Jak działa miód manuka? Obalamy mity o miodzie manuka

Popularność miodu manuka rośnie z dnia na dzień, przez co staje się on tematem wielu dyskusji. A im więcej informacji z różnych źródeł, tym więcej mitów jego temat, dlaczego jest taki drogi lub gdzie można go produkować. Postaramy się zatem obalić najczęściej powtarzające się niesprawdzone teorie o manuce!

miody manuka zdrowie mity ciekawostki dyskusja

 

1. Miód manuka jest drogi, ponieważ jest na niego moda

Wysoka cena miodu manuka zależy od szeregu czynników i jeśli weźmiemy je pod uwagę, okaże się sprawiedliwa i adekwatna. Należy zacząć od unikalności samego krzewu manuka, z którego jest pozyskiwany. Występuje on endemicznie wyłącznie na niektórych obszarach Australii i Nowej Zelandii, więc jego zasoby są ograniczone. Sam eksport do Polski również generuje koszty.

Ponadto oryginalny miód manuka poddawany jest nieustannym badaniom potwierdzającym jego jakość i finalnie certyfikowany, co zwiększa jego cenę. Decydującym czynnikiem jest jednak zawartość methylgloxalu (MGO), który w takim stężeniu występuje wyłącznie w nowozelandzkich miodach manuka i nie znajdziemy go w znaczącej ilości w żadnym innym miodzie.

 

2. Miód manuka może być produkowany wszędzie

Miód manuka pozyskiwany jest z kwiatów krzewu manuka, który jest rośliną endemiczną dla Australii i Nowej Zelandii, co oznacza, że występuje wyłącznie tam. Oczywiście można go sprowadzić i posadzić w innym kraju, jednak inne warunki atmosferyczne nie sprzyjają tej roślinie. Produkcja miodu manuka może się zatem odbywać wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii.

mity miód manuka gdzie powstaje

Produkcja miodu manuka odbywa się w Australii i Nowej Zelandii

 

3. Miód manuka sprawia, że ludzie nie chcą kupować polskich miodów

Czy miód manuka zagraża polskim miodom? Ze względu na szeroki dostęp do wielu rodzajów polskich miodów, ludzie wciąż chętnie je kupują. Wprawdzie w polskich miodach na próżno szukać dużego stężenia methylgloxalu.

Polskie miody są również zdecydowanie tańsze, dlatego raczej trudno uwierzyć, że miód manuka wyeliminuje nasze rodzime płynne złoto. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oprócz miodu manuka raczyć się także miodem wielokwiatowym, rzepakowym lub gryczanym. Nie istnieją też żadne badania, które potwierdzałyby, że Polacy przestali kupować polskie miody z racji pojawienia się nowozelandzkich.

 

4. Miód manuka smakuje jak wszystkie inne miody 

To nieprawda. Miód manuka ma wyjątkowy smak, który odróżnia go od znanych nam miodów. Często określany jest jako lekko gorzki i ziemisty. Można wyczuć w nim także pewne orzechowe nuty. Miód manuka ma smak, którego nie da się podrobić. Cóż, trudno go również opisać, dlatego zachęcamy do spróbowania i przekonania się na własnej skórze :)

 

5. Miód manuka jemy tylko na szczególne okazje

Miodem manuka należy cieszyć się każdego dnia i spożywać go regularnie. Można jeść go prosto z łyżeczki lub zmieszać z wodą. Można także dodać go do różnych potraw czy owoców. Świetnie pasuje do smoothie, jogurtu, owsianki czy twarożku. Idealnie sprawdzi się też dodany do przekąski po treningu.

 

6. Miodu manuka można zjeść za dużo 

Nie istnieje żadna „maksymalna” ilość miodu manuka. Należy jednak pamiętać, że jest to produkt bogaty w cukier, co jest ważne szczególnie dla osób chorych na cukrzycę. Pamiętajmy także, że miód manuka jest kaloryczny i z tego powodu niewskazane jest spożywanie go w dużych ilościach w ciągu jednego dnia. Nie można go jednak przedawkować w potocznym rozumieniu tego słowa.

mity miód manuka czy można przedawkować

Mimo że miodu manuka nie można przedawkować, podczas spożywania warto mieć na uwadze jego wysoką kaloryczność oraz zawartość cukru

 

7. Miód manuka jest tylko dla ludzi

Okazuje się, że można stosować miód manuka u psów

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium