Najwyższa jakość w każdym słoiku
Aby mieć pewność, że każde opakowanie Miodu Manuka MGO™ zawiera produkt oryginalny, spełniający wszelkie wymogi jakości handlowej i bezpieczeństwa spożywania, producent w Nowej Zelandii i dystrybutor w Polsce, prowadzą regularny nadzór podczas wytwarzania i dystrybucji miodu. Proces kontroli rozpoczyna się na poziomie krzewu manuka i kończy na badaniu satysfakcji konsumenta.
Manuka Health New Zealand (MHNZ) jest firmą z wieloletnim doświadczeniem w produkcji i certyfikacji miodów Manuka. Jako pionier w zakresie badania zawartości methylglyoxalu wprowadziła do obrotu produkty z oznaczonym jego stężeniem. MHNZ jest właścicielem znaku towarowego MGO™ i zarejestrowanego znaku graficznego MGO™.
Nasze kompleksowe badanie autentyczności i jakości gwarantuje jakość, czystość i bezpieczeństwo.
Pozyskiwanie Miodu Manuka MGO™ w Manuka Health New Zealand
Miód Manuka MGO™ zaliczany jest do miodów surowych tzn. zachowujących maksymalną ilość pierwotnych składników. Jest to możliwe dzięki szczególnej dbałości producenta o to, by temperatura w ciągu całego procesu przetwarzania miodu utrzymywała się na poziomie temperatury panującej w ulu, czyli 37 – 40 °C. Taka praktyka pozwala na utrzymanie ilości bioaktywnych składników zamykanych w pojedynczym słoiku na takim samym poziomie jak tuż po wyjęciu miodu z ula. Miody Manuka MGO™ są w 100% produktami naturalnymi, nie zawierającymi dodatkowym składników
Systemy kontroli w Manuka Health New Zealand
Każda partia Miodu Manuka MGO™ zanim trafi do sprzedaży jest poddawana szczegółowym badaniom. Miód Manuka jest testowany w celu potwierdzenie oryginalności. Definicja MPI dla miodu Manuka z grudnia 2017 r. określa zbiór pięciu opartych na badaniach markerów , które identyfikują pochodzenie miodu Manuka. Te markery muszą być obecne, aby wiarygodnie nazwać produkt nowozelandzkim miodem Manuka, a tylko miód, który spełnia nowe standardy, uzyska certyfikat na eksport jako miód Manuka z Nowej Zelandii.
- kontrola w laboratorium producenta
– ocena zawartości methylglyoxalu oraz współczynnika HMF,
- kontrola w zewnętrznych laboratoriach na terenie Nowej Zelandii
– ocena parametrów sensorycznych, badania mikrobiologiczne i chemiczne, zawartość pyłku.
Propharma – wyłączny importer i dystrybutor Miodów Manuka MGO™ w Polsce
Firma Propharma działa na polskim rynku od 2008 roku, przedstawiając konsumentom produkty naturalne, o udokumentowanych lub powszechnie znanych właściwościach, niskim stopniu przetworzenia i ingerencji chemicznej. Miód Manuka MGO™ jest jednym z jej flagowych produktów. W trosce o najwyższą jakość i bezpieczeństwo spożycia oraz, co najważniejsze, zadowolenie konsumentów, firma zleca niezależne kontrole laboratoryjne w celu weryfikacji spełniania wymogów jakości handlowej i zgodności z międzynarodowymi oraz krajowymi normami dotyczącymi miodów. Najczęściej kontrolowane przez Propharmę parametry wraz z najnowszymi wynikami badań opisuje poniższa tabela.
PARAMETR |
CEL BADANIA |
WYNIKI |
Stężenie methylglyoxalu |
- ma na celu potwierdzenie minimalnej i rzeczywistej zawartości methylglyoxalu zadeklarowanego na etykiecie |
|
Zawartość HMF (5-hydroksymetylofural) |
- ma na celu wykluczenie niedopuszczalnego przegrzania miodu i/lub jego zafałszowania np. syropem skrobiowym. Norma wynosi max. 40 mg/kg. |
|
Liczba diastazowa |
- wyklucza niedopuszczalne przegrzanie miodu i/lub jego zafałszowanie. Norma wynosi minimum 8 według skali Schade. |
|
Analiza pyłkowa |
- określa odmiany miodu, sprawdza jego czystość. |
Wyniki wszystkich powyższych badań potwierdzają, że Miód Manuka MGO™ Manuka Health New Zealand Ltd. jest oryginalnym miodem pochodzącym z Nowej Zelandii. Jest miodem jednorodnym pod względem zawartości pyłku z kwiatu manuka w rozumieniu przepisów prawa. Zawartość methyloglyoxalu w konkretnych produktach jest zgodne z oznaczeniami na opakowaniu, wszystkie parametry fizykochemiczne spełniają wymagania krajowe i europejskie dla jakości miodów.
Wymagania stawiane miodom przed dopuszczeniem do obrotu rynkowego
Na co dzień ocena i wybór miodu przez konsumenta ogranicza się do jego oceny organoleptycznej - sprawdzenia jego barwy, smaku i zapachu. Ocena za pomocą zmysłów, jest także istotną częścią formalnej oceny miodu, jednak już parametry jakościowe świadczące o pochodzeniu i jakości miodu wymagają analizy laboratoryjnej. Są one szczegółowo sprecyzowane w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3.10.2003 r. z późniejszymi zmianami w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. Wytyczne zawarte w dokumencie obowiązują i są zgodne z prawodawstwem Unii Europejskiej (Dyrektywa 2001/110/EC) Miody importowane i wprowadzane na rynek europejski, w tym Miody Manuka MGO™, muszą spełniać powyższe normy. Istnieje także Polska Norma PN-88/A-77626, zawierają bardziej restrykcyjne kryteria jakościowe, które są stosowane przez pszczelarzy w sposób dowolny, często służą za podstawę normy w wielu akredytowanych laboratoriach państwowych. Najwrażliwsze cechy składu miodu oznaczane metodami laboratoryjnymi gwarantujące jakość handlową i naturalne pochodzenie miodu oraz praktyczne znacznie ich spełnienia:
PARAMETR I WARTOŚĆ |
NORMY WG RMRIRW |
PRAKTYCZNE ZNACZENIE |
Zawartość wody |
nie więcej niż 20% |
Parametr ten zabezpiecza przed dodawaniem wody w celu zwiększenia objętości. |
Zawartość fruktozy i glukozy (suma obydwu) |
nie mniej niż: - 60 g/100 g w miodzie nektarowym |
Stosunek glukozy do fruktozy jest różny w różnych miodach. Gdy w miodzie przeważa glukoza, ulega on szybkiej krystalizacji. Więcej fruktozy sprawia, że miody dłużej zachowują płynną konsystencję. Wysoka zawartość cukrów prostych mówi o działaniu amylazy - enzymu rozkładającego sacharozę, a pochodzącego z organizmu pszczół. Zatem szybkość tzw. „scukrzania się” miodu jest zależna od stosunku cukrów prostych do siebie i nie świadczy o autentyczności lub zafałszowaniu miodu. |
Zawartość sacharozy |
nie więcej niż 5 g/100 g |
Zwiększona zwartość sacharozy może świadczyć o zafałszowaniu miodu cukrem. |
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie |
nie mniej niż 0,1 g/100 g, z tym, że nie więcej niż 0,5 g/100 g |
Substancjami nierozpuszczalnymi w wodzie są fragmenty plastrów i pszczół. |
Przewodność właściwa |
nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp) |
Badanie przewodności elektrycznej roztworu miodu pozwala na rozróżnienie miodów nektarowych od spadziowych. Rozporządzenie ustala wartość graniczną tego parametru na 0,8 mS/cm. Przewodność właściwa miodów nektarowych otrzymuje wielkości poniżej, a spadziowe powyżej tej wartości. Dodatkowo wartości poniżej 0,1 mS/cm mogą oznaczać zafałszowanie miodu. |
Zawartość wolnych kwasów |
nie mniej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg – w miodzie piekarniczym (przemysłowym) |
Wolne kwasy tworzą bukiet smakowy miodów i decydują o jego kwaśnym odczynie. |
Liczba diastazowa |
nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że: nie mniej niż 3 – w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie więcej niż 15 mg/kg |
Liczba diastazowa określa zawartość aktywnych enzymów pochodzących głównie z organizmów pszczół (amylazy i innych). W świeżym miodzie liczba diastazowa może osiągać bardzo duże wartości. Z upływem czasu zawartość enzymów w miodzie maleje. Zbyt niska liczba diastazowa może także świadczyć o zastosowaniu w czasie przetwarzania niszczącej aktywność enzymów zbyt wysokiej temperatury. |
Zawartość HMF (5-hydroksymethylfurfuralu) |
nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż: 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów. Według normy PN-88/A-77626 - 30 mg/kg. |
HMF, czyli 5-hydroksymethylfurfural powstaje w miodzie na skutek rozkładu glukozy w obecności kwasów pod wpływem podwyższonej temperatury. W świeżym miodzie HMF nie występuje wcale lub nieistotnie mało. Powodem podwyższonej zawartości HMF w miodzie jest jego przegrzanie lub zbyt długie przechowywanie. Dodatkowo, zafałszowanie miodu syropem skrobiowym powoduje znaczne przekroczenie normy na zawartość HMF. 5-hydroksymethylfurfural jest substancją toksyczną dla zwierząt i ludzi. |
Zestaw cukierków z Miodem Manuka
Wybierz zestaw miodowych cukierków z rabatem 10%! Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C to pyszne cukierki w czterech pysznych smakach. Wyróżniają się zawartością Miodu Manuka MGO™ 400+ o wysokiej zawartości methylglyoxalu niespotykanej w żadnym innym miodzie!
3 x Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem i witaminą C, suplement diety
Dużo dobrego do podziału! Trzy opakowania Cukierków z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem i witaminą C wystarczą na długo!
W zestawie otrzymują Państwo trzy opakowania cukierków łączących zalety wysokiej jakości miodu Manuka oraz Propolisu z rabatem 10%.
Każde opakowanie zawiera 15 indywidualnie zapakowanych cukierków.