Jak przechowywać miód?

Wszyscy cenimy miód za jego słodki smak, złocisty kolor i właściwości. Czy wiemy jednak, jak go przechowywać, aby nie utracił tych wszystkich cech? Okazuje się, że odpowiednie przechowywanie miodu jest niezwykle istotne, a powszechnie znany fakt, że “miód nigdy się nie psuje” jest nie do końca 100-procentową prawdą.

Spis treści:

 

Przechowywanie miodu - dlaczego jest tak ważne?

Właściwe przechowywanie miodu to skuteczny sposób na wydłużenie jego przydatności do spożycia. Jeśli metoda przechowywania będzie nieodpowiednia, miód może w krótkim czasie się zestarzeć. Starzenie się miodu jest naturalnym procesem, po którym miód wciąż nadaje się do spożycia, jednak wszystkie jego substancje czynne tracą swoją moc. Ma również gorszy zapach i smak oraz nie prezentuje się najlepiej.

Naturalnym procesem występującym przy przechowywaniu miodu jest także krystalizacja. Niektóre miody krystalizują od razu w całej masie (np. miód rzepakowy), natomiast w przypadku innych proces ten zachodzi wolniej, zaczynając się od dolnych warstw. Pamiętajmy, że krystalizacja w żaden sposób nie zmienia jakości miodu, a wynika głównie z warunków i czasu przechowywania.

 

Czy możemy jeść sfermentowany miód? 

Niewłaściwie przechowywany miód może również fermentować. Nieodpowiednia temperatura, złe naczynie czy nieszczelne zamknięcie to czynniki, które stwarzają warunki idealne do tworzenia się drożdży i rozpoczęcia procesu fermentacji. W przeciwieństwie do starzenia się fermentowanie nie jest naturalnym procesem i należy go unikać. Sfermentowany miód nie nadaje się do spożycia.

Niezależnie od preferowanego rodzaju miodu należy pamiętać, żeby zaopatrywać się u zaufanego dostawcy. Dzięki temu zyskamy pewność, że jest on świeży i naturalny. Pamiętajmy, że tylko naturalny miód, bez sztucznych składników można przechowywać bez obawy, że utraci on swoje właściwości.

 

Zasady przechowywania miodu

Istnieje kilka zasad przechowywania miodu, które pomogą nam zachować jego odpowiedni kolor, smak, zapach, a także jego właściwości. Stosując się do nich, będziemy mogli bardzo długo cieszyć się smakiem naszego ulubionego miodu bez obawy, że się zepsuje lub straci na jakości. Podstawową zasadą jest przechowywanie miodu w suchym i zacienionym miejscu.

Co więcej, miód bardzo łatwo chłonie intensywne zapachy, dlatego nie należy przechowywać go z produktami o silnym aromacie. Z tego samego powodu nie wolno też przechowywać miodu w metalowych naczyniach – metaliczny zapach przejdzie na miód i będzie wyczuwalny w smaku. Najkorzystniejsze jest przechowywanie miodu w szczelnie zamkniętym, szklanym naczyniu. 

Jedną z właściwości miodu jest jego higroskopijność – bardzo łatwo wchłania on wodę i parę wodną z powietrza. Dlatego tak ważne jest, żeby przechowywać miód w szczelnym naczyniu, ponieważ w przeciwnym razie, górna warstwa może ulec rozrzedzeniu. Takie warunki sprzyjają rozwijaniu się drożdży, wywołujących wspomniany wyżej proces fermentacji.

Odpowiednia dla przechowywania miodu temperatura to od 8 do 20 stopni Celsjusza. Od temperatury zależy również tempo procesu krystalizacji. Jeśli chcemy jej uniknąć, możemy rozważyć przechowywanie miodu w lodówce, pamiętając jednocześnie, żeby go nie zamrozić. Przechowywanie miodu w piwnicy również jest dobrym pomysłem, jednak nie może tam być zbyt sucho. Zbyt suche warunki sprzyjają nadmiernemu wysuszaniu miodu.

 

Jak długo można przechowywać miód? Czy miód się psuje?

Dzięki odkryciu z Gruzji w 2012 roku istnieje powszechne przekonanie, że miód się nie psuje. W czasie wykopalisk archeologicznych odkryto bowiem miód sprzed 5500 lat, który po podgrzaniu (ponieważ był całkowicie skrystalizowany), nadawał się do spożycia. Miód przez ten czas był przechowywany w glinianym, szczelnie zamkniętym naczyniu, w ciemności i (najwyraźniej) odpowiedniej temperaturze.

Miód nie psuje się dzięki znajdującemu się w jego składzie nadtlenkowi wodoru. Powstaje on w wyniku utleniania się glukozy do kwasu glukonowego, która to reakcja zachodzi pod wpływem inwertazy - enzymu znajdującemu się w ślinie pszczół. Znajdujące się w miodzie flawonoidy mają naturalne właściwości przeciwutleniające i grzybobójcze, dzięki czemu bardzo dobrze konserwują.

Niemniej jednak, żeby miód się nie psuł, musimy zapewnić odpowiednie warunki, w których powyższe reakcje konserwujące mogą zachodzić bez przeszkód. Jeśli nie będziemy przechowywać miodu w odpowiedni sposób, możemy stworzyć warunki do fermentacji, która znacznie zmienia smak i zapach miodu, a niekiedy powoduje, że jest on niezdatny do spożycia. Odpowiednio przechowywanym miodem możemy natomiast cieszyć się nawet przez kilka lat.

Produkt dnia
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium