz pomiaru określonych korzystnych bioaktywnych związków występujących w nowozelandzkim propolisie.Aby dać gwarancję, że produkt jest dokładnie przetestowany i ekologicznie czysty oraz cechuje go wysoka zawartość substancji aktywnych, Manuka Health opracowała standard jakości BIO™. Certyfikacja ta gwarantuje siłę i skuteczność zawartą w każdej dawce oraz każdej partii produktu.

 

Nalewka na bazie propolisu – jak ją zrobić?

W warunkach domowych warto pokusić się o przygotowanie nalewki na bazie propolisu. Do jej produkcji będziemy potrzebowali: 50 g propolisu, 80 ml spirytusu i 200 ml wody.

Aby przygotować domową nalewkę na bazie propolisu, należy zalać zmielony lub pokrojony drobno kit pszczeli spirytusem i wodą oraz odstawić na kilka tygodni tak by się rozpuścił. Co jakiś czas dobrze jest wstrząsnąć butelką. Im częściej będziemy nią potrząsać, tym szybciej nalewka będzie gotowa – świadczyć o tym będzie ciemna barwa płynu. Nalewkę na bazie propolisu możemy używać w domowych inhalacjach, do płukania gardła, ale także stosować miejscowo na skórę.

Produkt dnia
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium