Kiedy miód traci swoje właściwości?

Osłodzona miodem herbata smakuje wybornie, jednak dobroczynne właściwości miodu zostają zniszczone wraz z zanurzeniem go we wrzątku. Z miodem należy obchodzić się szczególnie ostrożnie. Dzięki temu będzie nie tylko świetnym zamiennikiem cukru, ale także dostarczy nam wszystkich związków i substancji, za które od wielu lat go cenimy.

 

Jakie są właściwości miodu?

Właściwości miodu są znane i cenione od lat. Miód wykorzystywany jest nie tylko jako dodatek do dań i napojów, ale ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji. Miód możemy znaleźć w składzie niemal każdego rodzaju mydła, żelu pod prysznic, maseczki na twarz itd. Najbardziej doceniamy go za jego smak, dlatego chętnie dodajemy go do kanapek, naleśników, jogurtu albo słodzimy nim herbatę.

Musimy jednak pamiętać, że aby właściwości miodu zostały zachowane, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach. Zbyt wysoka temperatura, nieszczelne zamknięcie, zbyt duża wilgoć czy złe opakowanie to czynniki, które mogą przyczynić się do pogorszenia jakości miodu, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do jego szkodliwości dla naszego zdrowia.

 

Temperatura przechowywania miodu

Zasadniczo miód ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i jeśli będziemy odpowiednio go przechowywać, możemy cieszyć się nim nawet przez kilka lat. Odpowiednia temperatura przechowywania miodu to 8-20 stopni Celsjusza, a już na pewno miód nie powinien osiągać temperatury wyższej niż ta panująca wewnątrz ula - około 37 stopni. Pamiętajmy, że gorąca herbata ma około 90 stopni – rozpuszczając go w gorącej herbacie, możemy mieć pewność, że jego właściwości nie będą zachowane. 

 

Kiedy miód traci swoje właściwości?

Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu miodu wzrasta jego aktywność przeciwutleniająca oraz zawartość polifenoli. Innymi słowy, podczas dojrzewania staje się on bogatszy w składniki, które są odpowiedzialne za znane nam właściwości miodu

Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza ze względu na proces denaturacji białek i utratę cennych enzymów. Mają one właściwości antybiotyczne, przez co hamują rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków. W zbyt wysokiej temperaturze miód je traci. Dlatego, jeśli chcemy osłodzić herbatę miodem, poczekajmy, aż nieco ostygnie, żeby miód nie tylko poprawiał smak, ale także dostarczał nam swoich dobrodziejstw.

 

Czy miód można podgrzewać?

Kiedy miód zaczyna krystalizować, wystarczy go podgrzać, żeby powrócił do swojej płynnej postaci. Trzeba jednak wiedzieć jak podgrzewać miód, żeby zachować wszystkie jego właściwości. Aby upłynnić miód, wystarczy zanurzyć słoik w naczyniu z wodą, której temperatura nie przekracza 45 stopni Celsjusza – dzięki temu przywrócimy jego pierwotną formę w całkowicie bezpieczny sposób.

 

Czy podgrzany miód jest szkodliwy? 

Nigdy nie należy podgrzewać miodu bezpośrednio. Tak podgrzany miód może być bowiem toksyczny przez wzrost ilości szkodliwego dla zdrowia 5-hydrometylofurfuralu (HMF). Podanie pszczołom bezpośrednio podgrzewanego miodu powoduje ich natychmiastową śmierć. 

Jak widać, działanie wysokiej temperatury na miód nie jest korzystne z dwóch powodów:

  • zawarte w nim związki odpowiedzialne za jego właściwości zostają zniszczone,
  • wzrasta poziom szkodliwego HMF.

 

Miód manuka i zawarta w nim substancja MGO – na co musimy uważać?

Miody manuka są wyjątkowe ze względu na wysoką zawartość metylgloxalu (MGO). Aby zwiększyć jego zawartość, miody leżakują w beczkach w temperaturze 37 stopni Celsjusza nawet przez dwa lata. Dzięki temu można kupić miody o zawartości MGO na poziomie nawet 550 mg/kg. Uważajmy jednak na oszustwa, ponieważ na rynku pojawiają się miody z deklarowaną zawartością MGO na poziomie 2000 mg/kg.

Tak wysoka zawartość metylgloxalu wynika z przegrzania miodu i absolutnie nie jest naturalnym zjawiskiem. Przegrzanie miodu prowadzi do utraty jego cennych właściwości oraz do wzrostu toksycznego HMF. Należy zatem zachować ostrożność, kiedy skusi nas miód manuka z zastanawiająco wysoką zawartością MGO. Lepszym rozwiązaniem jest zakup miodu ze sprawdzonego źródła, co do którego mamy pewność, że proces produkcji od początku do końca odbywał się zgodnie ze wszystkimi standardami.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium